Românii din străinătate ameninţă Guvernul Tudose

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii plecaţi din ţară pentru mai mult de şase luni de zile vor risca, de la 1 ianuarie 2018, să fie amendaţi dacă nu notifică Fiscul, prin completarea şi depunerea unui chestionar de rezidenţă fiscală. Ei acuză Guvernul Tudose că nu-l interesează soarta lor şi Ministerul Românilor de Pretutindeni că nu-i ajută cu nimic, finanţând doar proiecte culturale şi distribuind posturi pe linie de partid.

Guvernul Tudose încearcă prin apeluri repetate să-i convingă pe românii de afară să revină în România, promiţându-le locuri de muncă şi un trai mai bun. Le cere să vină să ridice PIB-ul ţării şi nu pe al ţărilor unde muncesc în prezent. Pe de altă parte, acelaşi guvern îi amendează pentru lipsa declaraţiei fiscale. Măsura actualului i-a pus pe jar pe românii plecaţi la muncă în străinătate, după ce au aflat ce li se poate întâmpla de la 1 ianuarie 2018.

Aceştia sunt extrem de supăraţi pe Executiv,chiar revoltaţi, acuzând puterea actuală că nu a făcut nimic pentru românii care muncesc peste hotare, pentru cei care sunt exploataţi ca sclavii, pentru cei care muncesc la negru şi nu pot obţine rezidenţă fiscală în ţările unde se află.

OG 30/2017: prevede amenzi pentru românii care pleacă din ţară pentru mai mult de 6 luni şi nu anunţă ANAF.

Obligaţia este prevăzută de Codul fiscal şi este detaliată de Ordinul Ministerului Finanţelor nr. 1.099/2016, iar începând cu prima zi a anului 2018 neîndeplinirea acesteia va putea fi amendată cu sume cuprinse între 50 şi 100 de lei, conform Ordonanţei Guvernului nr. 30/2017.

Românii care intenţionează să plece din ţară pentru mai mult de şase luni de zile vor risca, de la 1 ianuarie 2018, să fie amendaţi dacă nu notifică Fiscul în prealabil prin completarea şi depunerea unui chestionar de rezidenţă fiscală. Ei acuză guvernul că nu se implică şi nu-l interesează soarta lor, mai mult, acuză Ministerul Românilor de Pretutindeni că nu-i ajută cu nimic, finanţând doar aşa numite proiecte culturale şi distribuind posturi pe linie de partid.

Asociaţia Românilor din Italia cere Guvernului României să modifice Ordonanţa 30/2017, care prevede amendarea românilor din străinătate pentru lipsa declaraţiei fiscale, ameninţând că milioanele de români din Diaspora pot sancţiona prin vot negativ, actuala putere, la alegerile viitoare.

Obligaţia de notificare a intenţiei de a pleca din România pentru mai bine de jumătate de an nu este nouă în legislaţia autohtonă, însă, recent, a fost reglementată, prin ordonanţă a guvernului, amenzi pentru cei ce o omit. Mulţi români de peste hotare abia au aflat de această măsură, în timp ce alţii habar nu au ce-i aşteaptă.

Concret, amenda pentru nedepunerea în timp util a chestionarului respectiv va fi, din prima zi a anului viitor, între 50 şi 100.

Drept răspuns, românii din străinătate nu doar că acceptă promisiunile Executivului, ci îi şi solicită ferm, să renunţe la măsura de amendare adoptată. Iată comunicatul asociaţiei Românilor din Italia:

C.A.P.I.M.E.D. România (Asociaţia Românilor din Italia), cu sediul la Palermo, în regiunea Sicilia, Italia, cere Guvernului României să modifice Ordonanţa 30/2017, care prevede amendarea românilor din diaspora pentru lipsa declaraţiei fiscale. Le reamintim membrilor guvernului că foarte mulţi români plecaţi în străinătate – de ordinul sutelor de mii – trăiesc în condiţii foarte grele, muncesc la negru sau sunt exploataţi de angajatorii care de cele mai multe ori nu-i plătesc. Ei sunt exact cei care nu-şi pot obţine rezidenţa fiscală în ţările în care au plecat, deci cei direct vizaţi de Ordinul 30/2017. vor fi amendaţi cu sume între 50 şi 100 de lei, de la 1 ianuarie 2018, fără măcar să ştie că li se vor lua banii.

Diaspora se confruntă cu mii de cazuri de abuz, cu sărăcie şi sclavie. Amendarea unor oameni care poate nici măcar nu vor afla informaţia despre aceste amenzi este jaf la drumul mare. Înţelegem nevoia de bani la bugetul statului, dar este inadmisibil ca un executiv să se gândească să facă rost de aceşti bani de la săraci, ca să aibă apoi de unde da  la bogaţi!

Am cerut Premierul României, Mihai Tudose, să analizeze cu atenţie situaţia românilor plecaţi în străinătate şi în loc să dispună măsuri de urgenţă pentru protejarea muncitorilor abuzaţi, guvernul a venit cu noi măsuri de taxare a celor mai săraci dintre conaţionalii noştri, dar cu zero soluţii pentru a-i ajuta. Doar în Italia erau, la sfârşitul anului 2016, 1.151.395 de români, conform datelor oficiale ISAT. De fapt, în Italia sunt peste 3 milioane de români, dintre care peste jumătate nu sunt înregistraţi cu forme legale. Creşterea numărului de români care pleacă anual în Italia este în medie cu circa 4% mai mare faţă de anul trecut, dintre care circa 70% sunt femei. Cei peste 1,5 milioane de români care merg să muncească în Italia fără contracte de muncă, dintre care peste 700.000 sunt femei, reprezintă un grup vulnerabil fără niciun fel de sprijin. Exact aceşti oameni năpăstuiţi vor fi cei afectaţi de măsurile fiscale prevăzute în Ordinul 30/2017. 

Autorităţile din România nu ştiu nici câţi români sunt plecaţi la muncă în străinătate, fără forme legale, nici câţi români sunt în sclavie, sechestraţi şi obligaţi să muncească fără a  fi plătiţi sau să se prostitueze. Datele statistice arătau acum şase luni că peste 4,5 milioane de români muncesc în ţările europene. Cu siguranţă, în acest moment putem vorbi de peste 5 milioane de români în diaspora, pentru că ultimele informaţii arată că 15 români pleacă definitiv din ţară în fiecare oră, mulţi nefiind înregistraţi. Guvernul României nu are nici datele reale, nici nu se interesează de situaţia celor pe care angajatorii îi forţează să lucreze in condiţii mizere, a româncelor şi a copiilor violaţi, bătuţi şi obligaţi să cerşească sau să se prostitueze.Aceşti români uitaţi de guvern atunci când ar trebui să li se ofere protecţie sunt cei care vor fi amendaţi, începând cu 1 ianuarie 2018, pentru că nu îşi vor putea depune formularele de declaraţie fiscală. Aceşti români sunt şi ei printre cei care, din puţina lor agoniseală, atunci când au, trimit banii în ţară, pentru a-şi întreţine familiile, contribuind la suma de peste 55 de miliarde de Euro, care a reieşit din calculele oficiale, adică mai mult decât au adus în România investitorii străini şi mai mult decât a primit România de la Uniunea Europeană.

În timp ce Ministerul Pentru Românii de Pretudindeni se ocupă în continuare de finanţarea proiectelor aşa-zis culturale şi distribuirea posturilor pe linie de partid, guvernul vrea să adune bani la bugetul statului de la cei mai săraci, ca să poată plăti acele posturi şi evenimente inutile sau utile doar pentru atragerea voturilor, la viitoarele alegeri. Totuşi, membrii actualului guvern ar trebui să se gândească şi la consecinţele electorale ale acestei măsuri, pentru că, din calculele noastre reiese că 80% dintre românii din ţară au cel puţin un membru al familiei plecat la muncă în străinătate, care trimite bani acasă. În aceste condiţii, vor pierde nu numai voturile celor peste 5 milioane de români din Diaspora, ci şi pe ale familiilor rămase în România, după ce li se vor  lua banii cu forţa şi după ce li se vor impune impozite pe sărăcie celor care îşi dau viaţa pe câmpuri, la limita subzistenţei, pentru a trimite câţiva bănuţi în România.”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite