Rusia: Ofensiva Georgiei a avut ca scop eliminarea poporului oset

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia: Ofensiva Georgiei a avut ca scop eliminarea poporului oset
Rusia: Ofensiva Georgiei a avut ca scop eliminarea poporului oset

Parchetul rus a prezentat astăzi concluziile unei anchete, la exact un an de la declanşarea conflictului ruso-georgian din 2008, apreciind că Georgia a atacat provincia separatistă prorusă Osetia de Sud pentru a "elimina poporul oset", relatează AFP.

"Dovezile adunate, gravitatea agresiunii georgiene, pregătirile militare, politice şi propaganda ne permit să afirmăm că invazia din Osetia de Sud avea scopul de a elimina poporul oset", apreciază anchetatorii într-un comunicat.

"Ancheta pune în evidenţă un mare număr de încălcări ale dreptului internaţional umanitar şi ale drepturilor omului şi cetăţeanului comise de partea georgiană împotriva populaţiei civile din Osetia de Sud şi a trupelor ruse de menţinere a păcii", continuă documentul.

În noaptea de 7 spre 8 august 2008, Georgia a lansat un atac împotriva Osetiei de Sud, regiune separatistă care nu mai era de facto sub controlul său de începutul anilor '90. Rusia a intervenit, obţinând o victorie fulger împotriva armatei georgiene, înainte de a recunoaşte independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei, cealaltă regiune separatistă georgiană.

În timpul acestui război, forţele ruse au pierdut 67 de militari, a mai anunţat Parchetul, după ce un bilanţ precedent vorbea despre 64 de militari ucişi.

Rezultatele anchetei ruse intervin la o zi după publicarea unui raport foarte diferit al autorităţilor georgiene pe aceeaşi temă. Astfel, potrivit acestuia, Gerogia ar fi atacat regiunea separatistă Osetia de Sud pentru a răspunde unei "invazii ruse la scară mare", care era la acea dată în curs de pregătire.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite