Românii din Valea Timocului, uniţi într-o singură organizaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţiile româneşti din Valea Timocului îşi unesc eforturilor pentru păstrarea identităţii naţionale, a limbii materne, culturii şi obiceiurilor. Nu mai puţin de 12 asociaţii ale vlahilor (românilor) se vor reuni într-un organism unic:  Congresului Românilor din Serbia.

Principalele organizaţii ale românilor din Valea Timocului (Serbia) au încheiat un protocol de colaborare în eforturile de păstrare a identităţii naţionale. Iniţiativa a aparţinut parohului bisericii româneşti de la Malainiţa, Bojan Aleksandrovic.

Pe 3 decembrie 2016, reprezentanţii a zece organizaţii româneşti din Valea Timocului se vor reuni în cadrul unui congres în care vor anunţa unificarea.

Astfel, organizaţia-umbrelă a românilor/vlahilor va funcţiona sub binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române din nord-estul Serbiei, sub forma Congresului Românilor din Serbia (KONGRES VLAHA SRBIJE),  în sesiune permanentă.

„Este un moment foarte important pentru românii din TImoc. Se vor uni organizaţiile româneşti, sub tutela Bisericii Ortodoxe Române din nord-estul Serbiei. Noi suntem români şi asta o dovedim prin limba pe care o vorbim. Vrem să arătăm că suntem uniţi“, a declarat, pentru „Adevărul“, liderul Partidul Neamului Românesc, Dr. Predrag Balašević.

Congresul Românilor din Serbia

Anterior, reprezentanţii celor 12 asociaţii, societăţi cultural-artistice, organizaţii
politice şi Protopopiatul Ortodox Român Dacia Ripensis s-au întâlnit la Malainiţa şi au semnat un Protocol de colaborare. Totodată, a fost adoptată o „Declaraţie de păstrare a limbii române şi a identităţii naţionale“, care va fi făcută publică la adunarea din 3 decembrie 2016.

Cele 12 organizaţii care vor forma Congresul Românilor din Serbia sunt următoarele:

1. Protopopiatul Ortodox Român al Daciei Ripensis, reprezentat de preotul Bojan Aleksandrović
2. Partidul Neamului Românesc, Dr. Predrag Balašević
3. „Ariadnae Filum“ - Asociaţia pentru cultură a Românilor-Vlahilor din Serbia, Zaviša Žurž
4. Grupul  intelectual român, Dr. Slavoljub Gacović
5. Societatea Românilor Valahilor „Traian“,  Dr. Dragiša Kostandinović
6. Asociaţia Femeilor Ortodoxe „Sf.Maxima“, Sanja Vacić,
7. Comitetul pentru Drepturile Omului Negotin, Dušan Prvulović
8. Asoţiaţia parinţilor care vor se le invieaţă copii romaneşte, Sandu Timoc, Jasmina Glišić
9. Asociaţia de Cultură, Tradiţie şi Religie de pe Valea Moravei, Anta Nonić
10. Mişcarea Europeana a Vlahilor (Rumânilor), Đorđe Milenković
11. Perspective Tradiţional Inovative, Miomir Đorđević
12. Societatea cultural-artistică „Lubniţa“, Radisav Dimitrijević

La congres vor mai participa reprezentanţi ai Institutului Cultural Român, ai Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi“, Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Ambasada României de la Belgrad.

De asemenea, au mai fost invitaţi reprezentanţi ai Parlamentului de la Belgrad, reprezentanţi ai minorităţilor naţionale (bulgari, bosniaci, ruteni).
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite