Românul răpit în Nigeria a fost salvat, confirmă MAE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violenţe în Nigeria: Peste 300 de morţi în ultimele 4 zile

Cetăţeanul român răpit în Nigeria la data de 10 octombrie 2016 a fost eliberat, confirmă Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.

Inginerul român Christian Nedelcu, în vârstă de 52 de ani, şi echipa sa de securitate au fost răpiţi de persoane înarmate în localitatea Owa Oyibo, situată în departamentul Agbor, statul Delta. Atacatorii ar fi deschis focul asupra personalului de securitate care îl escorta pe român.

Din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe a fost activată Celula de Criză, fiind iniţiate procedurile specifice în astfel de cazuri. După o operaţiune ce a durat aproximativ 48 de ore, românul a fost eliberat.

Românul este în stare bună şi se află în siguranţă. Potrivit Digi24, el nu a fost răpit de o organizaţie teroristă, ci de o grupare criminală care intenţiona să solicite o răscumpărare pentru eliberarea sa.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Ionuţ Vâlcu, a declarat însă că ”statul român nu plăteşte răscumpărări”. 

MAE transmite că mulţumeşte instituţiilor participante la Celula de Criză a MAE şi autorităţilor nigeriene pentru implicare şi sprijinul oferit în acest caz.

Ministerul Afacerilor Externe foloseşte acest prilej pentru a reitera recomandarea fermă adresată cetăţenilor români aflaţi în zonele de conflict/cu risc major de securitate de a contacta cea mai apropiată misiune diplomatică a României pentru a-şi înregistra prezenţa în regiune, astfel încât să poată beneficia de o asistenţă şi protecţie consulară cât mai eficientă. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea fermă de consultare a informaţiilor postate pe site-ul MAE, la secţiunea ”Sfaturi de călătorie”. În acelaşi timp, în cadrul eforturilor constante depuse de către MAE pe linia asigurării asistenţei şi protecţiei consulare, reamintim utilitatea consultării informaţiilor furnizate atât prin intermediul aplicaţiei „Călătoreşte în siguranţă” ce poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, cât şi a serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Val de atacuri

Regiunea mlăştinoasă din sudul Nigeriei a înregistrat în ultima perioadă un val de atacuri ale militanţilor vizând instalaţii petroliere şi de gaz. Militanţii cer ca regiunea să primească o proporţie mai mare din veniturile petroliere din Delta Nigerului.

Grupurile militante din regiunea bogată în petrol Delta Nigerului au luat formă la începutul anilor 2000, ca urmare a deteriorării condiţiilor de viaţă pe seama creşterii activităţilor legate de petrol ale corporaţiilor străine. Tensiunile au izbucnit în comunităţile locale, când unele grupuri etnice au considerat că sunt exploataţi şi nu au beneficiat de petrolul brut de pe terenurile lor.

Deversările repetate de petrol care au afectat în mod considerabil mediul înconjurător şi au lovit şi sănătatea oamenilor au accentuat şi mai mult frustrările comunităţilor. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite