Rugăciune de seară în loc de dans la bară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul travestit Sorin Filip (31 de ani) a îmbrăcat acum hainele cernite de mănăstire
Fostul travestit Sorin Filip (31 de ani) a îmbrăcat acum hainele cernite de mănăstire

Clujeanul Sorin Filip (31 de ani), fost membru al unei trupe de travestiţi, este de mai bine de jumătate de an „frate“ la Mănăstirea Nicula. Pe numele de scenă Cecille del Sol, Sorin Filip obişnuia să participe la show-uri în care se îmbrăca în femeie şi dansa languros. Acum aşteaptă să fie călugărit.

„Fost component al trupei de travestiţi Toxice, Cecille del Sol s-a hotărât să se lanseze singur(ă) pe piaţa românească". Aşa se descriere Sorin Filip pe blogul personal, unde este afişată imaginea unui bărbat travestit. Membru al comunităţii LGBT (lesbi, gay, bisexual, transsexual), Sorin Filip, alias Cecille del Sol, era un obişnuit al show-urilor de travestiţi.

A făcut parte până în 2006 din trupa de travestiţi Toxice, apoi a participat la Concursul Miss Travesty, din cadrul Festivalului de Film Gay. Astfel, tânărul de 31 de ani şi-a construit un palmares impresionant în cadrul controversatei comunităţi. Până într-o zi, când a decis să rupă orice legătură cu viaţa promiscuă din cluburile frecventate de homosexuali şi de travestiţi.

Pe Sorin Filip l-am găsit în curtea Mănăstirii Nicula, din judeţul Cluj, acolo unde, de mai multe de o jumătate de an este frate de mănăstire. Cu un zâmbet nerăbdător, povesteşte că va îmbrăca haina călugărească de Paşti, când va şterge din minte orice urmă a vieţii tumultoase de până acum. Cu vocea ritualică şi sacadată, bărbatul începe să-şi spună povestea, de sub barba neagră cu păr gros, îmbăcat de data aceasta într-un costum riguros, care inspiră pioşenie şi resemnare.

Post şi mătănii

„Am venit mai mult pentru ea, pentru mama mea". Anul trecut, pe 7 august, după o perioadă „grea", cu mama în spital bolnavă de cancer, cu sufletul plin de regrete, a călcat prima dată pragul mănăstirii. Voia să rămână o săptămână, dar liniştea pe care a găsit-o aici l-a acaparat de tot. Din dealul mănăstirii, lumea de jos se vede mică şi neînsemnată.

O lume în care Cecille del Sol a rămas un personaj de blog neterminat. Jos, Cecille se îmbrăca provocator, în costume de femei celebre, dansa languros la bară, cu decolteu adânc şi falsă pudoare şi schimonosind o faţă zugrăvită în culori stridente.

Sus, fratele de mănăstire a învăţat să postească, să se roage zece ore pe zi şi să gătească de post pentru 60 de oameni.

De şapte luni, Sorin Filip nu a coborât mai departe de satul de la poalele mănăstirii, şi spune că nu duce dorul lumii în care trăia. Aici îi este foarte bine, chiar dacă a renunţat la tot. Vorbeşte ca în pilde, deşi până nu demult nu cunoştea taina rugăciunii. „Părintele Arsenie Papacioc spunea că odată ce îţi iei hainele călugăreşti nu mai ai voie să dai înapoi. Este ca un act de căsătorie", spune bărbatul.

Sorin Filip, pe vremea când se autointitula Cecille del Sol

Sorin Filip, pe vremea când se autointitula Cecille del Sol 

Cerşeşte iertare

Cu o sinceritate care te frapează, bărbatul îşi aminteşte anii în care organiza primul festival lesby din România, pe atunci fiind membru în organizaţia „Eşti Unica". Evenimentul a stârnit, la Cluj-Napoca, proteste stradale din partea celor care dezaprobau astfel de manifestări publice. Din tribuna organizatorilor, Sorin Filip făcea apel la sentimente creştineşti. „În Biblie scrie să ne iubim aproapele. Îl iubim până la un punct. Dacă o persoană are alte înclinaţii, trebuie sa o dam deoparte?", se întreaba acesta în urmă cu un an.

Clujeanul îşi recunoaşte orientarea sexuală, însă a rămas cu aceleaşi principii, ale toleranţei, şi este convins că va fi acceptat în rândul călugărilor, deoarece, spune el, „aici nu mai contează ce ai făcut înainte".

Psihologii îi mai dau o şansă

Psihologul Lucia Albu crede în capacitatea omului de a se schimba. „Într-adevăr, apariţiile pe scenă poate îi aduceau nişte beneficii, dar poate prin viaţa duhovnicească acesta găseşte alte beneficii", explică psihologul. În ceea ce priveşte dorinţa de a se travesti, psihologul explică faptul că unele persoane gay simt nevoia să se îmbrace în femei. „Nu au bani să-şi plătească operaţiile de schimbare de sex, şi atunci compensează, îmbrăcându-se în haine de femeie.

Filip o contrazice. „Eu m-am travestit doar pe scenă. E o foarte mare diferenţă să te îmbraci în femeie pe stradă, alta e să faci asta pe scenă, ca actor", susţine răspicat Sorin Filip. De sub căciula neagră, singurul semn lumesc care i se mai vede este un tatuaj, simbolul asociaţiei „Eşti Unică", prin care a militat pentru drepturile homosexualilor. „Aici voi găsi înţelegere pentru că odată cu călugăria tot ce am făcut până acum se şterge şi o iei de la capăt", nădăjduieşte bărbatul.

OPINIA STAREŢULUI

Stareţul Mănăstirii Nicula, Andrei Coroianu, s-a arătat consternat de trecutul fratelui de mănăstire Sorin Filip. „Nu ştiam de aceste probleme. Orice păcătos se poate vindeca, dar trebuie să dovedească asta cu adevărat. Abia peste trei ani va fi făcut călugăr", spune stareţul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite