Rusia a decis să interzică importurile de carne de vită din România pe motiv că produsele ar conţine boala vacii nebune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia a decis să interzică importurile de bovine şi carne de vită din România FOTO Arhivă Adevărul
Rusia a decis să interzică importurile de bovine şi carne de vită din România FOTO Arhivă Adevărul

Autoritatea sanitar-veterinară Roselhoznadzor, din Rusia, a sistat, marţi seară, importurile de bovine, carne de vită, precum şi pentru alte produse derivate din România, indicând prezenţa „encefalopatiei spongiforme bovine”, cunoscută sub numele de „boala vacii nebune”, informează agenţia Itar-Tass.

Interdicţia dispusă de autoritatea sanitar-veterinară rusă vizează totodată şi proteinele procesate de origine animală, alimentele destinate animalelor care conţin astfel de proteine, precum şi produsele făcute din resturi provenind din procesarea cărnii, se arată în comunicatul Roselhoznadzor.

De asemenea, în informare se mai precizează că Roselhoznadzor a solicitat detalii despre măsurile utilizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) privind prevenirea acestei boli.

Potrivit agenţiei ruse, prezenţa „encefalopatiei spongiforme bovine” în produsele provenite din România a fost consemnată de către Biroul Internaţional pentru Epizootii.

Preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a precizat, pentru agenţia Mediafax, că în prezent există o anchetă derulată de autoritatea sanitar-veterinară din România asupra unei suspiciuni de „caz atipic” depistat la o carcasă.

„Suntem în anchetă de aproximativ o lună şi jumătate legat de acest caz, însă nu putem vorbi de o evoluţie a acestei boli pe teritoriul României. Dacă la finalul anchetei, ce presupune şi teste în laboratorul de specialitate din Marea Britanie, se confirmă că este vorba despre un caz atipic, acesta nu se ia în considerare şi nu se poate vorbi despre un pericol cu privire la siguranţa alimentară a populaţiei”, a declarat Vladimir Mănăstireanu, pentru sursa citată.

Şeful ANSVSA a mai spus că situaţia nu este una „foarte gravă”, având în vedere că a fost depistat doar un singur „caz atipic”, care nu este luat în considerare la nivelul autorităţilor din Uniunea Europeană, prin urmare, nici în România.

„Rusia nu a importat deloc din România carne de vită în ultimii zece ani”

Vladimir Mănăstireanu a declarat pentru Digi 24 că Federaţia Rusă a avut acces la informaţiile publicate de laboratoare privind suspiciunile de ESB, aceasta hotarând ulterior că nu mai importă acest tip de carne.

„Rusia nu importă carne de vită din România. În ultimii zece ani nu a importat absolut deloc. Pe site, orice stat poate să vadă statusul fiecărei ţări şi cazurile care pot să apară la nivelul fiecărei ţări şi probabil Rusia a vizualizat acest site şi a văzut că avem această suspiciune de caz atipic de ESB şi a şi comunicat că interzice importurile de carne de vita din România”, a spus preşedintele ANSVSA, pentu Digi 24.

De asemenea, Vladimir Mănăstireanu a precizat că Rusia este singura ţară care a reacţionat la acest caz.

Recent, ţara noastră a fost certificată de către Organizaţia Internaţională pentru Epizootii (OIE) cu statutul de ţară „cu risc neglijabil pentru boala vacii nebune”.

O interdiciţie asemănătoare a fost impusă Marii Britanii de către Rusia acum 30 de ani, interdicţia fiind ridicată abia în septembrie 2013. De asemenea, Rusia a dispus din 2012 şi interdicţii asupra importurilor de bovine şi oi vii din Uniunea Europeană, din cauza „bolii limbii albastre”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite