FOTO VIDEO România - Ungaria. Gaze lacrimogene şi abuzuri pentru suporteri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele de ordine au intervenit după ce de la peluza I au fost aruncate scaune de susţinătorii români FOTO Mediafax
Forţele de ordine au intervenit după ce de la peluza I au fost aruncate scaune de susţinătorii români FOTO Mediafax

Meciul România - Ungaria (1-1), contând în grupa F a preliminariilor EURO 2014, s-a disptuat sâmbătă, pe Arena Naţională, în prezenţa a peste 48.000 de spectatori, între care aproximativ 2.000 de maghiari. Partida a fost presărată cu incidente, ţinte fiind cei prezenţi în cele două peluze.

Citeşte toate ştirile despre România - Ungaria

UPDATE 00.50 46 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală înainte şi în timpul meciului România - Ungaria, a declarat pentru agenţia Mediafax, Bogdan Opriţa, coordonator SMURD Bucureşti. „Patruzeci şi şase de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală înainte şi în timpul meciului. 12 dintre acestea au fost duse la spital, trei la spitalul Pantelimon şi nouă la Floreasca. Motivele: diabet, fracturi toracice, fractură membru inferior, traumatisme craniocerebrale minore. Singurul caz mai grav a fost al unui tânăr de 26 de ani, care a suferit o criză de epilepsie. Toţi au fost români, cu o excepţie, o tânără de 23 de ani, care a suferit o tulburare de ritm”.

UPDATE 21.00 La finalul partidei, jucătorii maghiari au cântat imnul alături de galerie.

UPDATE 20.20 În tribunele românilor a fost afişat un banner cu un cap de lup dacic pe care scrie „Terra Dacica Aeterna“.

UPDATE 19.50 Românii scandează „Ţinutul secuiesc - pământ românesc“.

UPDATE 19.15 Jandarmeria a intervenit cu gaze lacrimogene, în timp ce membri de la firma de pază BGS îi lovesc pe susţinătorii români de la Peluza I, după ce au fost smulse scaune şi aruncate în toate direcţiile. Spectatorii respiră cu dificultate din cauza fumului, iar un suporter a fost rănit, transmite corespondentul Adevărul.

                                                 

O parte din cei prezenţi în Peluza Nord au fost evacuaţi de pe stadion. Zeci de petarde şi fumigene s-au făcut simţite pe stadion, la un moment dat încercându-se un contact între maghiari şi românii de la Tribuna I, soldat cu gaze lacrimogene. Pe imagini se poate observa cum ungurii rup gardurile pentru a pătrunde în zona respectivă. 

Dacă imnul României a răsunat şi a fost cântat la unison, cel al Ungariei nu s-a auzit, evidenţiindu-se huiduieli şi petarde explodate. La Peluza Nord a fost afişat un banner, „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil!“, scris în culorile steagului naţional şi a fost afişat un drapel care acoperea jumătate din peluză. Totodată, fanii de la Peluza Sud au afişat bannerul "04.06.1920" cu trimitere la Tratatul de la Trianon, în urma căruia s-au stabilit graniţele Ungariei.

Versurile imnului naţional au fost proiectate pe cele patru tabele de marcaj ale stadionului.

pliant

UPDATE 18.30 Suporterilor români le sunt distribuite pliante cu versurile cântecului „Treceţi, batalioane române, Carpaţii“.

UPDATE 18.10 Atmosfera s-a încins în tribune, cu mai puţin de o oră înainte de începerea meciului. Românii şi maghiarii se întrec în scandări, pe fundalul unor petarde, fumigene şi torţe din ambele tabere de susţinători. 

Ungaria Romania - Suporteri pe Arena FOTO Adevarul

                                                                     Sursă foto: Vlad Epurescu

Din Afganistan, Şoimii Carpaţilor au transmis, pe Facebook, un mesaj de susţinere a echipei naţionale: „Oriunde în lume ne-am afla, în seara asta suntem cu sufletul alături de tricolori! HAI, ROMÂNIA!“ 

Hai romania - afganistan

UPDATE 17.30 Un grup de suporteri români a agitat spiritele în tabăra ungurilor, îndreptându-se, la intrarea pe stadion, spre sectorul destinat susţinătorilor maghiari. 

UPDATE 17.00, „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil!“, este mesajul pregătit pentru meciul de pe Arena Naţională.

banner

UPDATE 16.50 Ungurii au început să vină în număr tot mai mare pe stadion, cu două ore înainte de meci fiind în jur de 1.800. 

Dacă pe Arena Naţională pare totul calm, în ţară continuă episoadele violente. Mediafax relatează că nişte maghiari au spart geamul unui autoturism în care se aflau câţiva români, incident petrecut la Comarnic. De asemenea, câţiva suporteri oaspeţi care consumaseră băuturi alcoolice au fost sancţionaţi. Ministrul Gabriel Oprea a precizat că a existat şi un incident în care au fost implicaţi doi suporteri români. Aceştia au fost sancţionaţi pentru că au aruncat cu petarde, la Gara de Nord din Bucureşti.

UPDATE 16.30 Primii fani maghiari au intrat deja pe stadion, după controlul corporal de rigoare. La intrarea pe Arena Naţională dinspre Basarabia e linişte. Seamănă mai mult cu o plimbare prin parc, decât cu o zonă care va găzdui un meci atât de încărcat precum România - Ungaria.

suporteri romania ungaria FOTO vlad epurescu

                                                                 Sursă foto: Vlad Epurescu

UPDATE 16.00 Gabriel Oprea (Ministrul Afacerilor Interne): „Am dispus mai multe măsuri pentru evitarea orcăror forme de violenţe. Peste 12.000 de jandarmi vor fi implicaţi în această misiune, care se va încheia când ultimii suporteri unguri vor ieşi din ţară, în această noapte. Pentru traseele din ţară ale ungurilor am mobilizat 1.500 de jandarmi şi 400 de poliţişti. Am hotărât să îi ducem la Gara Băneasa, în loc de Gara de Nord pentru a nu exista incidente. Le-am asigurat transportul în mod organizat direct la stadion într-o zonă construită special pentru ei, cu pază. Am asigurat o serie de trasee speciale de deplasare şi însoţirea lor cu echipe de jandarmi şi de poliţie. Azi am dispus să existe şi o componentă aeriană de supraveghere. Un elicopter MAI supraveghează din aer această misiune. Am asigurat prezenţa poliţiei rutiere şi de ordine publică pe traseele de deplasare din toată ţara“.

UPDATE 15.40 A ajuns a doua tranşă de suporteri la Arena Naţională, iar prosport.ro estimează că vorbim de aproximativ 1.500 de persoane. Sursa menţionată notează că grupurile sunt extrem de liniştite şi arareori se aude vreo scandare.

UPDATE 15.15 Pliantele informative pe care Jandarmeria le-a plasat suporterilor maghiari au fost incorecte. Potrivit Mediafax, steagul Ungariei desenat pe acestea era greşit, încurându-se ordinea culorilor. Episodul s-a soldat cu scandarea repetată „slugilor“ şi diferite semne de „sănătate“. (FOTO Mediafax)

Steag unguri gresit FOTO Mediafax

UPDATE 15.00 Au sosit primii suporteri maghiari la Arena Naţională, unde vor sta, în teorie, până la încheierea meciului.

UPDATE 14.30 Între timp, în Centrul Vechi sunt cel puţin zeci de suporteri români adunaţi de prin ţară.

suporteri centrul vechi FOTO adevarul

                                                               Sursă foto: Vlad Epurescu

România-Ungaria. Zeci de suporteri susţin România în Centrul Vechi 

UPDATE 14.20 Maghiarii s-au urcat în autocare, însoţiţi de Jandarmi şi se îndreaptă spre stadion. Unul dintre şoferii maşinilor de RATB purta un tricou inscripţionat cu numele lui Răzvan Raţ, căpitanul echipei naţionale a României. Suporterii au reacţionat prin aplauze ironice.

autobuze suporteri maghiari foto andrei astefanesei

                                                          Sursă foto: Andrei Aştefănesei

UPDATE 14.15 Un clujean a declarat că maşina sa a fost atacată cu pietre de către nişte suporteri unguri care fac deplasarea cu un autocar. Aceştia ar fi vrut să-i atace pe românii prezenţi în automobil, fiind împiedicaţi de poliţişti, notează prosport.ro. Potrivit sursei citate, ungurii respectivi au fost reţinuţi pentru moment, însă unii dintre ei sar în faţa maşinilor care au steaguri tricolore, încercând să le lovească.

masina suporter roman FOTO prosport.ro

                                                                     Sursă foto: prosport.ro

UPDATE 14.00 Filtrul Jandarmilor printre suporterii maghiari continuă la Gara Băneasa. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Irina Drăgan, a dat asigurări că se încearcă evitarea întâlnirii celor două galerii, române şi maghiare. 

                                                                  Sursă foto: Andrei Aştefănesei

Forte de ordine mobilizate la sosirea ungurilor FOTO Adevarul/Andrei Astefanesei

UPDATE 13.50 Între timp, în Centrul Vechi se regăsesc aproximativ o sută de suporteri ai Universităţii Cluj, notează gsp.ro.

UPDATE 13.35 Ungurii au început să fie perecheziţionaţi şi se îndreaptă spre autobuze, primind pliante cu instrucţiuni legate de regulile pe care trebuie să le respecte. Nu au fost semnalate incidente până acum. Următoarea oprire, în teorie, este Arena Naţională.

                                                                       Sursă foto: Mediafax

suporteri maghiari FOTO mediafax

UPDATE 13.30 Suporterii maghiari au ajuns în Bucureşti, în număr de aproximativ 800. Restul sunt aşteptaţi pe cont propriu, cu maşini sau autocare. Între timp, 15 autobuze RATB sunt însărcinate să asigure transportul de la gară direct la stadion. După meci, întoarcerea se va desfăşura în acelaşi fel.

suporteri maghiari FOTO twitter

                                                                      Sursă foto:Twitter

UPDATE Alte grupuri de fani maghiari au făcut scandal într-o haltă din Dolj. Au scandat mesaje obscene la adresa României şi au aruncat cu petarde. Trenul cu aproape 1.000 de fani maghiari nu a fost lăsat să oprească în Craiova din motive de securitate. Suporterii au aruncat cu petarde şi au fluturat steaguri cu mesaje dure la adresa României în momentul în care au ajuns în halta Banu Mărăcine din judeţul Dolj. 

UPDATE În jurul orei 13.20 este preconizată sosirea suporterilor maghiari în Gara Băneasa. Agitaţie în preajma trenurilor, răsună petarde, un elicopter survolează zona.

UPDATE În calitate de purtător de cuvânt al Jandarmeriei, Irina Drăgan  a declarat că un elicopter îi va supraveghea pe suporterii maghiari de la Gara Băneasa şi până la Arena Naţională.

image

                                                     Sursă foto: hungaryultras.blogspot.ro

UPDATE În jurul orei 11.45 au ajuns la Complexul Dinamo cinci autocare cu suporteri români, membri ai galeriei Universităţii Cluj, notează prosport.ro.

UPDATE Oficial nu au existat incidente, însă modul de desfăşurare al maghiarilor care se îndreaptă spre Bucureşti a determinat întăriri pentru locul în care vor sosi suporterii. Jandarmeria nu a dezvăluit oficial, posibilităţile fiind Gara Băneasa/Obor/Gara de Nord, cel mai proabil prima. Ce se ştie e că se doreşte îndreptarea lor spre fan zone-ul de la Arena Naţională.

image

                                                        Sursă foto: hungaryultras.blogspot.ro

UPDATE În jurul orei 16.00, Gabriel Oprea (Ministrul Afacerilor Interne) este aşteptat la sediul MAI pentru a vorbit despre măsurile luate în privinţa meciului.

UPDATE Aproape 800 de suporteri unguri au venit în România cu trenul, în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar în gările din Curtici şi Arad au aruncat cu petarde, cutii şi sticle de bere şi au scandat de la ferestre „Ungaria! Ungaria“, însă forţele de ordine nu au aplicat sancţiuni. „Nu s-a considerat că suporterii au pus în pericol siguranţa publică. Nu s-a aplicat nicio sancţiune pe raza judeţului Arad“, a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Arad, Emilia Fînaţă., potrivit Mediafax.

suporteri maghiari FOTO hungaryultras.blogspot.ro

                                                      Sursă foto: hungaryultras.blogspot.ro

Aproximările noastre indică prezenţa a 2.800 de suporteri maghiari. În teorie, vor fi preluaţi de Jandarmerie, 3.000 la număr pentru acest meci, şi conduşi spre un spaţiu din preajma Arenei Naţionale. În categoria asta intră susţinătorii Ungariei care vin în mod organizat, la nivel declarativ. Mai există cei care sosesc pe cont propriu, cu maşini ori cu autocare, despre care se preconizează să petreacă răstimpul până la meci în Centrul Vechi.

Internetul a fost invadat de poze instigatoare, de la persoanje care ţin un topor în mână, până la diferite arme pe care se presupune că ar veni să le folosească în Bucureşti. Totuşi, trebuie luat în calcul că ei sunt, probabil, 2.800, pe când în Bucureşti vor găsi grupuri numeroase cu mai multe afinităţi fotbalistice, de la cele din capitală, până la echipele de tradiţie din România, care s-au organizat pentru acest meci.

Vineri după-masă, cu o zi înaintea meciului de mare risc, susţinătorii naţionalei Ungariei aflaţi în Gara Nyugati din Budapesta s-au prezentat fluturând steaguri, afişele şi pancarte cu injurii la adresa românilor şi cu mesaje de revendicare a Ardealului şi a Ţinutului Secuiesc. La Budapesta, spiritele erau încinse încă dinainte de plecarea trenului, un bărbat fiind nevoit să renunţe la călătorie şi la ocazia de a vedea meciul pe Arena Naţională, după ce o petardă i-a explodat în mână. Acesta a primit îngrijiri medicale, însă a rămas fără două degete de la mâna rănită.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite