Românii din diaspora depun plângere penală împotriva revistei „Charlie Hebdo” pentru caricatura cu Halep

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) vor să depună o plângere penală împotriva publicaţiei franceze Charlie Hebdo, care a publicat zilele trecute o caricatură cu Simona Halep, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

FADERE este sprijinită în acest demers de casa de avocatură „Paredes y Asociados”, plângerea fiind depusă în cursul zilei de luni. 

Imediat după ce a câştigat turneul Roland Garros, jurnaliştii de la ”Charlie Hebdo” au publicat o caricatură cu Simona Halep care avea în mâini trofeul câştigat şi striga „fier vechi, fier vechi”.

"Considerăm de prost gust si inacceptabilă această caricatură. Prin acest atac, se insinuează că Simona Halep ar fi ”ţigancă”, se cultivă şi mai mult confuzia dintre români şi rromi şi se  influenţează negativ percepţia pe care o au francezii despre români. Comunitatea de români din Franţa este formata din sute de mii de intelectuali, artişti sau muncitori. Prin seriozitatea şi hărnicia lor contribuie la bunăstarea tuturor francezilor, iar numărul celor care ocupă funcţii de răspundere este impresionant", se arată în comunicatul organizaţiei. 

”Umorul fin, specific artiştilor şi oamenilor inteligenţi, de această dată, a fost înlocuit cu o mojicie dezgustătoare. Aproape că nu există domeniu al artei sau dezvoltării ştiinţifice franceze la care românii să nu-şi fi adus contribuţia. Pentru răfuiala lor cu  grupuri izolate de rromii, probabil cei de la ”Charlie Hebdo” vor considera ”fier vechi” şi cel mai cunoscut simbol al Franţei, Turnul Eiffel, pentru că se bazează pe inovaţia unui român şi fiecare piesă metalică e fabricată în România”, a declarat Daniel Ţecu, preşedintele FADERE.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite