Serviciile medicale fără card pot fi obţinute doar până la 1 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii se înghesuie să ia cardurile de sănătate de la casele de asigurări FOTO Desen Vali Ivan
Românii se înghesuie să ia cardurile de sănătate de la casele de asigurări FOTO Desen Vali Ivan

Românii care nu au intrat încă în posesia cardului de sănătate mai au la dispoziţie două luni pentru a-l obţine de la sediile caselor de asigurări de sănătate. Asta pentru că de la 1 august cardul va deveni unicul instrument în baza căruia pot fi accesate serviciile de sănătate. Aşa au anunţat autorităţile, care spun că asiguraţii fără card mai pot primi consultaţii sau reţete pentru o perioadă limitată de timp.

„Asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului de sănătate sau din diverse motive nu îl pot prezenta, vor primi servicii medicale în baza verificării calităţii de asigurat în aplicaţia pe care furnizorii de servicii medicale o au la dispoziţie pe site-ul CNAS. Această reglementare are scopul de a asigura accesul la servicii medicale tuturor persoanelor asigurate. Estimativ, această perioadă se va încheia în jurul datei de 1 august”, au subliniat reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În prezent, asiguraţii care nu au primit acasă cardul de sănătate pot primi reţete şi consultaţii de la medicii de familie şi de la specialişti sau chiar în spital, serviciile fiind monitorizate pe o listă separată. Potrivit autorităţilor, mai sunt peste 350.000 de carduri de sănătate care au rămas nedistribuite, cele mai multe fiind în Bucureşti.

În ceea ce priveşte judeţele care au avut cea mai bună distribuire a cardurilor returnate de Poşta Română, acestea sunt Olt şi Bacău, unde procentul a fost de 92%, urmate de Sibiu - 91% şi de Cluj, unde rata de distribuţie a fost de 84%.

Servicii acordate în baza cardului de sănătate

Potrivit specialiştilor, până pe 27 mai au fost acordate 6.593.000 de servicii, dintre care 2.363.000 cu card şi 4.230.000 fără card. Totodată, ei au eliberat 575.000 bilete de trimitere cu card şi 955.000 fără card. Tot medicii de familie au prescris 1.521.000 de reţete cu card şi 1.441.000 fără card. În schimb, în Bucureşti, 35 de medici nu au acordat niciun serviciu medical cu card.

„Am avut mai multe situaţii de care aş vrea să amintesc şi anume aceea că, într-o zi, 251 de medici au solicitat carduri pentru pacienţii lor. La polul opus, în Capitală, 35 de medici nu au acordat în 27 de zile niciun serviciu medical cu card. Este firesc să mă întreb dacă la aceşti medici nu a venit niciun pacient cu card. Dar, asta este. Eu sunt dispus la dialog. Eu aş fi mers şi la conferinţa medicilor de familie din Bucureşti dacă m-ar fi invitat. Pentru că vreau să transmit un mesaj foarte clar: sistemul nu se va opri, sunt deschis dialogului”, a explicat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

În ciuda faptului că la o săptămână de la introducerea cardului de sănătate s-a dublat numărul de servicii validate cu cardul, faţă de cele acordate pe card, centralizarea făcută de CNAS arată că la nivelul medicilor de familie s-au acordat, în perioada 1 - 27 mai au acordat peste 4 milioane de servicii fără card şi doar peste 2,6 milioane fără card.

În ceea ce priveşte numărul biletelor de trimitere, în intervalul menţionat au fost acordate aproape un milion de astfel de trimiteri fără card, în condiţiile în care numărul trimiterilor acordate în baza cardului a fost la jumătate. Statisticile oferite de CNAS mai arată că au fost prescrise, la nivel naţional, în perioada 1-27 mai, peste 1,5 milioane de reţete în baza cardului de sănătate.

Potrivit sursei citate, au fost blocate 30.000 de carduri în sistem, cele mai multe din cauza PIN-ului tastat greşit sau din cauza scoaterii cardului din cititor înainte de confirmarea în sistem a validării cardului. „A contat foarte mult sprijinul şi înţelegerea tuturor furnizorilor de servicii medicale, care au conştientizat importanţa cardului naţional de sănătate”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Medicii de familie vor sistem paralel pentru cardul de sănătate

Pentru a putea soluţiona problemele pe care le mai întâmpină atunci când pacienţii le trec pragul cabinetului, medicii de familie au explicat săptămâna trecută că singura posibilitate de a corecta deficienţele este ca cele două sisteme, cel cu card şi cel fără card, să funcţioneze în paralel.

Potrivit medicului de familie Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), cardul de sănătate nu poate fi în acest moment unicul instrument de validate şi decontare a serviciilor acordate.

„Este nevoie de o creştere a vitezei de transmitere a datelor, cerem adaptarea sistemelor informatice la fluxul serviciilor din sistem”, a explicat aceasta, adăugând că principalele probleme rămân la validarea serviciilor, respectiv la validarea biletelor de trimitere şi a concediilor medicale.

Peste 14 milioane de carduri au ajuns la asiguraţi

Peste 14 milioane de carduri de sănătate au fost distribuite până în prezent şi au mai rămas de distribuit aproximativ 350.000, dintre care 113.000 la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. Numărul total de carduri returnate la CASMB de Poşta Română a fost iniţial de 192.000 de carduri, dintre care au fost distribuite peste 79.000 la ghişeele Casei şi prin intermediul medicilor de familie.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite