UPDATE A fost decretată stare de alertă în 3 judeţe. De miercuri este aşteptat un nou val de ninsoare. Marile magazine au stocurile aproape epuizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea - care au stat şase ore sub Cod roşu de viscol şi zăpezi - sunt sub stare de alertă. Aşa au decis membrii Comandamentului de Iarnă luni dimineaţă. Directorul ANM a anunţat că marţi la ora 12.00 va fi emisă o nouă avertizare de vreme rea valabilă până joi la prânz.

UPDATE Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat că va pleca marţi, împreună cu Mircea Duşa, ministrul Apărării, la Buzău, pentru a verifica operaţiunile de deszăpezire din judeţ.

UPDATE O ambulanţă din Brăila încearcă de mai bine de 12 ore să ajungă în localitatea Mihai Bravu, la un bătrân în vârstă de 75 de ani care a suferit un accident vascular cerebral. Alte autosanitare încearcă să ajungă la trei gravide din localităţi izolate, însă intervenţiile sunt extrem de dificile din cauza nămeţilor care ating doi-trei metri.

UPDATE Traficul rutier rămâne întrerupt luni seară pe tronsoanele A2 Bucureşti - Feteşti şi A3 Centura Bucureşti - Ploieşti, precum şi pe alte 15 drumuri naţionale, conform Centrului Infotrafic al IGPR.

UPDATE Unităţile de învăţâmant din Bucureşti rămân închise şi marţi din cauza condiţiilor de transport dificile, a menţionat din nou, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, în cadrul comandamentul de iarnă întrunit la Palatul Victoria.

UPDATE Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat luni seară că pentru legătura Bucureşti - Constanţa au fost redeschise căile Bucureşti-Urziceni-Slobozia—Constanţa, DN2A şi Bucureşti-Drajna-Feteşti-Constanţa. De asemenea, Ploieşti-Mizil-Buzău a fost redeschis si acest troson circalaţiei.  Focşani-Brăila, DN23, Ploieşti—Urziceni, Călăraşi—Drajna—Bărăgan, drumul care duce la Brăila precum şi Buzău—Brăila au fost si ele redeschise traficului până la 3,5 tone. a anunţat luni seară Liviu Dragnea.

UPDATE Potrivit datelor primite de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea, începând cu ora 20.40, a fost redeschis tronsonul DN23 cuprins între localităţile Focşani- Măicăneşti – limită cu judeţul Brăila.

Pe acest drum se circulă în continuare dificil, în condiţii de iarnă, iar traficul pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone rămâne restricţionat, informează centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

UPDATE Principala preocupare a CFR trebuie să fie siguranţa călătorilor

„Pasagerii CFR trebuie să ajungă în siguranţă la destinaţie. Chiar şi cu costul întârzierilor, principala preocupare este siguranţa călătorilor. Trebuie menţinut deschis coridorul Bucureşti-Constanţa, Bucureşti-Bacău şi, în general, toate traseele pe care transportul autovehiculelor este blocat sau restricţionat. A fost reluată circulaţia trenurilor de marfă şi au fost programate transporturile prioritare. Avem încă 145 de trenuri anulate pentru a permite operaţiunile de deszăpezire”, a declarat Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor, în cadrul şedinţei comandamentului de iarnă organizat luni seară, la Palatul Victoria.

UPDATE Armata continuă să participe la deszăpezirea drumurilor din mai multe judeţe.
 

Potrivit unui comunicat de presă emis luni de MApN, militarii participă la deszăpezirea drumurilor în judeţele Vrancea, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Vâlcea şi Dâmboviţa, iar la Focşani au amenajat o zonă de aterizare pentru elicopterele SMURD care desfăşoară operaţiuni de intervenţie în zonă.

Armata intervine cu camioane şi cu mijloace tehnice cu şenile şi ajută atât la evacuarea drumurilor de acces către localităţile izolate de zăpadă, cât şi la tractarea autoturismelor blocate sub nămeţi.

Hypermarketurile din zonele afectate de zăpezi şi viscol au stocurile aproape epuizate.

Proviziile hypermarketurilor din sud-estul ţării sunt aproape insuficiente. Reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România spun că situaţia aprovizionării marilor lanţuri comerciale este pusă „pe avarii”.

„Hypermarketurile au întotdeauna un stoc tampon al alimentelor de bază, dar, la un moment dat, va fi epuizat şi acesta. Problema e că furnizorii întâmpină mari dificultăţi de aprovizionare. Camioanele nu pot ajunge la depozite, pentru a prelua marfa, iar cele care au fost deja încărcate au rămas blocate pe drum iar marfa îngheaţă în ele. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, în mod normal, alimentele proaspete – cum ar fi carnea sau lactatele – ar fi trebuit livrate zilnic. În niciun caz stocurile actuale nu sunt suficiente pentru 3-4 zile, situaţia este deja «pe avarii», ca să spun aşa, abia se reuşeşte acoperirea a 30 la sută din necesar”, a declarat, pentru adevărul.ro, Delia Nica, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România.

UPDATE Ca urmare a ordinului ministru interimar de Interne, Gabriel Oprea, Inspectoratul General de Aviaţie al  a început misiunile de ajutorare şi acordare de ajutor medical pentru locaţiile unde au existat solicitări de intervenţie aeriană, potrivit unui comunicat emis de minister.

În acest moment sunt trei aeronave care operează în judeţele Buzău şi Vrancea.

Misiunea din Vrancea este pentru a prelua şapte persoane care au nevoie urgentă de proceduri de dializă şi pentru transportul unei gravide către spital.

De asemenea, un elicopter de tip MI-17, care transportă trei persoane cu urgenţe medicale din judeţul Buzău, a aterizat la ora 13.00 la patinoarul din municipiul Buzău, de unde victimele au fost preluate de ambulanţe şi transportate către unităţile spitaliceşti din judeţul Buzău.


UPDATE Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI) a înregistrat, în ultimele 16 ore, aproape 700 de solicitări.

Potrivit managerului SABI, dr. Alis Grasu, citat de Mediafax, în 387 dintre cazuri a fost vorba de urgenţe, 25 fiind pentru fracturi şi entorse.

"Vorbim de 691 de apeluri înregistrate de duminică seara, de la ora 20.00, din care 387 de urgenţe. Din totalul urgenţelor, 25 au fost pentru fracturi, luxaţii entorse, iar 10 pentru traumatisme de diverse feluri", a precizat dr. Alis Grasu.

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov a mai spus că în acest interval au fost înregistrate nouă cazuri de lipotimii în spaţii publice şi şapte solicitări pentru persoane căzute în stradă.

UPDATE Stare de alertă în 3 judeţe

Membrii comandamentului de urgenţă au decis să declare starea de alertă în judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea, care au fost timp de şase ore sub cod roşu de viscol. 

Conform legii, starea de alertă se referă la "punerea de îndată în aplicare" a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă, respectiv ale unui eveniment excepţional care, prin amploare şi intensitate, ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, iar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă asigură coordonarea unitară a activităţilor.

Astfel, potrivit OUG 21/2004, pe durata situaţiilor de urgenţă sau a stărilor potenţial generatoare de situaţii de urgenţă poate fi declanşată starea de alertă.

După declararea stării de alertă, sunt puse de îndată în aplicare planurile de acţiuni şi măsurile de prevenire, de avertizare a populaţiei, de limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă.

În timpul stării de alertă poate fi dispusă, ca măsură de protecţie, scoaterea din zonele afectate sau potenţial a fi afectate, în mod organizat, a unor instituţii publice, agenţi economici, categorii sau grupuri de populaţie ori bunuri şi dispunerea acestora în zone şi localităţi care asigură condiţii de protecţie.

De asemenea, zonele afectate de ninsori şi viscol în care este declanşată starea de alertă pot primi ajutoare de urgenţă şi pentru acestea poate fi solicitată acordarea de asistenţă internaţională.

Pe timpul stării de alertă se pot dispune orice măsuri necesare.

Ponta despre starea de alertă

„Am primit propunerea din partea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi în baza ordonanţei de urgenţă 21/2004  am aprobat această solicitare de declarare a stării de alertă pentru Brăila, Buzău şi Vrancea. Acest lucru e necesar din punct de vedere legal pentru a avea o coordonare la nivel naţional, o comandă unică, în ceea ce priveşte operaţiunile autorităţilor locale privind deblocarea arterelor de acces, dar şi celelalte lucruri necesare. Această stare de alertă intră în vigoare azi (luni - n.r.) la 12 şi este valabilă până la momentul la care se poate ridica această stare”, a declarat Ponta în cadrul comandamentului.

     

Ponta a explicat că, potrivit legii, instituirea stării de alertă permite asigurarea sub comandă unitară a utilajelor şi carburantului, transportul, depozitarea şi distribuirea alimentelor necesare, asistenţa medicală de urgenţă, intervenţia în localităţi şi pe drumuri, funcţionarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, ordinea publică. De asemenea, presupune informarea şi avertizarea populaţiei, interzicerea circulaţiei pe anumite drumuri şi a transportului de substanţe periculoase, precum şi toate celelalte măsuri necesare din punct de vedere logistic.

E a arătat astfel că declararea stării de alertă nu înseamnă că vremea este mai rea în acele zone sau că sunt facilitate achiziţii simplificate de bunuri ori servicii sau alocarea de fonduri şi nici nu este vorba de restrângerea unor drepturi ale cetăţenilor, ci este nevoie de o conducere unitară pentru rezolvarea rapidă a problemelor.

     

„Starea de alertă ne va crea posibilitatea şi cadrul legal pentru a dispune măsurile necesare pentru a elimina efectele acestui dezastru, efectele acestei stări de forţă majoră”, a declarat Dragnea la comandamentul de iarnă de la Guvern de duminică seară.

Reacţiile opoziţiei

Instituirea stării de alertă înseamnă câştig pentru firmele angajate în deszăpeziri, undă verde dată achiziţiilor fără licitaţie şi afaceri derulate în favoarea baronilor locali, susţine preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu.

"Este scandalos să introduci stare de alertă ştiind foarte bine care a fost prognoza meteorologică. Instituirea stării de alertă înseamnă câştig pentru firmele angajate în deszăpeziri, nu pentru cetăţean. Înseamnă undă verde dată achiziţiilor fără licitaţie. Înseamnă afaceri derulate în favoarea baronilor locali. Situaţia zonelor afectate de ninsori este utilizată ca paravan pentru un nou tun dat de o adunătură de hoţi", afirmă Ungureanu într-un comunicat de presă.

Bilanţul Comandamentului de iarnă:

„Nu avem pierderi de vieţi omeneşti din cauza neintervenţiei instituţiilor statului, au fost situaţii speciale, cum a fost cea de azi-noapte din Buzău, femeia de la Robeasca, unde din fericire s-a reuşit transportul la spital al gravidei, are un băieţel sănătos. Nu avem pe drumuri oameni blocaţi în zăpadă, sunt maşini care au fost lăsate, dar nu avem coloane, grupuri importante de persoane blocate pe drumuri. A1 a fost deblocată de azi dimineaţă, ora 7.00, A2 azi sperăm să fie finalizate operaţiunile de curăţare ţi să fie dată în funcţiune”, a declarat premierul Ponta la Comandamentul de Iarnă ce s-a reunit la ora 12.00 la Guvern.

Acesta a precizat că nu există trenuri blocate în câmp. „Dacă miercuri se confirmă revenirea intemperiilor, vom lua iar măsuri din timp de a le închide pentru a nu avea persoane blocate, dar de azi se circulă pe amândouă autostrăzile şi de DN1, Valea Oltului, deci arterele principale ale ţării sunt deblocate, dar azi şi mâine trebuie curăţate şi deszăpezite, pentru că dacă vine zăpada iar meircuri, joi iar vom interveni.Trenuri blocate în câmp nu avem”, a completat Victor Ponta.

Victor Ponta a convocat comandamentul de iarnă la Guvern; ce măsuri noi vor fi luate  

De asemenea, în total, a precizat premierul, 10.000 de oameni din toate structurile sunt în teren şi alţi 10.000 sunt pregătiţi să intervină. De asemenea, Ponta a adăugat că au aprobat stocuri de benzină din fondul de rezervă pentru Brăila, Buzău şi Vrancea, pentru a asigura alimentarea zonelor izolate.

 „Având în vedere ce ne-au transmis specialişti ANM, până la sfârşitul săptămânii rămânem în acest dispozitiv special, chiar dacă e bine o zi, două”, a mai spus premierul.

ANM: De joi, viscolul ia o pauză până pe 3-4 februarie

La rândul lui, Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a anunţat că cele două avertizări Cod galben şi portocaliu vor fi ridicate în această seară, iar viteza vântului va scădea până miercuri dimineaţă. 

„Marţi, la ora 12.00, ANM va amite o nouă avertizare de vânt puternic asociat cu ninsori abundente, valabilă până joi la prânz. După joi la prânz va fi o pauză, nu vor fi viteze mari de vânt şi ninsori până pe 3-4 februarie”, a explicat Sandu.

„Nu e ciudat pentru că suntem în ianuarie şi statistica arată că în ianuarie sunt de regulă patru viscole în Romania şi acum suntem la primul. Urmează miercuri al doilea viscol, dar mai uşor decât ăsta. Prin urmare, două viscole în ianuarie nu reprezintă ceva neobişnuit. Numai că într-adevăr, acest viscol a fost destul de lung ca timp. Adică un viscol în România durează cam 48 de ore, aici discutăm de două zile, două nopti şi iată, pentru câteva judeţe se prelungeşte până diseară (luni seara - n.r.), ar fi a treia zi”, a spus directorul ANM.

 

Sandu a explicat că marţi vom avea o zi mai liniştită, însă de miercuri ne putem aştepta la un nou episod de viscol.

 

„Mâine este o pauză, după ieşirea din vigoare diseară a acestor coduri. E o pauză în sensul că, nemaifiind vânt, chiar dacă ninge, va ninge slab. Dar de miercuri dimineaţă până joi dimineaţă, cu probabilitate foarte mare, ANM-ul va emite din nou avertizări pentru un viscol tot pe sudul ţării, de miercuri dimineaţă până joi dimineaţă. Deci este destul de scurt ca timp, în comparaţie cu viscolul în care ne aflăm”, a mai spus directorul Sandu.

 

Aceasta a ţinut să adauge că „atâta timp cât românii nu înţeleg că în Cod Portocaliu nu se 

pleacă la drum, nicio autoritate nu poate să-i ajute".

Elicoptere în zonele izolate

Mai mult, vicepremierul Oprea a anunţat că sunt sunt disponibile 14 elicoptere care să intervină pentru a ajuta oamenii în zonele afectate de zăpezi, pe măsură ce condiţiile meteo vor permite aceste acţiuni. A avut loc deja o astfel de misiune, susţine Oprea. „Un elicopter SMURD a ajuns la Vâlcele, Buzău, unde a preluat o tânără care avea nevoie de ajutor medical de urgenţă”, a explicat Oprea. 

Secretarul de stat Raed Arafat a cerut însă autorităţilor să-i anunţe din timp despre cazurile unde este necesară intervenţia elicopterelor SMURD, pentru că „noaptea nu mai putem ateriza în zone necunoscute”. Oprea a mai spus că la această oră există 168 de persoane blocate în trafic.

Grădiniţe, şcoli şi licee închise total şi marţi în 12 judeţe şi în Capitală

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a vorbit în şedinţa Comandamentului de Iarnă despre cele 13 judeţe, inclusiv Capitala, unde toate instituţiile de învăţământ din preuniversitar (grădiniţe, şcoli, licee) rămân închise luni şi marţi: Argeş, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Prahova, Tulcea, Vâlcea, Vrancea şi în Bucureşti.

De asemenea, el a mai spus că şi în Buzău şi Giurgiu şcolile sunt închise, dar grădiniţele au rămas deschise pentru a-i ajuta pe părinţi. De asemenea, sunt judeţe unde nu s-au închis decât o parte din şcoli (Bacău, Botoşani, Brăila, Dâmboviţa, Suceava şi Vaslui).

UPDATE Circulaţia rutieră a fost reluată pe două tronsoane ale DN2 şi pe DN21 Călăraşi – Drajna.

Potrivit centrului INFOTRAFIC, începând cu ora 12 s-a redeschis circulaţia pe tronsonul DN 2, limita judeţului Buzău – Focşani (km 152+430 metri – km 180+255 metri) şi pe sectorul DN 2 Bucureşti – Urziceni (km 18+000 metri – km 55+000 metri), masa totală maximă autorizată mai mică de 7,5 tone.

De asemenea, a fost reluat traficul rutier pe DN21 Călăraşi – Drajna, pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mică de 7,5 tone.

De asemenea,Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a anunţat că, începând cu ora 12:00 a fost ridicatã restricţia impusă vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe DN 1A Ploieşti – Limită judeţ Braşov, km 49+950 – km 160+600, astfel circulaţia rutieră este deschisă pentru toate categoriile de vehicule.

UPDATE Ninsorile care au continuat să cadă şi în noaptea de duminică spre luni au lăsat fără electricitate peste 10.000 de prahoveni. Pe unul din cele două drumuri naţionale închise în judeţ, DN 1D, li s-a permis accesul doar riveranilor.

Potrivit situaţiei prezentate luni dimineaţă de Prefectura Prahova, din cauza fenomenelor meteorologice, numărul de deranjamente colective şi individuale în alimentarea cu energie electrică a crescut faţă de ziua de duminică.


UPDATE Codurile de vreme rea, prelungite

Meteorologii au emis o nouă avertizare meteorologică, valabilă luni, până la orele 23.

Codul portocaliu de ninsori viscolite a fost restrâns la opt judeţe - Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea, Galaţi, Constanţa şi Tulcea - unde temporar viteza vântului la rafală va mai depăşi 60-70 km/h, continuând să troienească puternic zăpada, iar vizibilitatea se va menţine redusă.

De asemenea, în judeţele Iaşi, Vaslui şi Bacău s-a instituit cod galben, meterorologii de la ANM precizând că în estul Munteniei, în Dobrogea şi în cea mai mare parte a Moldovei va continua să ningă, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi la rafală 50 km/h, temporar viscolind sau spulberând zăpada.

UPDATE Peste 60 de TIR-uri sunt blocate în Vama Albiţa, iar alte 40 sunt oprite la ieşirea din municipiul Bârlad, judeţul Vaslui.

Viscolul şi ninsoarea din ultimele zile au “îngheţat” circulaţia pe drumurile din sudul Moldovei, astfel că multe dintre autotrenuri staţionează de mai bine de 24 de ore în punctul de trecere a frontierei din Vaslui, aşteptând să-şi poată relua drumul.

"Este alegerea şoferilor de a rămâne în terminalul punctului de trecere a frontierei până la deblocarea traficului rutier în judeţele din sudul Moldovei, în condiţiile în care pe şoselele din Vaslui se poate circula până la ieşirea din judeţ spre Galaţi. Şoferii ştiau care sunt problemele din trafic atunci când au plecat la drum şi sunt pregătiţi cu provizii. Oricum, Poliţia de Frontieră le asigură pe durata staţionării ceai cald, mai ales că unii sunt în aşteptare în terminal de peste 24 de ore", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui, Nelu Zaharia, potrivit Mediafax.

UPDATE În ultimele 24 de ore, poliţiştii au amendat un administrator de drum şi aproximativ 400 de şoferi. Dintre aceştia, 28 pentru că circulau cu maşini care nu aveau anvelope de iarnă, potrivt unui comunicat emis luni de Poliţia Română.

„În urma controalelor efectuate în intervalul 26.01.2014, ora 05.00 - 27.01.2014, ora 05.00, poliţiştii au constatat cinci infracţiuni la regimul circulaţiei şi au aplicat 400 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 28 pentru lipsa echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă, un administratorului de drum şi 371 pentru alte abateri”, se mai arată în documentul citat.

Peste 7.500 de poliţişti acţionează cu 3.565 de mijloace auto, pentru fluidizarea traficului pe drumurile naţionale, pentru evitarea evenimentelor rutiere cauzate de ninsori şi viscol, precum şi pentru acordarea sprijinului persoanelor aflate în dificultate.

UPDATE Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România precizează că de duminică de la ora 17.00 şi până luni la ora 5.00 s-a acţionat cu 1.880 de autoutilaje şi a fost răspândită o cantitate de 10.347 tone de material antiderapant, potrivit unui comunicat emis luni de CNADNR.

De asemenea, potrivit aceleaşi surse, s-a acţionat şi pe sectoarele de autostrăzi şi drumurile naţionale închise circulaţiei din zonele aflate sub incidenţa Codului portocaliu de ninsori şi viscol, în vederea deschiderii circulaţiei cât mai repede pe aceste artere.

80 de pasageri au fost blocaţi într-un tren, în Dâmboviţa

Un tren care circula pe ruta Târgovişte - Titu şi în care se aflau aproximativ 80 de pasageri a rămas blocat, luni, în gara localităţii Nucet din judeţul Dâmboviţa, după ce plugul aflat în faţa locomotivei pentru a deszăpezi calea ferată s-a defectat. Oamenii au stat aproximativ două ore, până când au fost preluaţi de două microbuze şi duşi la destinaţie. 

Angajaţii CFR încearcă să cureţe şinele şi să repare plugul locmotivei pentru a reporni trenul. 

Circulaţia feroviară la nivel naţional se desfăşoară în continuare în condiţii de ninsoare viscolită şi vânt puternic, iar pentru deszăpezirea liniilor se acţionează cu pluguri şi personal suplimentat, a anunţat, luni dimineaţă, compania CFR.

image

Centrul Infotrafic din Poliţia Română a anunţat luni că rămân închise autostrăzile A2 şi A3, la fel şi 22 de drumuri naţionale. Circulaţia pe autostrada Bucureşte – Piteşti a fost reluată, însă cu restricţii. 

Zeci de localităţi din Buzău sunt izolate din cauza nămeţilor, în a treia zi de urgie albă

Judeţul Buzău este paralizat pe jumătate din cauza zăpezii: 37 de localităţi sunt izolate după ce toate drumurile judeţene din sudul şi estul judeţului sunt acoperite de troiene mari de zăpadă. 

Potrivit comandamentului pentru situaţii de urgenţă, sunt închise drumurile naţionale care leagă Buzăul de Ploieşti, Urziceni, Slobozia, Brăila, respectiv DN22, Râmnicu Sărat – Brăila. Numai DN 10 Buzău – Braşov mai este deschis traficului, însă doar pentru autovehiculele cu masa mai mică de 7,5 tone.

Pericol de avanalanşă în Munţii Făgăraş

Stratul de zăpadă  a ajuns la 1,5 metri în Munţii Făgăraşului, la peste 2.000 de metri altitudine, iar salvamontiştii spun că riscul producerii de avalanşe este ridicat.

Oprescu: Trebuie curăţată zăpada de pe trotuare şi arterele secundare; mijloacele RATB circulă normal

Iarna a pus stăpânire şi pe Capitală, unde primarul general, dar şi cei de sector au mobilizat toate forţele necesare pentru a uşura circulaţia bucureştenilor. Peste 1.000 de intervenţii medicale cauzate de condiţiile meteo au avut loc în ultimele două zile.

Autorităţile îi sfătuiesc pe bucureşteni să nu plece de acasă decât dacă este absolut necesar şi să folosească, 

pe cât posibil, mijloacele de transport în comun, care vor fi suplimentate dacă va fi cazul.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a precizat că în Bucureşti se circulă în condiţii de iarnă, după o noapte în 

„Se circulă în Bucureşti în condiţii de iarnă. S-a acţionat cu 347 de utilaje, însă mai există artere unde s-au format poduri de gheaţă care au rezistat tratamentului cu materiale antiderapant şi pe care încercăm, în cursul zilei de azi, să le eliminăm. Trebuie degajată zăpada de pe trotuare din marile interesecţii şi de pe arterele secundare şi subliniez că trebuie curăţate refugiile şi staţiile RATB", a mai spus Oprescu care a precizat că mai sunt staţii RATB şi zone de trecere de pietoni, precum şi câteva artere unde s-au format poduri de gheaţă care urmează să fie curăţate luni”, a declarat primarul Capitalei.  

   

Acesta s-a arătat însă nemulţumit de operaţiunile de deszăpezire de la capetele de linie ale curselor RATB şi a promis „suplimentarea efectivelor” pentru deszăpezirea în zona staţiilor şi a trecerilor de pietoni. În jurul orei 7 vor fi suplimentate „toate efectivele, la nivelul celor şase sectoare”, a mai spus primarul Capitalei.   

După numai două zile de precipitaţii, traficul se desfăşoară în condiţii dificile, şcolile au fost închise, iar autorităţile fac tot posibilul pentru ca cetăţeţenii să se poată deplasa fără a avea parte de incidente.

BUZĂU

Astăzi în jurul orei 11.30, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost anunţat că o tânără din localitatea Mărgineanu, comuna Mihăileşti, a solicitat intervenţia Ambulanţei, deoarece urma să nască. 

La aceasta a ajuns de urgenţă şeful Postului de poliţie comunal Mihăileşti, cu autospeciala poliţiei, care a transportat-o pe aceasta până la DN2 E85, de unde a fost preluată de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Buzău, se arată într-un comunicat emis de ISU.

Totodată, angajaţii ISU Buzău au intervenit în cursul zilei de luni, pentru asigurarea alimentelor de strictă necesitate în cazul celor aproximativ 50 de persoane oprite în zona Hanului Ovidiu din localitatea Glodeanu Sărat. Cu sprijinul Consiliului Judeţean, acestora le-a fost asigurată hrană caldă şi câte 10 litri de combustibil pentru autovehiculele în care se aflau.

De asemenea, în filtrele din zona Buzău şi Râmnicu Sărat, au fost distribuite sandwich-uri, apă şi ceai unui număr de 108 persoane aflate în autovehicule.

În jurul orei 10.30, un elicopter MAI a preluat un pacient din localitatea Vîlcelele şi a aterizat în jurul orei 11.00 pe stadionul de atletism din municipiul Buzău, de unde acesta a fost preluat de un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Buzău şi transportat la Spitalul Municipal Buzău.

La ora 03:42, în urma apelului primit prin 112, o şenilată UTV-ARGO 8x8 cu doi subofiţeri şi doi lucrători ai Consiliului Judeţean Haghita, împreună cu un echipaj aparţinând Serviciului de Ambulanţă Judeţean Buzău s-au deplasat în localitatea Pogonele, comuna Ţinteşti, pentru preluarea unei femei gravide, cu vârsta de 20 ani, şi transportarea acesteia la spital.

Totodată, în cursul aceleaşi zile, la ora 03:30, femeia gravidă din localitatea Robeasca a fost preluată de un echipaj Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila şi transportată la spitalul din localitatea Faurei.

VRANCEA

Tot astăzi, o femeie din Slobozia Bradului a născut în ambulanţă, în drum spre spital, la intrare în municipiul

 Focşani. Apropierea naşterii a fost anunţată prin intermediul numărului unic de urgenţă 112 în jurul orei 09.20, iar către locul indicat a plecat o ambulanţă din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vrancea.

În jurul orei 11.50, pe timpul deplasării pe DN 2 (E8) - zona Urecheşti, de la domiciliul acesteia către unitatea spitalicească din Focşani, asistată de personalul medical de pe ambulanţă, femeia a dat naştere unei fetiţe de 3,6 kg.

Echipajul SAJ a predat în condiţii bune, atât copilul cat si mama, medicului de gardă din cadrul Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Focşani.

Un elicopter al MAI efectuează o misiune în judeţul Vrancea pentru a prelua şapte  persoane ce necesită dializă şi o persoană ce are nevoie de asistenţă medicală.

Şase persoane din comuna Sihlea şi una din Băleşti trebuie să ajungă astăzi, 27 ianuarie a.c., la centrul specializat din Focşani pentru efectuarea dializei. Din cauza impracticabilităţii căilor de acces terestre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, prin intermediul I.G.S.U., a solicitat sprijin aerian pentru evacuarea celor opt persoane. De asemenea, în cadrul misiunii, va fi preluată şi persoana în vârstă de 64 ani din satul Bogza, comuna Sihlea, care a suferit un traumatism la umăr şi torace după ce a căzut de la înălţime.

Pentru astăzi sunt programate pentru dializă 82 de persoane, dintre care 60 din afara municipiului Focşani. O parte dintre acestea sunt deja în oraş cazate la rude, altele sunt internate la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Focşani, iar celelalte vor fi aduse către unitatea spitalicească, conform procedurii.

În situaţia în care vor fi întâmpinate dificultăţi în deplasarea pe traseul stabilit, se va contacta ISU Vrancea, care va solicita sprijin utilajelor de deszăpezire pentru facilitarea accesului către pacienţi.

De asemenea, ISU Vrancea are pregătite două vehicule pe şenile cu tracţiune 8x8 care pot interveni pentru evacuarea persoanelor din zone greu accesibile, iar Garnizoana Focşani poate pune la dispoziţie autovehicule 6x6.

PRAHOVA

Duminică, la ora 00:08, prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, a fost solicitat ajutor medical pentru un copil de 7 ani din comuna prahoveană Fulga, ce prezenta dureri abdominale. Un UTV (autoşenilat) s-a deplasat de urgenţă la primăria din localitatea unde se afla minorul, ocazie cu care paramedicii au evaluat starea de sănătate a copilului şi i-au acordat primul ajutor calificat. Ulterior, copilul a fost transportat împreună cu mama acestuia la un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Prahova ce se afla la aproximativ 15 km de localitatea Fulga. 

În cursul aceleiaşi nopţi, în jurul orei 00:50, acelaşi UTV (autoşenilat) s-a deplasat şi în satul Colceag, unde o persoană rămăsese blocată în locuinţă din cauza zăpezii şi a viscolului şi avea nevoie urgentă de îngrijiri medicale. Victima a fost preluată de echipajul de paramedici care i-au acordat primul ajutor calificat, ulterior fiind transportată la un echipaj Serviciului de Ambulanţă Prahova.

NEAMŢ

În cursul zilei de duminică, angajaţii Detaşamentului de Pompieri Roman din cadrul ISU Neamţ au întreprins o acţiune umanitară în cadrul căreia au distribuit alimente, ceai cald şi apă minerală persoanelor din autocamioanele oprite pe E85 la ieşire din municipiul Roman, ca urmare a restricţiilor de trafic din celelalte judeţe (zona aflată sub atenţionare de Cod Roşu). 

IAŞI

În cursul zilei de ieri, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi a fost solicitat să intervină în localitatea Hadâmbu din comuna Mogoşeşti, pentru acordarea de îngrijiri medicale şi transportul la spital al unui bărbat în vârstă de 75 de ani, cu hipotermie.

La locul intervenţiei s-a deplasat autospeciala de Terapie Intensivă Mobilă din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Iaşi.

Ajunşi la faţa locului, salvatorii au constatat că pacientul prezenta hipotermie, degerături la membrele superioare şi la urechi. Acestuia i-a fost acordat primul ajutor medical, fiind ulterior transportat în condiţii de 

siguranţă la Spitalul Sfântul Spiridon din municipiul Iaşi, pentru primirea îngrjirilor medicale de specialitate.

Cum va fi vremea azi, în toată ţara (Prima TV)

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cod portocaliu de viscol în 8 judeţe şi Cod galben în Capitală şi în 9 judeţe

Opt judeţe din ţară se află, luni dimineaţă, sub Cod portocaliu de viscol şi ninsori, iar alte nouă judeţe, inclusiv Capitala, se află sub Cod galben. Specialiştii au emis duminică, pentru prima oară, avertizare nowcasting de Cod roşu de vreme rea.

Lista completă a drumurilor închise şi a celor care au restricţii de circulaţie

Avertizările de Cod galben şi Cod portocaliu de viscol şi vânt au îngreunat şi chiar închis circulaţia pe mai multe drumuri importante din ţară. Din cauza condiţiilor meteo, circulaţia pe autostrăzile Bucureşti - Constanţa (A2) şi Bucureşti - Ploieşti (A3), dar şi pe mai multe drumuri din ţară rămâne închisă şi luni.

FOTO Viscolul ne-a lăsat fără trei autostrăzi şi fără mai multe drumuri naţionale. Codul portocaliu de vreme rea, restrâns de ANM

Autostrăzile Bucureşti – Piteşti (A1), Bucureşti – Constanţa (A2) şi Bucureşti – Ploieşti (A3), dar şi mai multe de drumuri naţionale au fost închise duminică în urma ninsorilor abundente, potrivit Infotrafic. Spre seară, ANM a restrâns codul portocaliu şi galben de vreme rea, în timp ce codul roşu pentru judeţele Brăila, Buzău şi Vrancea a fost ridicat la ora 21.00.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite