România, vedeta celui mai mare exerciţiu NATO din 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un astfel de exerciţiu NATO presupune un efort logistic uriaş FOTO 1st Combat Camera Squadron/ Senior Airman Taylor Phifer
Un astfel de exerciţiu NATO presupune un efort logistic uriaş FOTO 1st Combat Camera Squadron/ Senior Airman Taylor Phifer

Zeci de mii de militari aliaţi şi mii de blindate şi tancuri vor intra „în luptă pentru a apăra“ coasta Mării Negre. Trupele NATO vor ajunge în zonă pe cale maritimă

România va fi în centrul celui mai mare exerciţiu militar al NATO care va avea loc în 2021. Este vorba de manevrele botezate Defender-Europe 2021, care vor fi organizate în primăvara anului viitor de United States European Command (EUCOM) pe coasta Mării Negre şi în zonele adiacente, exerciţii la care vor participa zeci de mii de militari. 

Conform unor surse militare, în cadrul exerciţiului se va verifica puterea de reacţie rapidă a Alianţei în cazul unui atac în zona de Est a NATO. Practic, porturile româneşti de la Marea Neagră şi zonele conexe vor fi teatrul pe care se vor desfăşura militarii aliaţi. Şi numărul acestora nu este de neglijat. Astfel, la aceste manevre vor participa până la 40.000 de militari care vor avea în dotare, între altele, peste 5.000 de tancuri şi blindate.

Având în vedere amploarea exerciţiului, şi bugetul pregătit pentru a fi cheltuit este unul pe măsură, peste 150 de milioane de dolari. 

tanc

Militarii americani vor aduce celebrele tancuri M1 Abrams în România FOTO U.S. Army/Cpt. Erica Mitchel

Importanta forţă aliată va ajunge în zonă pe cale maritimă, iar portul grecesc Alexandroupoli din zona Dardanele se pregăteşte să-şi îndeplinească rolul de staţie de realimentare-aprovizionare a navelor care vor transporta militarii şi echipamentele acestora. Oraşul-port va servi, practic, drept punct de trecere al unei „flote gigantice în drumul său spre ţărmurile Mării Negre din România, unde exerciţiul va avea loc în luna martie 2021”, se arată în presa elenă.

Militarii americani şi măsurile anti-COVID

De altfel, în paralel cu pregătirile din România, partea americană s-a decis să verifice care sunt condiţiile pe care le poate oferi portul grecesc, iar o delegaţie de înalţi oficiali militari a fost cu ceva timp în Alexandroupoli pentru a informa Autoritatea Portuară de planurile aliate. Oficialii militari au inspectat facilităţile portuare şi au informat autorităţile locale cu privire la detaliile operaţiunii. O altă întâlnire va avea loc la Alexandroupoli în prima jumătate a lunii noiembrie.

Generalul de brigadă Sean Bernabe, adjunctul comandantului american pentru Europa, a declarat că pregătirile sunt în curs şi că exerciţiul va avea loc chiar şi pe fondul epidemiei cu noul coronavirus. „Am reuşit să lucrăm cu naţiunile noastre gazdă pentru a continua fluxul de personal în şi din Europa. Armata a luat câteva măsuri agresive pentru a combate răspândirea COVID-19 printe militari”, a precizat generalul american. Conform unor surse militare, personalul este supus periodic controalelor medicale şi la orice semn militarii sunt testaţi pentru detectarea virusului. Alte măsuri includ o carantină de 14 zile pentru cei care abia sosesc în cazarmă şi crearea de „bule de protecţie” în jurul unităţilor în care se antrenează  militarii. În plus, trupele au mişcarea oarecum restricţionată şi în interiorul unităţilor militare pentru o interacţiune cât mai redusă între diversele subunităţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite