Rusia insistă ca Bucovina de Nord să devină separatistă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunarea Românilor din Bucovina a cerut autonomia nordului Bucovinei în cadrul Ucrainei din cauza lipsei de drepturi lingvistice şi educaţionale. Totul s-a întâmplat luni, la o adunare a reprezentanţilor din toate zonele populate de români. Nimic surprinzător până aici, dacă totul nu ar fi decât un mare fals al propagandei ruseşti.

Conflictul din Ucraina continuă, destabilizarea statului vecin pe toate planurile urmându-şi cursul planificat. Foarte urmărite de către ruşi sunt teritoriile care nu aparţin de drept Ucrainei. După ce „Adevărul“ a scris despre inventarea unui batalion de voluntari format din soldaţi români din sectorul 6 al Bucureştiului şi despre soldaţi americani prezenţi pe sol în Donbass, propaganda rusească a pus la punct o întreagă adunare a românilor care cer autonomie, foarte credibilă pentru neiniţiaţi.

Astfel, ştirea a ajuns tradusă şi de către presa de limba română. B1 TV anunţă:

Comunitatea românească din regiunea Cernăuţi a decis crearea unei organizaţii care se va numi Adunarea Românilor din Bucovina şi care va avea drept scop protejarea drepturilor comunităţii româneşti la nivel de preşedinte, guvern, Rada Supremă şi administraţie regională. ActiveNews.ro continuă şi oferă mai multe detalii, sub titlul: Românii din Nordul Bucovinei s-au organizat şi cer STATUT SPECIAL în cadrul Ucrainei!

Luni, 27 iulie, la Cernăuţi, a avut loc conferinţa de fondare a  Adunării Românilor din Bucovina. La întrunire au participat delegaţi din toate zonele populate cu români din Nordul Bucovinei. Scopul acestei Adunări este protejarea drepturilor românilor din această provincie românească, aflată în componenţa Ucrainei.

Unimedia, unul dintre portalurile cele mai cunoscute din Republica Moldova, titrează „O nouă mişcare separatistă? A fost creată Asambleea românilor din Bucovina“. Toate siteurile indica ca sursă un obscur portal pro-rusesc NR24.org de unde informaţia s-a rostogolit pe mai multe siteuri, dar care preiau toate bucăţi din ştirea iniţială.

Sesiune foto, nu adunare a românilor

Am contactat principali reprezentanţi ai comunităţi românilor din nordul Bucovinei. Niciunul nu are cunoştinţe despre faptul că o adunare de acest gen a avut loc. de altfel, comunitatea românească din zonă, ca peste tot, este destul de dezbinată între mai multe organizaţii, iar o unanimitate precum cea invocată este greu de crezut. Poetul şi academicianul Vasile Tărâţeanu, din Cernăuţi, a declarat că totul este o făcătură, pusă la cale de forţe străine.

Astfel, la costul de întreţinere a unui site cu aspect de portal de ştiri şi a unei sesiuni foto cu feţe, credibile necunoscătorilor, dar nerecunoscute de adevăraţii români din regiunea Cernăuţi, obţii răspândirea unei minciuni sfruntate. Numele care apar în ştirea iniţială, Cornelia Rusu şi Dorina Chirtoacă, nu spun nimic românilor din Cernăuţi şi par a fi inventate, referinţe neexistând nici măcar pe internet sau pe reţelele sociale. O invenţie nu prea originală dacă vedem că ultimul nume este femininul de la primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

Pozele din ştirea iniţială:

image
image

Modelul a fost brevetat în luna mai, când a doua adunare a Radei Populare a Basarabiei a avut loc, chipurile, şi în Bugeac/regiunea Odessa. Acolo însă factorul românesc lipsind cu desăvârşire din expoziţiunea prezentată de propaganda rusă.

image

Ruşii ne fac temele

Deznaţionalizarea la care au fost supuşi românii din Ucraina a fost una cruntă. Rezistenţa redusă a băştinaşilor şi lipsa unei reacţii coerente a statului român faţă de cea de a treia etnie ca număr de pe teritoriul Ucrainei face ca limba română să fie din ce în ce mai puţin auzită pe meleagurile unde odinioară trăia dascălul Aron Pumnul. Politica faţă de români a SBU, serviciul secret ucrainian, este în continuare una agresivă şi care nu respectă niciun drept sau acord internaţional. Chiar şi în 2015, mai mulţi jurnalişti români precum şi fostul premier basarabean Mircea Druc au primit interdicţie de a intra în Ucraina.

Direct interesaţi de destrămarea Ucrainei, ruşii ne fac temele, în speranţa apariţiei unui focar separatist. Dar subiectele privind limba şi educaţia, prezente în declaraţiile aşa-ziselor reprezentante ale românilor sunt chestiuni stringente, care nu mai pot fi ignorate, cum a fost în cazul vizitei lui Klaus Iohannis la Kiev. Provocată crâncen stât de ruşi cât şi de ucraineni, deznaţionalizarea unei important segment românesc a avut loc şi e nevoie de un proces în sens invers.

Excentricul politician rus, Vladimir Jirinovski, a vorbit anul trecut despre o revenire a teritoriilor româneşti la statul român:

„În componenţa României au intrat mereu Bucovina şi Basarabia. Trebuie înapoiate. Rusia le-a luat de la Hitler înainte de război pentru a opri în acest fel trupele germane mai departe de hotarele ţării. Dacă germanii nu ar fi avansat spre est, noi nu am fi luat acest pământ şi am fi avut Polonia cea mare, Ungaria mare şi România mare. Prin urmare, este necesar să cedăm înapoi ce le aparţine românilor, ungurilor şi polonezilor”

Aceste declaraţii nu trebuie puse doar pe seama excentricităţii lui Jirinovski, el fiind de multe ori unealta Kremlinului în a propune diferite trocuri pe uşa din dos a diplomaţiei.

Totuşi, ce facem cu românii?

Indiferent de sesiunile foto şi provocările Moscovei, rămâne chestiunea unui număr consistent de populaţie românească în Ucraina. Zgândărâţi de scandalul recrutărilor militare obligatorii pentru conflictul din Donbass, ei au reintrat în atenţia opiniei publice din România pentru o scurtă perioadă. Acum, sunt folosiţi pe post de sperietoare în conflictul propagandistic din Est.

Spaţiul informaţional din România actuală este unul vulnerabil, dacă surse credibile naţionale ajung să preia, pe nerăsuflate, aceiaşi ştire, mot-a-mot ca şi Russia Today.

În lipsa unei politici coerente pentru apărarea identităţii lor, românii din zonă se pierd pe zi ce trece, şi numai o viitoare unire dintre România şi Republica Moldova poate să-i salveze şi să anuleze separarea lor artificială în moldoveni şi români.


„Adevărul“ încurajează dialogul şi libera exprimare a autorilor de pe platforma Blogurile adevarul.ro. Cu toate acestea, opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă întotdeauna poziţia ziarului. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite