România, pe ultimul loc în UE când vine vorba de locuinţele cu toaleta în interior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ponderea locuinţelor din România care nu au o toaletă în interior este de peste zece ori mai mare decât media din Uniunii Europene. Astfel că România este singurul stat membru UE unde aproape un sfert din populaţie trăieşte în locuinţe care nu au toaleta în interior, potrivit datelor publicate, miercuri, de Eurostat.

În 2019, aproximativ 2% din populaţia Uniunii Europene trăia în locuinţe care nu aveau o toaletă în interior, în scădere cu 1,7 puncte procentuale comparativ cu 3,7%, în anul 2010, mai arată datele Eurostat, preluate de Agerpres

Astfel la coada clasamentului sunt: România, unde 24,2% din locuitori nu aveau o toaletă în interiorul locuinţei, Bulgaria (13,7%), Lituania (10%), Letonia (8,7%), Estonia (4,7%) şi Ungaria (3,1%). România a înregistrat totuşi progrese semnificative, în anul 2010 ponderea locuinţelor fără o toaletă în interior era de 40,9%.

În contrast, ponderea locuinţelor fără o toaletă în interior este mai mică de 1% în 19 state membre UE, în frunte cu Suedia (unde este aproape de 0%), urmată de Luxemburg, Malta, Olanda şi Slovenia (toate cu 0,1%) şi Germania (0,2%).

De altfel, conform unor alte statistici, publicate în urma unui recensământ, la începutul anului doar în judeţul Botoşani existau 100.000 de gospodării cu WC în curte, iar alte 10.000 nu aveau toaletă deloc. Sătenii din comunele Botoşaniului spuneau că s-au obişnuit cu situaţia şi că n-au bani să-şi construiască toalete în casă.

De asemenea, nici când vine vorba de unele instituţii publice, precum şcolie, situaţia nu este diferită. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, afirma că la deschiderea anului şcolar 2020-2021 peste 800 de şcoli – unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sau structuri ale acestora – au toalete în curte, ea adăugând că din punctul său de vedere sunt „foarte multe”. Anisie a făcut un apel către primari să se implice şi să ajute şcoala.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite