Românii vor dormi mai puţin / În noaptea de sâmbătă spre duminică dăm ceasurile cu o oră înainte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii vor dormi mai puţin începând cu sfârşitul acestei săptămâni, când România va trece oficial la ora de vară. În noaptea de sămbătă, 27 martie, spre duminică, 28 martie, vom da ceasurile cu o oră înainte: ora 3.00 va deveni ora 4.00.

Ceasul României este corelat cu orarul din celelalte state ale Uniunii Europene, care trec la ora de vară în ultima duminică a lunii martie şi la "Timpul Legal Român" în ultima duminică a lunii octombrie.

Ora de vară, idee care îi aparţine lui Benjamin Franklin, fiind introdusă pentru prima dată în secolul al XVIII-lea, a fost adoptată în România în 1932. Însă nu a durat foarte mult şi a fost suspendată în 1943, pentru ca în 1979 să fie reintrodusă.

Citiţi şi:

Un dansator filipinez sărbătoreşte Ora Pământului

Ora de vară înseamnă de fapt folosirea eficientă a luminii naturale. În acest sens, omul de ştiinţă Benjamin Franklin a scris un eseu numit "An Economical Project" in care a emis cateva idei pentru economisirea uleiului folosit la lampile de iluminat.

Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu spune povestea orei de vară: "Ideea lui Franklin a fost preluată de catre William Willett, un constructor britanic. Şi acesta, ca şi Franklin, a fost uimit când într-o dimineaţă de vară, în jurul orei 6, chiar dacă afară era lumină, toate obloanele caselor erau inchise.

El a propus într-un pamflet din 1907 să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie, şi să se scadă aceste minute în duminicile lunii septembrie
."

S-a încercat introducerea acestei reguli în 1908 în Marea Britanie, dar a eşuat. Astfel, primii care au adoptat-o au fost germanii începând cu anul 1916 (intre 30 aprilie - 1 octombrie).

Ora de vară nu va afecta mersul trenurilor

CFR Călători anunţă că trenurile vor circula normal în noaptea de sămbătă spre duminică, iar cele aflate pe drum între orele 3:00 şi 4:00 vor avea o întârziere normală de o oră, pe care vor încerca să o recupereze. Trenurile de calatori vor pleca din statiile de formare dupa ora oficiala de iarna pana in noaptea de 27 catre 28 martie 2010 ora 3,00, dupa care vor pleca la orele din mersul de tren in vigoare, dupa ora oficiala de vara.

86 de garnituri feroviare aflate în circulaţie duminică, dintre care 26 de trenuri care au în componenta vagoane de dormit, vor fi afectate, circuland cu intarziere, CFR anuntand masuri suplimentare pentru reducerea in parcurs a acestor decalaje.

În prezent ora de vară a fost introdusă în 70 de ţări. Ora de vara nu este folosită în ţările de la Ecuator şi de la tropicul Capricornului, şi nici de Japonia si China.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite