Ruşii au aruncat în luptă blindatele „Terminator”. Netestate în luptă, vor trece prin botezul focului în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Ruşii au băgat în bătălia de la Lugansk maşini de sprijinire a tancurilor „Terminator”, care se bazează pe şasiul tancului T-72 şi sunt puternic blindate pentru a putea fi utile în mediul de luptă urban.

Sunt dotate cu două tunuri automate 2A42 cu calibrul de 30 de milimetri, o mitralieră cu calibrul 7,62 milimetri, precum şi cu patru containere pentru rachete dirijate din familia 9M120 ale complexului Ataka, arată defence24.pl.

„Terminator” a fost proiectat pe baza experienţei de luptă dobândite în timpul războiului sovieto-afgan şi al primului război cecen. Mai multe prototipuri ale unui vehicul de luptă de sprijin pentru tancuri au fost create înainte de proiectarea actualului blindat, iar varianta 199 „Ramka” a fost cea care mai târziu a fost desemnată să intre în fabricaţie, producătorul oficial fiind Uralvagonzavod.

Abia integrate într-un regiment de tancuri 

Ministerul rus al Apărării a comandat în cele din urmă blindate „Terminator” în august 2017, iar livrările a primelor vehicule s-au realizat la începutul anului 2018. La 1 decembrie 2021, deci cu numai o jumătate de an în urmă, a devenit operativă prima companie de „Terminator” din Forţele Armate ale Federaţiei Ruse cu nouă vehicule de luptă. Unitatea a fost introdusă într-unul dintre regimentele de tancuri ale diviziei din Districtul Militar Central. Până acum noile blindate au fost menajate, dar comandanţii ruşi au fost nevoiţi să le introducă în luptă din cauza pierderilor grele suferite pe front, ucrainenii folosind între altele letalele rachete americane Javelin care au ajuns adevărate exterminatoare de blindate. Drept urmare, netestate în luptă, „Terminator” urmează să treacă prin botezul focului şi de greaua sarcină de a înfrunta letalul armament antitanc occidental. 

În principiu, ca tactică, când este utilizat în teren urban, fiecare tanc principal de luptă este desfăşurat cu două blindate „Terminator”. Acest lucru rezultă din complexitatea luptei în teren urban şi din necesitatea unei platforme anti-personal versatilă care să poată angaja mai multe ţinte simultan şi la diferite niveluri de înălţime. Astfel, luptele urbane sunt mult mai puţin stresante pentru echipajul tancului principal de luptă care se poate concentra asupra obiectivului principal de a lovi ţinte întărite. 

În afara războiului urban, acest raport este inversat cu un „Terminator” care protejează două tancuri principale de luptă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite