FOTO VIDEO România sub zăpadă. Mâine ar putea fi emis Cod roşu, iar şcolile rămân închise. Autorităţile ar putea închide şi mai multe drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de case sunt în continuare sub zăpezi şi nu au curent electric, zeci de drumuri sunt închise şi mai multe trenuri sunt anulate. Şi peste toate meteorologii au emis marţi noi informări de Cod portocaliu şi Cod galben de viscol, iar pentru joi şi vineri a fost anunţat ger. Vicepremierul Liviu Dragnea susţine că miercuri ar putea fi emis din nou Cod roşu, valabil şase ore, iar şcolile vor rămâne închise.

UPDATE Potrivit Centrului Infotrafic din cadrul Poliţiei Române traficul rutier este întrerupt marţi seară, din cauza condiţiilor meteo, pe tronsoane din A2 şi patru drumuri naţionale, în judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Galaţi şi Vrancea.

Concret, datele centralizate marţi la ora 19.45, A2 este blocată pe tronsonul Lehliu - Feteşti. De asemenea, nu se circulă pe DN 22 Râmnicu Sărat (Buzău) - Brăila, DN 23 Olăneasca (Brăila) - Brăila, DN 23B Măicăneşti - Ciorăşti (Vrancea) şi DN 24D Bălăbăneşti - Tuluceşti (Galaţi), mai notează Centrul Infotrafic.

UPDATE Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat că săptămâna viitoare vor fi luate măsuri cu privire la situaţia din Buzău, unde autorităţile nu au gestionat corespunzător operaţiunile de deszăpezire. Totodată, vicepremierul a pus în alertă autorităţile pentru zilele care urmează.

De altfel, vicepremierul a prezentat şi situaţia meteorologică din zilele următoare. „Situaţia va fi în continuare destul de grea. Prognozele meteo sunt îngrijorătoare. Cod portocaliu este cod portocaliu. Zăpada de mâine (miercuri, n.r.) nu vine după o perioadă în care nu a nins. Sunt zone în care este zăpadă de 1, 2 m. Va fi o o săptămână dificilă aproape în toate judeţele“, a mai spus Dragnea.

În ceea ce priveşte traficul de mâine, Liviu Dragnea a transmis un mesaj către C.N.A.D.N.R şi MAI. „Vreau să transmit colegilor de la CNADRN şi MAI că nu veţi lua nicio decizie de a închide vreun drum fără acordul meu“, a conchis Dragnea.

Potrivit lui Dragnea, „nu sunt foarte multe şanse” ca Gabriel Baltă să mai fie păstrat în postul de prefect al judeţului Buzău după ce problemele meteorologice vor fi depăşite, adăugând că deocamdată prefectul de Brăila nu este vizat de schimbare.

Dragnea a anunţat anterior că premierul Victor Ponta a fost de acord ca săptămâna viitoare, după ce sunt rezolvate problemele meteorologice, să fie luate măsuri în cazul autorităţilor din judeţul Buzău şi s-a arătat din nou nemulţumit de modul în care acestea au acţionat la deszăpezire.

UPDATE Având în vedere atenţionările şi avertizările meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru mai multe zone ale ţării, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă recomandă cetăţenilor următoarele:

• Evitaţi pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică; dacă, totuşi, deplasarea este necesară, informaţi-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;
• Asiguraţi-vă că sistemul de încălzire al autoturismului dumneavoastră funcţionează eficient;
• Urmăriţi cu atenţie, la posturile radio/tv, buletinele meteorologice şi recomandările furnizate de autorităţile centrale şi locale;
• Porniţi la drum cu rezervorul de combustibil plin;
• Păstraţi-vă în autoturism pături, apă şi alimente neperisabile;
• Echipaţi-vă corespunzător autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, etc.).

În cazul în care viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, luaţi următoarele măsuri:

• Trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie;
• Anunţaţi evenimentul la numărul unic pentru apeluri de urgenţă - 112, indicând locul în care aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie ajung la dumneavoastră. Nu părăsiţi autovehiculul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;
• Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru menţinerea căldurii în interior. Se recomandă ca, atunci când motorul este în funcţiune, să deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, evitând în acest fel inhalarea monoxidului de carbon;
• Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;
• Mişcaţi-vă pentru a vă menţine organismul cald, evitând extenuarea;
• Consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării organismului;
• Pe timp de noapte, porniţi lumina din interiorul autoturismului pentru ca echipele de salvare să vă poată localiza cu uşurinţă.

UPDATE Ministerul Sănătăţii (MS) a transmis direcţiilor judeţene de sănătate publică să vină în sprijinul unităţilor sanitare din teritoriu, care se confruntă cu un număr foarte mare de solicitări din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, i-a solicitat directorului Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) să atenţioneze distribuitorii de medicamente, astfel încât aceştia să aprovizioneze cu prioritate spitalele din localităţile afectate de viscol, arată un comunicat de presă al MS.

„Este de datoria noastră ca autorităţi să luăm toate măsurile pentru asigurarea celor mai bune condiţii de organizare şi desfăşurare a activităţii medicale în toate unităţile sanitare, indiferent de modul de subordonare a acestora”, a declarat Eugen Nicolăescu.

UPDATE Membrii comandamentului de iarnă se vor reuni marţi seara, la ora 19.30, la sediul Guvernului. 

Întrebat de jurnalişti dacă este posibil ca în următoarele ore să fie emis din nou Codul roşu, premierul Victor Ponta a arătat că, în mod sigur, zilele care urmează, până la sfârşitul săptămânii, vor fi dificile din punct de vedere meteorologic.

El a adăugat că, în ultimele ore, nu au mai fost înregistrate situaţii extreme la nivel naţional.

UPDATE Şcoli închise, gravide aproape de soroc chemate la spital şi oameni puşi să-şi facă rezerve de alimente şi medicamente, sunt recomandările făcute de reprezentanţii Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea pentru următoarele două zile, când judeţul, aflat deja în stare de alertă, se va confrunta din nou cu cod portocaliu de ninsori şi viscol.

UPDATE Autorităţile anunţă că mâine dimineaţă mai multe drumuri naţionale şi autostrăzi ar putea fi închise înainte de intrarea în vigoare a Codurilor de vreme rea.

UPDATE Cele mai multe inspectorate şcolare din judeţele din sud-estul ţării, care vor intra de mâine sub incidenţa codului portocaliu şi codului galben de viscol, au anunţat că vor ţine închise unităţile şcolare miercuri, unele precizând că această măsură ar putea fi valabilă şi joi. 

Potrivit reprezentanţilor MInisterului Educaţiei, elevii care învaţă în zonele vizate de Codul portocaliu, vor sta miercuri acasă.  

"Aş vrea să clarific unele aspecte legate de situaţia la învăţătură de la sfârşitul semestrului. Situaţia şcolară a elevilor poate fi încheiată şi în prima săptămână din semestrul al II-lea, în cazul în care acest lucru nu poate fi realizat până vineri. Acum suntem foarte interesaţi de siguranţa elevilor şi a profesorilor", a precizat Pricopie, în contextul întreruperii cursurilor în Bucureşti şi în mai multe judeţe aflate sub avertizări meteo, începând de luni, în ultima săptămână din semestrul I.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis marţi noi informări de vreme rea în Oltenia, Muntenia, Sudul Moldovei, Sud-estul Transilvaniei şi în Dobrogea. Astfel, de miercuri dimineaţă până joi la ora 10.00, vom avea cod galben de ninsori şi cod portocaliu de viscol, potrivit ANM. Joi şi vineri vom avea parte de ger.

Potrivit noii avertizări meteo, până miercuri la ora 23.00, Bucureştiul şi judeţele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Vrancea, Galaţi, Tulcea, Constanţa şi sudul judeţului Argeş se află sub Cod portocaliu de viscol.

Totodată, judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Vâlcea, Braşov, Covasna, Bacău, Vaslui, Iaşi şi nordul judeţului Argeş se află miercuri sub Cod galben de viscol.

Dragnea: Miercuri ar putea fi emis Cod roşu

La ora transmiterii acestei ştiri, ministrul Apărării, Mircea Duşa, şi vicepremierul Liviu Dragnea, se află în localitatea Vadu Paşii, pentru a inspecta modul în care autorităţile au intervenit pentru deszăpezire.

Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat marţi că miercuri dimineaţă va fi viscol foarte puternic şi că, pentru şase ore, s-ar putea institui din nou Cod roşu.

Întrebat care va fi evoluţia vremii miercuri, Dragnea a precizat: „Cod portocaliu de dimineaţă în aproape aceleaşi judeţe, iar mâine după-amiază, timp de şase ore, viscolul va fi foarte puternic. Meteorologii nu ştiu la ora asta dacă se vor îndeplini toate condiţiile de Cod roşu, dar vor fi foarte aproape”.

Duşa: La Buzău vor fi elicoptere medicale cu medici

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a anunţat, marţi, la Buzău că va trimite elicoptere militare cu medici care să rămână, până la îmbunătăţirea condiţiilor meteorologice, în localităţile buzoiene Brădeanu şi Vâlcelele, grav afectate de ninsori şi viscol.

Potrivit ministrului Duşa, elicopterele militare, dotate inclusiv cu echipament medical, vor fi trimise la Brădeanu şi Vâlcelele, pentru a-i ajuta pe oamenii în impas, afectaţi de ninsori şi viscol.

La rândul său, vicepremierul Liviu Dragnea a spus că „s-a acţionat cum trebuie în faţa iernii” şi s-a intervenit „şi mai bine” din momentul în care în judeţ a fost declarată stare de urgenţă.

„Ne aşteaptă noi zile dificile, în care condiţiile meteo vor fi extrem de aprige, iar lucrurile se pare vor fi la fel de grave ca acum”, a mai afirmat Dragnea.

Vicepremierul a cerut autorităţilor, dar şi localnicilor să se mobilizeze, în condiţiile în care de miercuri judeţul este sub cod portocaliu.

Liviu Dragnea a mai spus că „din primăvară se va trece cu prioritate la montarea de perdele de protecţie pe drumuri”.

De asemenea, ministrul Apărării le-a cerut astăzi primarilor din localităţile buzoiene izolate să fie „serioşi” şi „să privească” responsabil această situaţie, afirmând că nu e normal să spună, întrebaţi fiind, că nu au nevoie de ajutorul Armatei în condiţiile în care zăpada ajunge până la streaşina caselor.

„Nu e normal dacă un primar îţi spune că nu are nevoie de militari, iar noi venim a doua zi şi vedem că zăpada este până la streaşina caselor. Trebuie să fim serioşi şi să privim cu responsabilitate când suntem în această situaţie”, a declarat Mircea Duşa, referindu-se la primarul localităţii Vadu Paşii, Ion Suditu.

De asemenea, vicepremierul Liviu Dragnea a cerut ca în localitatea Vadu Paşii să se ţină legătura în permanenţă cu şeful de dispozitiv, întrucât „este inadmisibil” ca Primăria să nu anunţe ce se întâmplă în satul Stănceşti, unde zăpada ajunge până la streaşina caselor, existând oameni blocaţi în case.

„La Vadu Paşii să ţină legătura cu şeful de dispozitiv, pentru că este inadmisibil ca Primăria de acolo să nu anunţe ce se întâmplă în satul Stănceşti unde zăpada ajunge până la ştreaşina caselor. Oamenii nu pot scoate tone de zăpadă din curţi, nici nu au unde să o pună”, a spus Dragnea.

Acesta a cerut ca până miercuri curţile oamenilor să fie curăţate de zăpadă.

Aproape 450 de militari mobilizaţi pentru deszăpeziri

Potrivit unui comunicat emis marţi de Ministerul Apărării, aproximativ 450 de militari, cu 37 de mijloace tehnice, acţionează, la această oră, pentru ajutorarea populaţiei şi înlăturarea efectelor căderilor masive de zăpadă. 

În judeţul Buzău, în zona Vadu Paşii - Mărăcineni, 71 de militari cu 10 autovehicule, de la Divizia 2 Infanterie, Brigada de Informaţii Militare şi Centrul de Instrucţie pentru Operaţii Speciale, lucrează la deszăpezirea unităţilor de învăţământ şi la degajarea căilor de acces, iar în localităţile Glodeanu, Siliştea şi Cârligu Mic, alţi 48 de militari cu trei autocamioane deszăpezesc drumurile. 

Populaţia din localităţile Făurei, Surdila-Găiseanca, Surdila-Greci şi Viziru, judeţul Brăila, este ajutată de 149 de militari de la Brigada 10 Geniu cu 9 mijloace tehnice cu putere sporită. În Surdila-Greci mai acţionează şi 40 de militari, cu două mijloace tehnice, de la Serviciul Fluvial al Forţelor Navale. În judeţul Vrancea, la Ciorăşti, 132 de militari cu nouă mijloace tehnice de la Brigăzile 282 Infanterie Mecanizată şi 8 LAROM deszăpezesc căile de comunicaţii.

Elicopterele MAI, implicate în misiunile de salvare a persoanelor aflate în situaţii critice

       

Cele mai afectate căi de circulaţie: rutier şi feroviar

image

Foto

image
image

Foto

image

Din cauza condiţiilor meteo, marţi, la ora 10.00, mai erau închise 12 drumuri naţionale şi un tronson al Autostrăzii Bucureşti – Constanţa (A2).

Pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa „Aurel Vlaicu”, traficul aerian se desfăşoară normal. Unele zboruri pot înregistra întârzieri minime la decolare, determinate de necesitatea degivrării aeronavelor. Pe Aeroportul Otopeni nicio cursă aeriană nu este anulată din cauza condiţiilor meteo, spun autorităţile.

Pe ambele aeroporturi ale Capitalei sunt asigurate condiţiile pentru desfăşurarea în deplină siguranţă a operaţiunilor aeriene. Pistele, platformele şi căile de rulare ale AIHCB şi AIBB AV sunt deschise şi operaţionale.

Traficul feroviar este deschis pe toate magistralele, dar pe zece linii sunt restricţii de circulaţie, iar peste 100 trenuri sunt anulate, potrivit companiei CFR.

Potrivit situaţiei centralizate până la ora 6.20, circulaţia este restricţionată, din cauza sulurilor de zăpadă, pe zece linii, respectiv Brăila - Făurei-Buzău, Bucureşti Nord - Urziceni, Goleşti - Chitila, Iaşi - Buhăieşti, Mărăşeşti - Tecuci-Barbosi, Ploieşti - Râmnicu Sărat-Adjud, Ploieşti Sud-Armăşeşti, Urziceni - Făurei, Urziceni - Slobozia şi Vereşti - Leorda.

Pe aceste linii este interzisă circulaţia trenurilor formate din automotoare, echipele de intervenţie acţionând cu utilaje.

În trafic nu mai sunt garnituri blocate, dar peste 100 trenuri sunt anulate. Mai marii de la CFR atrag atenţia însă că dacă v-aţi cumpărat bilet şi trenul dumneavoastră este ulterior anulat, aveţi dreptul să cereţi banii înapoi. Reprezentanţii CFR îi sfătuiesc pe toţi cei care vor să circule în aceste zile cu trenul, să verifice înainte de a pleca la drum mersul trenurilor.

4.000 de gospodării din Brăila, izolate

Purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, colonelul Ştefan Stoian, a declarat că marţi sunt în continuare izolate 20 de sate din judeţ, în care sunt aproximativ 4.000 de gospodării.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a solicitat sprijin pe calea aerului pentru a se putea ajunge la o gravidă din localitatea Racoviţa.

O altă urgenţă medicală este în localitatea Bordei Verde unde o persoană a suferit o hemoragie digestivă şi are nevoie de asistenţă medicală de specialitate, un elicopter urmând să preia şi acest bolnav.

Între timp, ambulanţele au reuşit să ajungă la alte două gravide care prezentau contracţii şi care trebuiau să ajungă la spital, dar şi la un bărbat de 75 de ani din localitatea Mihai Bravu care a suferit un accident vascular cerebral în noaptea de sâmbătă spre duminică. Ambulanţa a ajuns la bătrân după 14-15 ore, în noaptea de luni spre marţi.

Marţi, efective importante de pompieri, jandarmi şi poliţişti vor fi mobilizaţi pentru deszăpezirea gospodăriilor oamenilor afectaţi de ninsorile abundente. Forţele de ordine vor merge cu lopeţi şi vor deszăpezi gospodăriile bătrânilor din localităţile Tichileşti, Cazasu, Viziru şi Făurei.

Sute de jandarmi, în misiuni umanitare

Ministerul de Interne susţine că în judeţele afectate de vremea severă, Jandarmeria Română a participat cu 439 de jandarmi şi 41 mijloace auto pentru limitarea consecinţelor fenomenelor meteorologice periculoase.

Totodată, în judeţul Prahova, peste 300 de jandarmi au intervenit pentru deszăpezirea a 18 instituţii de învăţământ şi a altor două aparţinând Ministerului Justiţiei şi Ministerului Public. Similar, în Capitală, începând cu ora 21.00, un efectiv de 200 de jandarmi au acţionat pentru deszăpezirea staţiilor RATB, a gurilor de metrou, a trotuarelor şi trecerilor de pietoni, între Piaţa Charles de Gaulles şi Piaţa Presei Libere.

Jandarmii din Capitală au participat la deszăpeziri

   

Stare de alertă pentru trei judeţe din ţară

Membrii comandamentului de urgenţă au decis luni dimineaţă să declare starea de alertă în judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea, care au fost dumimică, timp de şase ore, sub cod roşu de viscol.

Conform legii, starea de alertă se referă la „punerea de îndată în aplicare” a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă, respectiv ale unui eveniment excepţional care, prin amploare şi intensitate, ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, iar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă asigură coordonarea unitară a activităţilor.

„Am primit propunerea din partea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi în baza ordonanţei de urgenţă 21/2004  am aprobat această solicitare de declarare a stării de alertă pentru Brăila, Buzău şi Vrancea. Acest lucru e necesar din punct de vedere legal pentru a avea o coordonare la nivel naţional, o comandă unică, în ceea ce priveşte operaţiunile autorităţilor locale privind deblocarea arterelor de acces, dar şi celelalte lucruri necesare. Această stare de alertă intră în vigoare azi (luni - n.r.) la 12 şi este valabilă până la momentul la care se poate ridica această stare”, a declarat premierul Victor Ponta în cadrul comandamentului de luni, de la prânz.

Minivacanţă pentru elevi din cauza zăpezii

Din cauza condiţiilor meteo, în 13 judeţe, inclusiv Capitala, toate instituţiile de învăţământ din preuniversitar (grădiniţe, şcoli, licee) rămân închise marţi: Argeş, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mehedinţi, Prahova, Tulcea, Vâlcea, Vrancea şi în Bucureşti.

De asemenea, în Buzău şi Giurgiu şcolile sunt închise, dar grădiniţele au rămas deschise pentru a-i ajuta pe părinţi.

Sunt şi judeţe unde nu s-au închis decât o parte din şcoli: Bacău - 3 unităţi închise, Botoşani - 3 unităţi, Brăila - se susţin cursuri numai în oraşul Brăila, Dâmboviţa - 46 unităţi închise, Suceava - 5 unităţi şi Vaslui - 24 unit

Ultimele avertizări de cod portocaliu şi galben au fost ridicate luni la ora 23, o parte şi mai devreme, de la ora 17.00.

Avertizarea cod portocaliu de viscol emisă pentru judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Vrancea şi Galaţi a fost înlocuită cu cod galben, luni, de la ora 17.00 până la ora 23.00.

Cele opt judeţe din estul şi sud-estul ţării au fost atenţionate, luni dimineaţă, cu cod portocaliu de viscol, iniţial avertizarea fiind emisă de la ora 09.00 până la ora 23.00.

Vremea pe două săptămâni

Meteorologii au emis, luni, prognoza meteo valabilă pentru perioada 27 ianuarie – 9 februarie. Potrivit informaţiilor furnizate de specialiştii, mai sunt aşteptate ninsori pe 29 ianuarie, zi în care în nordul ţării, sunt aşteptate şi valori termice de -18 grade.

Cu toate acestea, până pe 2 februarie, vremea se va încălzi în aproape toată ţara, în unele zone temperaturile fiind mai mari chiar şi cu 8-9 grade.

Misiune de salvare în judeţul Galaţi

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

ANM a emis cod portocaliu de viscol şi cod galben de ninsori abundente. Avertizările sunt valabile de miercuri dimineaţă până joi la ora 10.00

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, noi avertizări de vreme rea în Oltenia, Muntenia, Sudul Moldovei, Sud-estul Transilvaniei şi în Dobrogea. Astfel, de marţi dimineaţă până joi la ora 10.00, Bucureştiul şi 14 judeţe din sudul şi estul ţării vor fi sub cod portocaliu de viscol, iar 10 judeţe vor fi sub cod galben de ninsori, potrivit ANM. Joi şi vineri vom avea parte de ger.

Lista completă a drumurilor închise şi a celor care au restricţii de trafic

Deşi meteorologii au ridicat toate avertizările de vreme rea, peste 15 drumuri naţionale sunt în continuare închise sau au restricţii de circulaţie, potrivit Infotrafic. Autorităţile au anunţat eliminarea restricţiilor pe A3, iar pe A2 rămâne în continuare închis tronsonul Bucureşti-Feteşti. Sunt probleme şi pe căile ferate, cu restricţii pe 10 linii şi 105 trenuri anulate. Însă porturile sunt deschise.

METEO Vremea pe două săptămâni: va mai ninge pe 29 ianuarie, dar până pe 2 februarie, în unele zone, se va încălzi uşor

Meteorologii au emis, luni, prognoza meteo valabilă pentru perioada 27 ianuarie – 9 februarie. Potrivit informaţiilor furnizate de specialiştii, mai sunt aşteptate ninsori pe 29 ianuarie, zi în care în nordul ţării, sunt aşteptate şi valori termice de -18 grade. Cu toate acestea, până pe 2 februarie, vremea se va încălzi în aproape toată ţara, în unele zone temperaturile fiind mai mari chiar şi cu 8-9 grade.

Populaţia din Vrancea, sfătuită să se aprovizioneze cu alimente pentru a face faţă Codului Portocaliu

Şcoli închise, gravide aproape de soroc chemate la spital şi oameni puşi să-şi facă rezerve de alimente şi medicamente, sunt recomandările făcute de reprezentanţii Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea pentru următoarele două zile, când judeţul, aflat deja în stare de alertă, se va confrunta din nou cu cod portocaliu de ninsori şi viscol.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite