România ar urma să primească 2362 de imigranţi extracomunitari, conform propunerii Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România ar urma să primească 2.362 de imigranţi extracomunitari, conform schemei propuse de Comisia Europeană în cadrul planului care prevede măsuri de combatere a imigraţiei pe Marea Mediterană şi distribuirea refugiaţilor în spaţiul Uniunii Europene.

Comisia Europeană propune un mecanism de "relocare" a imigranţilor, în scopul ajutării Italiei şi Greciei. Această schemă se va aplica refugiaţilor din Siria şi Eritreea veniţi în Italia şi Grecia după 15 aprilie 2015 sau după aplicarea mecanismului. În total, 40.000 de refugiaţi ar urma să fie distribuiţi din Italia şi Grecia în alte state membre ale Uniunii Europene. Ţările vor primi câte 6.000 de euro pentru fiecare imigrant primit.

În cadrul schemei, România ar urma să primească 1.023 de refugiaţi disribuiţi din Italia, respectiv o cotă de 4,26% din totalul de 24.000 de persoane. Germania va avea o cotă de 21,91% (5.258 de imigranţi), Franţa ar urma să accepte 4.051 de refugiaţi (16,88%), în Spania ar urma să meargă 2.573 de persoane (10,72%), iar în Ungaria 496 de extracomunitari (2,07%).

Dintre cei 16.000 de imigranţi distribuiţi de Grecia, în România ar putea ajunge 682 (respectiv o cotă de 4,26%), restul imigranţilor urmând să fie distribuiţi în alte 22 de ţări.

În plus, Comisia Europeană propune acceptarea altor 20.000 de refugiaţi extracomunitari, pe parcursul a doi ani, în cadrul unui mecanism de oferire a protecţiei internaţionale, la recomandarea Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). Ţările care vor participa la această schemă vor primi în total 50 de milioane de euro în perioada 2015-2016.

În cadrul acestui mecanism, România ar urma să aibă, potrivit propunerii Comisiei Europene, o cotă de 3,29%, respectiv 657 de refugiaţi. Alte 27 de ţări vor participa la schema de "restabilire" a imigranţilor, Germania având o cotă de 15,43% (3.086 de imigranţi), Franţa de 11,87% (2.375 de imigranţi). Marea Britanie ar accepta 2.309 refugiaţi (11,54%), iar Spania 1.549 (7,75%).
 

Conform propunerii Comisiei Europene, statele membre UE ar trebui să accepte cote obligatorii de repartizare a imigranţilor corespunzătoare numărului de locuitori, nivelului economiei şi ratei şomajului din ţările respective.

Totuşi, rămâne de văzut dacă această „repartiţie“ a Comisiei Europene va fi acceptată deoarece un număr mare de state membre au respins propunerea. Marea Britanie a anunţat ferm că nu acceptă acest plan UE care ar putea fi interpretat de ţările din Africa şi Orientul Mijlociu ca o invitaţie la imigrare. 

Ungaria, cu o politică anti-imigraţie în curs de consolidare, a respins vehement măsura propusă de CE, catalogând-o drept „nebunească”. Li s-au alăturat Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania şi Slovacia. Franţa şi Polonia au refuzat la rândul său cota de azilanţi alocat, precizând diplomatic că nu se opune ideii de a primi imigranţi, ci că doreşte să facă “o ofertă credibilă privind această chestiune”.

Premierul Franţei, Manuel Valls a afirmat că imigranţii ar trebui distribuiţi în mod echitabil între statele UE.

“A cere azil este un drept, atribuit în conformitate cu criteriile internaţionale, respectat de toate ţările membre UE. De aceea nu pot fi impuse cote beneficiarilor. Ori eşti solicitant de azil, ori nu eşti. Şi dacă nu eşti, eşti escortat înapoi la graniţă”, a subliniat premierul francez.

În conformitate cu normele în vigoare, numite Dublin II, ţările de sosire a imigranţilor sunt obligate să le ofere acestora refugiu temporar până la soluţionarea cererilor de azil.

Măsura de impunere a unor cote de imigranţi ar ajuta ţări de frontieră precum Italia, Malta sau Grecia în cazul unui flux brusc şi masiv de imigranţi, susţin în continuare autorităţile de la Bruxelles.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite