Românii cu ogoarele călcate de tancuri mai au de aşteptat după despăgubiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tancurile NATo s-au rătăcit prin lanurile de grâu de lângă Feteşti
Tancurile NATo s-au rătăcit prin lanurile de grâu de lângă Feteşti

Românii din sudul ţării ale căror ogoare am fost distruse de tancurile forţelor NATO aflate la un exerciţiu militar pe teritoriul ţării nu pot fi despăgubiţi, potrivit responsabililor din Ministerului Apărării Naţionale (MApN) care au constat că legea are lacune atunci când au încercat să stabilească modul de calcul al compensării pagubelor suferite, anul trecut, de mai mulţi craioveni în urma unui tir cu rachete executat de militari polonezi.

De la acest ultim caz a plecat şi propunerea de modificare legislativă iniţiată de MApN. „Pe timpul procedurii derulate pentru soluţionarea cererii de despăgubire a unui cetăţean român ca urmare a unui prejudiciu cauzat proprietăţii acestuia de către forţele armate poloneze prezente în România, în anul 2018, a rezultat că legea nr. 291/2007 (…) este foarte generală (…), fiind necesară detalierea procedurii, a organismelor de lucru şi a actelor necesare prevăzute în astfel de cazuri”, se arată în expunerea de motive publicată de MApN.  

Astfel, responsabilii MApN mai spun în document că, ulterior, se vor emite o serie de acte normative, de nivel inferior, „care vor reglementa aspecte precum modul de organizare şi funcţionare a acestor comisii de daune,  procedura de solicitare a despăgubirii, modelul actului de constatare şi lista cu documentele minime care trebuie anexate cererii”. Toate aceste ultime probleme punctuale vor fi reglementate printr-un ordin emis de ministrul Apărării. 

Bombardaţi de polonezi

Reamintim că, pe 8 mai 2018, locuitorii unui cartier mărginaş din Craiova au trăit momente de groază când şi-au dat seama că sunt ţinta unui bombardament. Un obiect metalic zburător iniţial neidentificat a căzut din neant şi s-a înfipt în parbrizul şi mai apoi, adânc, în bordul unei Dacii Solenza parcate de un localnic în faţa blocului. Neştiind ce să creadă despre misteriosul obiect metalic conic, lung de 30 de centimetri şi greu de aproape două kilograme, proprietarul maşinii a sunat la Poliţie.

Investigatorii ajunşi în cartierul Craioviţa Nouă în dimineaţa zilei de miercuri, 9 mai, au găsit în grădina unui localnic alte două obiecte identice. Cu această ocazie, li s-a desluşit oamenilor din cartier şi misterul: a fost vorba despre trei rachete de semnalizare lansate din Poligonul Militar Obedeanu, aflat la o distanţă de aproximativ 2 kilometri. În culpă au fost militari din Contingentului Militar Polonez dislocat în România care în noaptea respectivă au participat la un exerciţiu. 

La secerat cu tancul

Un an mai târziu, în cadrul manevrelor Saber Guardian 19, în zona Feteşti, militarii americani au luat-o cu tancurile pe ogoarele oamenilor distrugând mai multe culturi de orz, porumb şi floarea soarelui. Ulterior, partea americană şi-a cerut scuze pentru incidente. „Despăgubirile rezultate din acest incident vor fi acordate potrivit procedurilor NATO existente pentru astfel de evenimente şi ne vom asigura că cei afectaţi vor fi compensaţi respectând cu exactitate aceste proceduri ”, se mai arată în comunicatul USArmyEurope.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite