Românii se organizează pe Facebook ca să iasă în stradă pentru a condamna public justiţia nedreaptă şi violul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.300 de bucureşteni şi-au exprimat intenţia a de ieşi duminică în stadă, în Piaţa Universităţii, pentru a condamna în mod public justiţia nedreaptă şi violul. Organizatorii protestului susţin, într-o postare pe Facebook, că trebuie luată de atitudine după ce tânăra din judeţul Vaslui a fost violată până la leşin de cei şapte tineri care sunt cercetaţi în stare de libertate.

„Este evident că justiţia din România nu funcţionează corect. Şapte violatori se plimbă liberi printre noi în acest moment, după ce au comis un gest antisocial grav. Sunt cercetaţi în stare de libertate după ce au violat cu bestialitate o tânără. Încotro se îndreaptă societatea noastră?”, se întreabă organizatorii protestului pe pagina de Facebook dedicată acestuia.  

Aceştia consideră că măsura de eliberare de sub control judiciar a fost luată în mod arbitrar şi că a favorizat infractorii. 

„Este posibil să ne aflăm în faţa unui caz de corupţie care creează un precedent periculos. După acest model se pot ghida pe viitor şi alţi magistraţi din România, lăsând în libertate infractori periculoşi, astfel punându-ne pe noi cetăţenii în pericol”, se arată în postarea de pe Facebook. 

Un al doilea protest este programat tot în Piaţa Universităţii, pe 31 iulie, la ora 17.00. La protestul care se va desfăşura sub emblema „Nu înseamnă NU! Cel puţin pedeapsa cu închisoare pe viaţă pentru violatori” şi-au anunţat prezenţa peste 1.100 de persoane.

Cum s-au trezit autorităţile în ceasul al doisprezecelea

După ce societatea civilă a luat atitudine, condamnând vehement decizia judecătorilor de a-i lăsa în libertate pe cei şapte tineri de la Vaslui acuzaţi de viol, autorităţile statului dau semne că trezire din amorţeală. Mai multe instituţii, printre care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Parchetul General au anunţat că vor face verificări în cazul fetei violate. Cei şapte suspecţi sunt obligaţi să se prezinte zilnic la Poliţie, măsura fiind dispusă, marţi, de conducerea IPJ Vaslui, în urma mediatizării cazului.

Concret, Inspecţia Judiciară din CSM va analiza măsurile dispuse de judecători şi procurori în cauza aflată pe rolul Judecătoriei Vaslui. Asta după ce pe 23 iunie, preşedintele CSM a înaintat Inspecţiei Judiciare o sesizare formulată de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei. 

“În prezent se efectuează verificări prealabile pentru a se stabili dacă există indicii ale săvârşirii vreunei abateri disciplinare de către judecătorii care s-au pronunţat cu privire la măsurile preventive luate faţă de cei şapte inculpaţi din dosar, cât şi de către procurorii care au participat în şedinţele de judecată”, a precizat CSM într-un comunicat.

Procurorii vasluieni, luaţi la bani mărunţi de Parchetul General

Verificări în acest caz face şi Parchetul General, care a trimis la Vaslui o echipă formată din doi procurori, pentru a stabili dacă Parchetul Judecătoriei Vaslui şi Parchetul Tribunalului Vaslui au acţionat legal în dosarul de viol.

“În urma completării anchetei cu rezultatele verificărilor efectuate la faţa locului, în decurs de câteva zile, concluziile şi eventualele măsuri luate vor fi făcute publice”, se precizează într-un  comunicat al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei.

Premierul ia atitudine

La rândul lui, Victor Ponta şi-a arătat indignarea pentru modul în care autorităţile judecătoreşti au acţionat în cazul fetei violate de la Vaslui. Ponta i-a tras atenţia ieri ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc că în cazul în care CSM nu are vreo reacţie legată de cazul de la Vaslui, ar trebui să-şi dea demisia.

“De ani de zile spunem că Justiţia trebuie să pedepsească pe toţi în mod egal, dar mai ales pe cei ce comit crime, violuri, tâlhării. De ani de zile nu facem altceva decât să dăm la televizor bătălii politice cu Justiţia şi, în schimb, dacă nu se afla de către presă ce s-a întâmplat la Vaslui, nişte infractori periculoşi stăteau acasă bine-mersi şi noi ne bucurăm că vedem deputaţi sau senatori sau politicieni arestaţi preventiv. (...) Vreau să vă rog, domnule ministru al Justiţiei, să vă exercitaţi toată autoritatea funcţiei în cadrul CSM şi, dacă CSM-ul nu va lua nicio măsură, mai bine vă daţi dumneavoastră demisia”, a afirmat premierul.

Cristian Danileţ: Petiţiile online nu au valoare juridică

Cât priveşte petiţia de susţinere a tinerei violate în care societatea civilă cere arestarea celor şapte tineri, judecătorul CSM Cristian Danileţ şi-a exprimat nemulţumirea faţă de atitudinea opiniei publice arătând că justiţia nu trebuie să fie afectată de dezbaterea publică.

”Poate că cei care semnează această petiţie cred că ei au dreptul să ceară arestarea cuiva şi că există vreo autoritate competentă care va analiza cererea lor. Cu privire la acest aspect spun că este o inducere în eroare a populaţiei semnatare. (...) Aş vrea să fie clar pentru toată lumea: indiferent de subiectul abordat, petiţiile online nu au nicio valoare juridică. Ele sunt doar subiecte propuse spre dezbatere şi atât”, a scris Danileţ pe blogul personal.

Pe aceeaşi temă:

Femeia care a trăit de 2 ori ameninţarea unui viol: „O astfel de faptă merită o pedeapsă cruntă, să simtă că-i iese pe nas şi pe urechi o nemernicie atât de mare”

Destăinuirea unei clujence către eleva violată: ”Pentru barbaria acelor indivizi - nu s-au inventat cuvinte care să-i califice - nu ai nici măcar cea mai mică vină”

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite