FOTO România va trimite în Serbia şi Bosnia ajutoare pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor

FOTO România va trimite în Serbia şi Bosnia ajutoare pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor

Inundaţii devastatoare în Serbia

România va trimite în Serbia şi Bosnia ajutoare pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor şi sprijinirea sinistraţilor, precum o pompă de apă, pături, apă şi alimente, a anunţat luni premierul Victor Ponta.

Ştiri pe aceeaşi temă

El a precizat că a avut deja o discuţie în acest sens cu omologul său sârb.
 
„Dacă sunt şi iniţiative private de sprijin pentru Serbia, să reuşim să strângem diverse ajutoare. În general, românii se mobilizează la greu, dar trebuie să coordonăm acest lucru, că altfel e haotic", a adăugat Ponta, arătând că aceste contribuţii private pot fi strânse şi prin ajutorul SMURD.
 
Duminică, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că România va trimite Serbiei şi, dacă este nevoie, Bosniei ajutoare materiale pentru inundaţii.
 
Bosnia şi Serbia, afectate de inundaţii
 
Majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) s-au mobilizat pentru a furniza ajutoare şi experţi Bosniei şi Serbiei, care se confruntă cu inundaţii de amploare, a anunţat sâmbătă Comisia Europeană, care coordonează această asistenţă, relatează AFP.
 
Serbia şi Bosnia se confruntă cu cele mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani, soldate cu 11 decese şi zeci de mii de sinistraţi. Localităţi întregi au fost evacuate din calea apelor, iar populaţia sinistrată a fost salvată prin intervenţia elicopterelor militare.
 
Potrivit rapoartelor AFP, regiunea Balcanilor este de marţi scena unor căderi masive de apă, care au atins recordul de 210 litri/m2 la Loznica (la graniţa Serbiei cu Bosnia) şi de 190 litri/m2 la Belgrad, conform autorităţilor.
 
Sâmbătă, după retragerea apelor, în oraşul Doboj din nordul Bosniei au fost descoperite şase cadavre după retragerea apelor, potrivit informaţiilor oferite de autorităţile locale. O altă victimă a fost descoperită la Samac (nord). Conform Mediafax, aceste noi victime ridică la 11 bilanţul morţilor în inundaţiile din Bosnia, unde mai multe oraşe şi zeci de sate au fost acoperite de ape începând de miercuri. 
 
Bosnia, la fel ca Serbia, nu s-a confruntat cu ploi atât de abundente de 120 de ani.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
    
 
Solidaritatea noastră (în vorbe) cu sârbii trebuie să se transforme în acţiune acum! Prietenii noştri din Serbia şi din Bosnia suferă în urma unor inundaţii fără precedent. Dincolo de înţelegerea iminenţei schimbărilor climatice, românii trebuie să îşi ajute semenii sârbi; nicio instituţie nu poate înlocui solidaritatea; ajută-ţi prietenii acum!
 
 
Autorităţile au emis, sâmbătă, o avertizare cod portocaliu de inundaţii pentru Dunăre, valabilă de la ora 10.00, pe sectorul aval Porţile de Fier - Zimnicea, judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. De asemena, specialiştii au emis Cod portocaliu de inundaţii pe mai multe râuri din Argeş, Olt, Teleorman şi Botoşani. Mai mult, a fost emis Cod galben de vijelii pentru mai multe regiuni ale ţării.
 
 
După ce în statele vecine a cauzat cea mai mare catastrofă din ultimul secol, creşterea debitului Dunării ar putea produce pagube şi în România, inclusiv inundarea unei porţiuni din Autostrada Soarelui, avertizează oficialii.
 
 
Autorităţile menţin avertizarea cod portocaliu de inundaţii pentru Dunăre, aceasta fiind valabilă până pe 26 mai, ora 18.00, pe sectorul aval Porţile de Fier - Zimnicea. Vizate sunt judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. De asemenea, membrii comandamentului pentru situaţii de urgenţă s-au reunit la Palatul Victoria.
 
 
Majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) s-au mobilizat pentru a furniza ajutoare şi experţi Bosniei şi Serbiei, care se confruntă cu inundaţii de amploare, a anunţat sâmbătă Comisia Europeană, care coordonează această asistenţă, relatează AFP.
 
 
Alte şapte victime ale inundaţiilor din Bosnia au fost descoperite sâmbătă, ridicând la 11 bilanţul morţilor în această ţară, în timp ce în Serbia vecină au fost evacuate peste 15.000 de persoane până în prezent, relatează AFP.

 
Până pe 15 mai temperaturile vor scădea în toată ţară, însă de la sfârşitul acestei săptămâni şi până pe 23 mai vremea se va încălzi în toată ţara, maximele ajungând până la aproape 28 de grade Celsius. Specialiştii anunţă că va mai ploua până pe 15-16 mai, perioadă pentru care au fost emise şi Coduri de precipitaţii abundente, dar după această perioadă cantităţile de precipitaţii fiind slabe.
 
 
Meteorologii anunţă că în luna mai vom avea parte de o vreme călduroasă şi ploioasă, cu temperaturi apropiate de cele normale. În lunile iunie şi iulie va fi foarte cald, maximele situându-se peste cele normale. De asemenea, cantităţile de precipitaţii care vor cădea în cele două luni de vară prognozate vor fi mici, sub valorile normale ale perioadei.

 

Cel puţin 44 de persoane au murit în ultimele patru zile în cele mai grave intemperii cu care se confruntă Bosnia, Serbia şi Croaţia de peste un secol FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie
 • Cel puţin 44 de persoane au murit în ultimele patru zile în cele mai grave intemperii cu care se confruntă Bosnia, Serbia şi Croaţia de peste un secol FOTO Reuters
 • „La Obrenovaţ (în apropiere de Belgrad) am descoperit 12 cadavre”, a declarat premierul sârb Aleksandar Vucici, precizând că bilanţul în ţara sa a ajuns astfel le 16 morţi FOTO Reuters
 • În Bosnia, autorităţile au anunţat cel puţin 27 de morţi, iar cele croate au anunţat un mort duminică (18 mai) FOTO Reuters
 • În apropiere de Obrenovaţ, râul ameninţă termocentrala Nikola Tesla care produce 50% din consumul naţional de electricitate. Vucici a subliniat că este vorba despre „lucrarea cea mai importantă din ţară” care trebuie apărată cu orice preţ FOTO Reuters
 • În Bosnia, în regiunile Samac şi Bijeljina, aproximativ 10.000 de persoane au fost evacuate din această zonă. Operaţiunile de evacuare cu bărci pneumatice şi elicoptere continuă FOTO Reuters
 • Zeci de localităţi au fost devastate de alunecări de teren, în principal în jurul Zeniţa FOTO Reuters
 • Mai ales din cauza alunecărilor de teren, autorităţile au avertizat asupra posibilelor deplasări ale câmpurilor cu mine antipersonal datând din războiul intercomunitar (1992-1995), al căror număr este estimat la 120.000 FOTO Reuters
 • Mai multe ţări europene din regiunea Balcanilor şi Rusia au trimis în cele două ţări zeci de echipe de salvare, precum şi medicamente şi provizii FOTO Reuters
 • Inundații severe în Bosnia, Serbia și Croația FOTO Reuters
 • Inundații severe în Bosnia, Serbia și Croația FOTO Reuters
 • Inundații severe în Bosnia, Serbia și Croația FOTO Reuters
 • Inundații severe în Bosnia, Serbia și Croația FOTO Reuters
 • Peste un sfert din populația de 4 milioane a Bosniei a fost afectată de inundații FOTO Reuters
 • Inundații lângă Belgrad FOTO Reuters    
 • Inundații lângă Belgrad FOTO Reuters 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările