DOCUMENT Ultimatum de la CEDO: În 6 luni România să prezinte planuri de rezolvare a situaţiei din închisori. Reacţia lui Grindeanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are la dispoziţie şase luni pentru stabilirea unui calendar care să ducă la rezolvarea situaţiei din închisori, potrivit Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO). Instanţa a stabilit marţi că supraaglomerarea din închisori şi condiţiile de detenţie contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, motiv pentru care este nevoie de un plan de redresare.

CEDO a decis că România trebuie să plătească, în total, 16.000 de euro despăgubiri morale şi 1.850 de euro cheltuieli de judecată, după ce instanţa europeană a fost sesizată de Daniel Arpad Rezmiveş, Laviniu Moşmonea, Marius Mavroian şi Iosif Gazsi în legătură cu condiţiile din închisorile din România.

Asyfel, Remiveş şi Gaszi vor primi despăgubiri în valoare de 3.000 de euro fiecare, iar Mavroian şi Moşmonea câte 5.000 de euro fiecare. În plus, Moşmonea va primi 1.850 de euro pentru cheltuieli de judecată.

Magistraţii CEDO însărcinaţi cu dosarul au decis, în unanimitate, că România a încălcat Articolul 3 din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, ce interzice tratamentele inumane sau degradante.

Reclamanţii s-au plâns, printre altele, de supraaglomerarea din celule, de insuficienţa instalaţiilor sanitare şi de lipsa de igienă, de calitatea scăzută a hranei, de şobolani şi insecte în celule.

Iminenţa deciziei-pilot, anunţată de Toader

În timp ce la Bucureşti se dezbate Legea graţierii, care ar putea pune în libertate câteva mii de deţinuţi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) sancţionează România pentru neluarea măsurilor de remediere a condiţiilor din penitenciare.

Iminenţa deciziei-pilot a CEDO a fost anunţată, luni, de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

„Ceea ce discutăm noi aici reprezintă un segment din politica penală, dar şi o parte din măsurile pe care CEDO le aşteaptă faţă de starea de aglomeraţie şi a condiţiilor din penitenciare. Ca ministru al Justiţiei, ce aş putea afirma în aşteptarea deciziei... Guvernul a iniţiat o serie de măsuri consistente pentru înlăturarea condiţiilor precare, pentru îndeplinirea exigenţelor stabilite de Convenţia Drepturilor Omului, legislaţia României şi jurisprudenţa CEDO: modernizarea penitenciarelor, construirea de noi penitenciare, legea graţierii, legea recursului compensatoriu”, declara, luni, ministrul Justiţiei, în faţa senatorilor din Comisia juridică, unde s-a discutat Legea graţierii.

El a mai spus că, practic, decizia CEDO, va prezenta o foaie de parcurs pentru îndeplinirea cerinţelor instanţei.

CEDO a mai pronunţat o singură hotărâre-pilot împotriva României, în cauzele privind restituirea proprietăţilor naţionalizate de comunişti. Statului român i-au fost acordate atunci 18 luni să ia măsuri pentru remedierea situaţiei retrocedărilor.

Grindeanu, despre decizia CEDO: Am avut o discuţie cu Toader. Sunt convins că va veni în ritmul potrivit cu planul de măsuri

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marţi, după decizia CEDO privind condiţiile din penitenciarele din România, că a avut deja o discuţie cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi că este convins că acesta va veni "în ritmul potrivit" cu planul de măsuri pe care ţara noastră trebuie să le ia în termenul de şase luni stabilit de instanţa europeană. Premierul a subliniat că decizia CEDO demonstrează că problemele privind condiţiile din penitanciarele din România nu sunt invenţii.

”Decizia ne obligă ca în cele şase luni să venim cu un plan concret agreat şi de Consiliul de miniştri, dar şi de Guvernul României, astfel încât problema semnalată de către CEDO să înceapă să fie rezolvată, pentru că această decizie vine ca urmare a problemelor existente în penitenciarele din România. Deci, urmare a acestor probleme, avem această decizie care ne dă un termen de şase luni, în care să venim cu aceste măsuri”, a declarat Grindeanu.

El a spus că, în urmă cu câteva zeci de minute a avut o discuţie pe această temă cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

”Sunt convins că va veni în ritmul potrivit cu acest plan de măsuri, astfel încât în cele 6 luni să reuşim să aprobăm acest plan, să facem paşi concreţi şi până la urmă să facem în şase luni lucruri care trebuiau făcute în ultimii 26 de ani”, a precizat premierul.

Întrebat dacă, în opinia sa, acest termen de şase luni e suficient, şeful Executivului a afirmat: ”Avem timp în cele şase luni să facem acest plan extrem de bine aşezat. Măsurile respective trebuie să fie parte a acestui plan, urmând perioada de implementare. Dar vreau să fie foarte bine aşezate şi tocmai acesta a fost rostul discuţiei mele cu domnul ministru Toader. E timp suficient să facem acest plan de măsuri, să luăm măsuri concrete, nu doar să facem acest plan şi să arătăm că suntem determinaţi în a respecta şi subliniez în a respecta decizia CEDO şi a îmbunătăţi condiţiile din penitenciare, care, iată, nu sunt invenţii, nu sunt lucruri spuse doar de către unii şi alţii, ci azi s-a dovedit că sunt lucruri extrem de grave”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite