România pe urmele lui Viktor Orban?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gay-Pride la Bucureşti în 2018
Gay-Pride la Bucureşti în 2018

În România, unele partide de dreapta vor să introducă o lege împotriva "propagandei gay" bazată pe modelul maghiar. Criticii văd acest lucru ca pe o încercare de a aduce ţara pe un curs anti-european.

Sensul literelor LGBTQ a fost probabil o necunoscută pentru mulţi oameni din România până de curând. Nu este de mirare: chestiuni legate de identitatea sexuală nu au jucat un rol important în dezbaterile publice din ţară în ultimii ani. Acest lucru s-a văzut şi la aşa zisul referendum pentru familie din toamna anului 2018, care a eşuat din cauza dezinteresului considerabil: în ciuda încercărilor masive de mobilizare, au participat doar 21% dintre cei chemaţi la urne.

Acum, însă, mai multe partide de dreapta încearcă să ridice problema LGBTQ în topul agendei publice din România - mai exact: presupusa nevoie de "luptă" împotriva aşa-numitei "ideologii LGBTQ" şi "propagandei gay". Cel mai simplu mijloc la îndemână: un import al legii premierului ungar Viktor Orban împotriva propagandei LGBTQ, care a întrat in vigoare recent şi care amestecă pedofilia cu homosexualitatea şi transsexualitatea.

Gay-Pride la Bucureşti în 2018

image

Asemenea Ungariei, şi România ar trebui să-şi protejeze minorii de propaganda LGBTQ, şi-au motivat partidele iniţiativa. De aceea, vor fi introduse în parlament propuneri legislative, care seamănă în mare măsură cu modelul maghiar.

Iniţiativa este cu adevărat explozivă în mai multe privinţe şi depăşeşte cu mult cadrul politicii interne româneşti. "Răul a fost deja făcut", scrie publicistul Dan Tapalagă de la portalul G4Media. "Narativul subversiv anti-UE a intrat şi la noi în mainstream." Avocatul şi politicianul liberal maghiar Peter Eckstein-Kovacs declară pentru DW: "Este vorba de o încercare de a împinge România, care a fost până acum clar pro-europeană, într-o alianţă anti-europeană, prietenoasă Kremlinului."

Sprijin pentru referendumul lui Orban

Iniţiativa pentru o lege anti-LGBTQ bazată pe modelul maghiar a venit mai întâi la sfârşitul lunii iulie de la două partide extra-parlamentare naţionaliste de dreapta ale minorităţii maghiare din România, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi Partidul Civic Maghiar (PCM). PPMT este reprezentat în parlament de deputatul Zoltan Zakarias, ales însă pe lista UDMR.

image

George Simion, la o demonstraţie a susţinătorilor AUR

Cu toate acestea, co-preşedintele AUR, George Simion, este un admirator declarat al lui Viktor Orban şi s-a autointitulat recent, într-un interviu acordat unui portal maghiar, "Orbanul României". 

Explicaţia unor astfel de declaraţii constă, printre altele, în încercarea AUR de a deveni membră a unei noi alianţe europene de partide populiste de dreapta şi de extrema dreaptă, la a cărei înfiinţare prim-ministrul Ungariei lucrează în prezent mai ales cu aliaţii italieni şi polonezi.

Subiect exploziv pentru guvernul României

Niciunul dintre proiectele de lege menţionate nu a fost prezentat încă, dar explozivitatea problemei este deja evidentă, mai ales din cauza atitudinii UDMR. Deşi, în prezent, face parte dintr-o coaliţie liberală, pro-europeană, a devenit, în ultimii ani, din ce în ce mai mult un purtător de cuvânt al politicii lui Viktor Orban şi o anexă a partidului său Fidesz - cu toate că, spre deosebire de Fidesz, mai este membră in Partidul Popular European (PPE).

Membru al minorităţii maghiare din România la o serbare folclorică

image

Prin susţinerea referendumului maghiar şi, eventual, şi a unei legi româneşti anti-LGBTQ, UDMR împinge guvernul şi partenerii săi de coaliţie în zona conflictelor pe care Viktor Orban le provoacă de ani de zile cu Uniunea Europeană. Ar putea fi o manevră deliberată, printre altele, pentru că UDMR respinge anumite reforme judiciare şi anticorupţie, dar, deocamdată, nu a putut să se impună.

Voturi ardeleneşti pentru Viktor Orban

Politologul Cristian Pîrvulescu declară pentru DW că "alianţa informală dintre UDMR şi AUR" creează probleme considerabile guvernului liberal într-o Românie cu orientară liberală. "Asta e o situaţie favorabilă pentru Viktor Orban", spune Pîrvulescu. În acelaşi timp, politologul vede în Ardeal primele semne ale campaniei electorale maghiare pentru alegerile parlamentare din Ungaria din primăvara anului viitor. "Este foarte important pentru Viktor Orban să câştige voturile maghiarilor transilvăneni", spune Pîrvulescu. "Ei sunt conservatori, dar nu anti-europeni, motiv pentru care încearcă acum să-i mobilizeze cu un subiect precum LGBTQ, care împarte societatea şi cu care se pot câştiga voturi uşor."

Avocatul Peter Eckstein-Kovacs, fost membru marcant UDMR şi reprezentant al aripii liberale de-acum dispărute din partid, este foarte îngrijorat de politica actuală dusă de UDMR şi trage o paralelă istorică. "Nemţii din Transilvania aveau, tradiţional, o identitate regională foarte puternică", spune Eckstein. "Dar motto-ul lor 'Transilvania, patrie dulce' s-a schimbat în anii 1930 în 'Germania, Germania mai presus de orice'. Văd că maghiarii transilvăneni au ajuns acum şi ei la un punct asemănător. Sentimentul unei patrii transilvănene face loc unuia a sângelui comun ungar şi al patriei ungare. Cred că este foarte periculos."

Ungaria Mare etnică şi culturală

Politologul Cristian Pîrvulescu confirmă acest diagnostic. Dacă în trecut UDMR a reprezentat integrarea maghiarilor ardeleni într-o Transilvanie multiculturală şi multietnică, declară Pîrvulescu, acum reprezintă ideea unei Ungarii Mari etnice şi culturale.

De altfel, dezbaterea din România în jurul noilor cărţi de identitate arată cât de periculos poate fi subiectul LGBTQ pentru guvern. Revolta în jurul noţiunilor SEX şi GEN pare complet absurdă - ceea ce nu a împiedicat MAI, după revolta unor politicieni şi a BOR, să retragă folosirea cuvântului GEN de pe noile buletine de identitate.

Keno Verseck - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite