Românii din Timoc cer sprijinul României: Dacă nu ne ajută Ţara mamă, nu vom mai putea să rezistăm mult şi să existăm ca români!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Boian Aleksandrovici cere sprijinul României pentru păstrarea identităţii naţionale a vlahilor din Valea Timocului FOTO RGN
Preotul Boian Aleksandrovici cere sprijinul României pentru păstrarea identităţii naţionale a vlahilor din Valea Timocului FOTO RGN

Încercările autorităţilor de la Belgrad de asimilare a etnicilor români din Valea Timocului i-au determinat pe aceştia să ceară din nou sprijin României pentru păstrarea identităţii naţionale.

Boian Alexandrovici, vicar al Timocului şi protopop al Daciei Ripensis, a declarat că românii pe care îi reprezintă au nevoie de sprijin din partea “Ţării mame, România”, potrivit Romanian Global News.
Preotul, care oficiază la biserica românească de la Malainiţa, a fost invitat, marţi, la Palatul Parlamentului, la conferinţa de presă susţinută de vicepreşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Camerei Deputaţilor, deputatul Bogdan Diaconu.

”Dacă nu vom avea sprijin din România, din partea autorităţilor Ţării mame, nu vom mai putea să rezistăm mult şi să existăm ca români. Vom fi anihilaţi, e o mare criză de identitate”, a afirmat Boian Alexandrovici.
Potrivit deputatului Bogdan Diaconu, România ar trebui să treacă la un nivel superior, ”să aducă comunităţile din jurul graniţelor cel puţin la nivelul de respect şi de drepturi pe care le oferă România comunităţilor etnice care trăiesc pe teritoriul României”.

Drepturilor etnicilor români din Serbia, încălcate

Directorul Centrului Român de Studii şi Strategii (CRSS), Eugen Popescu, consideră că Serbia nu are niciun fel de motiv să creadă că românii din Valea Timocului ar vrea altceva decât să fie cetăţeni loiali ai Serbiei, dar au nevoie şi trebuie să li se respecte drepturile fundamentale, identitare.
”Au dreptul la şcoală, la biserică, la cultură, la mass-media în limba maternă, aşa cum România le oferă sârbilor din România”, a declarat directorul CRSS.

În opinia sa, statul român are o ”şansă unică” de a stopa ”acest proces de deznaţionalizare”. Popescu a amintit de obligaţiile Serbiei asumate în faţa Uniunii Europene, în vederea aderării.
”Ştim bine că respectarea drepturilor minorităţilor este unul din principiile politice ale aderării, pe care Serbia trebuie să îl îndeplinească pentru a putea face parte din UE. Serbia nu trebuie să intre în UE făcându-le rău românilor de acolo. România, Bucureştiul, Ministerul de Externe, Guvernul României, Preşedinţia, Parlamentul trebuie să facă tot ce este posibil pentru ca Serbia să înţeleagă că nu se poate integra în UE deznaţionalizând un alt popor. Cei 30.000 de sârbi care trăiesc în România au şcoli, licee, biserică în limba sârbă, au radio în limba sârbă, au secţii la Universitate în limba sârbă, au buget, au parlamentari sârbi în Parlamentul României, au reviste în limba maternă, au toate drepturile care li se cuvin”, a spus Eugen Popescu.

Biserică românească, în pericol de a fi închisă

Autorităţile locale de la Bor (Serbia) au somat, săptămâna trecută, comunitatea românească să închidă biserica de la Gorneana, sfinţită la începutul lunii aprilie. În caz contrar, lăcaşul de cult va fi demolat, ameninţă Inspectoratul pentru Construcţii din Bor. Autorităţile au trimis o adresă etnicului român care a donat terenul pentru construirea bisericii, Zorica Lapadatović, prin care interzice „folosirea clădirii pentru oficierea slujbelor religioase”.

Potrivit preotului Boian Aleksandrovici, abuzul este flagrant. „Bisericile si comunităţile religioase oficiază sfintele slujbe în biserici, alte clădiri şi spaţii care sunt în proprietatea lor sau sunt închiriate. În opinia noastră, nerespectarea acestui articol al Legii cultelor de către un funcţionar sau o autoritate a statului sârb constituie un abuz evident şi o infracţiune flagrantă, care ar trebui pedepsite conform legislaţiei în vigoare. Este clar că autorităţile statului sârb sunt deranjate de oficierea slujbelor religioase în limba română, care este limba maternă a credincioşilor noştri”, a declarat prelatul.

Citeşte şi:

Acord istoric între organizaţiile româneşti din Valea Timocului

Statul care şi-a uitat neamul: românii ameninţaţi din Valea Timocului

Prigoana românilor din Valea Timocului continuă. Autorităţile sârbe se pregătesc să închidă o biserică românească

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite