Românii cu viză de Canada în ultimii 10 ani nu mai au nevoie de viza canadiană din 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii care au avut viză de SUA sau Canada în ultimii 10 ani, nu vor mai avea nevoie de viză pentru a călători în Canada
Românii care au avut viză de SUA sau Canada în ultimii 10 ani, nu vor mai avea nevoie de viză pentru a călători în Canada

Românii care au deţinut în ultimii ani o viză pentru Canada sau care deţin o viză pentru Statele Unite vor putea călători în Canada fără viză, cu ajutorul unei autorizaţii electronice de călătorie, care se obţine online în câteva minute. Noul sistem se numeşte Electronic Travel Authorization (eTA) şi va fi accesibil pentru români din 2016, a anunţat premierul Canadei, Stephen Harper.

În acest moment, România şi Bulgaria sunt singurele ţări din Uniunea Europeană ai căror cetăţeni trebuie să obţină viză pentru a călători în Canada.

Dar din 2016 românii care vor dori să călătorească în Canada şi care au mai fost acolo sau în SUA în ultimii ani vor putea obţine viza în urma completării unui formular online, pe site-ul ambasadei. Permisul se obţine în câteva minute, fiind respinse doar persoanele care au interdicţie de călătorie în Canada sau care deţin un istoric infracţional. Autorizaţia nu oferă însă dreptul de imigrare, ci doar de călătorie, pe baza unui bilet de avion dus-întors.

„E un pas important, nu e cel final, în care nu mai mergem deloc cu vize. Mă bucur foarte tare că România a intrat în acest sistem şi sunt convins că şi cu Statele Unite ale Americii o să progresăm după alegerile lor, că şi ei au alegeri la anul, şi după care sunt convins că o să progresăm în ceea ce priveşte «visa waver»”, a declarat premierul Ponta, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

Cum obţin viza cei care nu au mai fost în Canada

Românii care însă n-au mai obţinut până acum viză pentru Canada sau SUA trebuie să urmeze paşii tradiţionali pentru obţinerea acesteia. Aplicaţia se poate completa online, iar taxa este de 75 de dolari în cazul unei singure călătorii sau de 150 de dolari în cazul unor călătorii multiple pe durata valabilităţii vizei.

Solicitantul de viză trebuie să demonstreze că are susţinere financiară şi legături puternice cu România sau cu alte cuvinte, intenţia de a reveni în ţară. De asemenea, o scrisoare de invitaţie din partea unei rude sau a unui prieten din Canada sporeşte şansele de obţinere a vizei. După depunerea actelor, aplicantul aşteaptă cel puţin două săptămâni răspunsul ambasadei şi uneori este chemat şi la interviu. În final, dacă răspunsul este pozitiv, primeşte în acelaşi timp şi paşaportul şi viza.

scrisoare Stephen Harper facebook ponta
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite