Rusia şi China se folosesc de pandemie pentru a spiona România. Oficial SRI: Le dăm mesaj că i-am găsit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sunt în derulare investigaţii privind operaţiuni ale unor state ostile României pe instituţii fundamentale din Guvern/ Foto: Shutterstock
Sunt în derulare investigaţii privind operaţiuni ale unor state ostile României pe instituţii fundamentale din Guvern/ Foto: Shutterstock

Anton Rog, directorul Centrului CYBERINT din cadrul SRI, a dezvăluit, că mai multe state ostile României au profitat de pandemia de Covid pentru a spiona mai uşor instituţiile statului român.

Rog a precizat, în cadrul unui interviu acordat Digi24, că sunt în derulare investigaţii „privind operaţiuni ale unor state ostile României pe instituţii fundamentale din Guvern”.

„Au fost şi atacuri şi operaţiuni (în perioada pandemiei). Discutăm despre spionaj cibernetic şi acolo sunt investigaţii şi mai curente şi mai vechi, care sunt încă în derulare privind operaţiuni ale unor state ostile României pe instituţii fundamentale din Guvernul României. În felul ăsta le şi dăm un mesaj că i-am găsit, că ştim ce fac” a spus Anton Rog. 

Şeful CYBERINT a explicat metodele folosite de spioni, spunând că aceştia se folosesc de interesul oamenilor pentru informaţii legate de Covid: „La începutul crizei nu aveam date foarte clare despre virus, cum se răspândeşte, cum să ne protejăm de el, şi atunci atacatorii cibernetici au utilizat ingineria socială, trimit nişte e-mail-uri ţintite către anumiţi angajaţi din statul român în care au folosit mesaje cum să te protejezi de Covid, dacă vrei să ştii câţi noi infectaţi de Covid sunt în ţară fă click pe linkul ăsta. Mesajele sunt atât de bine scrise şi mail-urile excepţional scrise în limba română. E important ca angajatul instituţiei să acceseze mail-ul din reţeaua instituţiei, ca să infecteze reţeaua instituţiei respective”

„Marile puteri ale lumii sunt interesate să rămână mari puteri ale lumii şi folosesc orice mijloace, inclusiv cele cibernetice. Şi nu excludem nicio mare putere aici. Din fericire pentru noi, cu unii dintre ei suntem parteneri şi prieteni, şi atunci nu e cazul pentru că avem un schimb de date onest, cinstit, bidirecţional, să nu se înţeleagă că doar furniză, şi nu primim nimic, că primim, iar alte mari super puteri ale lumii care cel puţin în plan cibernetic s-au manifestat ostil României încearcă să fie prezente în România. Abordările sunt diferite. Dacă unii se duc ţintit pe informaţii din mediul strategic politic, militar, de intellingence, deci şi reţelele serviciului care sunt legate la internet sunt targhetate constant, adică nu suntem ocoliţi noi pentru că noi suntem SRI, doar că noi nu punem nicio informaţie de valoare acolo. Pe când alte instituţii din zona civilă, din zona guvernamentală, au propriile reţele în care au informaţie relevantă, aşa e normal, aşa trebuie să fie, pentru că trebuie să ţină legătura cu NATO, cu UE, şi e normal să fie aşa, poate că nu este informaţie clasificată dar este informaţie relevantă, şi atunci vin (spionii cibernetici -n.n.). Unii se duc pe informaţie din asta, alţii se duc pe spionaj global, industrial, în care adună tot de peste tot, au putere de analiză, şi-au instruit oamenii în Occident”, a explicat Rog. 

Întrebat dacă ţările pomenite sunt Rusia şi China, generalul SRI a răspuns: Nu aş vrea să dau exemple de state, dar exemplele oferite sunt cumva corecte. Sunt de la Răsărit”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite