FOTO România va trimite în Serbia şi Bosnia ajutoare pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inundaţii devastatoare în Serbia
Inundaţii devastatoare în Serbia

România va trimite în Serbia şi Bosnia ajutoare pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor şi sprijinirea sinistraţilor, precum o pompă de apă, pături, apă şi alimente, a anunţat luni premierul Victor Ponta.

El a precizat că a avut deja o discuţie în acest sens cu omologul său sârb.

„Dacă sunt şi iniţiative private de sprijin pentru Serbia, să reuşim să strângem diverse ajutoare. În general, românii se mobilizează la greu, dar trebuie să coordonăm acest lucru, că altfel e haotic", a adăugat Ponta, arătând că aceste contribuţii private pot fi strânse şi prin ajutorul SMURD.

Duminică, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că România va trimite Serbiei şi, dacă este nevoie, Bosniei ajutoare materiale pentru inundaţii.

Bosnia şi Serbia, afectate de inundaţii

Majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) s-au mobilizat pentru a furniza ajutoare şi experţi Bosniei şi Serbiei, care se confruntă cu inundaţii de amploare, a anunţat sâmbătă Comisia Europeană, care coordonează această asistenţă, relatează AFP.

Serbia şi Bosnia se confruntă cu cele mai grave inundaţii din ultimii 120 de ani, soldate cu 11 decese şi zeci de mii de sinistraţi. Localităţi întregi au fost evacuate din calea apelor, iar populaţia sinistrată a fost salvată prin intervenţia elicopterelor militare.

Potrivit rapoartelor AFP, regiunea Balcanilor este de marţi scena unor căderi masive de apă, care au atins recordul de 210 litri/m2 la Loznica (la graniţa Serbiei cu Bosnia) şi de 190 litri/m2 la Belgrad, conform autorităţilor.

Sâmbătă, după retragerea apelor, în oraşul Doboj din nordul Bosniei au fost descoperite şase cadavre după retragerea apelor, potrivit informaţiilor oferite de autorităţile locale. O altă victimă a fost descoperită la Samac (nord). Conform Mediafax, aceste noi victime ridică la 11 bilanţul morţilor în inundaţiile din Bosnia, unde mai multe oraşe şi zeci de sate au fost acoperite de ape începând de miercuri. 

Bosnia, la fel ca Serbia, nu s-a confruntat cu ploi atât de abundente de 120 de ani.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

    

Ajută-ţi prietenii sârbi! Acum!

Solidaritatea noastră (în vorbe) cu sârbii trebuie să se transforme în acţiune acum! Prietenii noştri din Serbia şi din Bosnia suferă în urma unor inundaţii fără precedent. Dincolo de înţelegerea iminenţei schimbărilor climatice, românii trebuie să îşi ajute semenii sârbi; nicio instituţie nu poate înlocui solidaritatea; ajută-ţi prietenii acum!

Cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre şi pe mai multe râuri din Argeş, Olt, Teleorman şi Botoşani

Autorităţile au emis, sâmbătă, o avertizare cod portocaliu de inundaţii pentru Dunăre, valabilă de la ora 10.00, pe sectorul aval Porţile de Fier - Zimnicea, judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. De asemena, specialiştii au emis Cod portocaliu de inundaţii pe mai multe râuri din Argeş, Olt, Teleorman şi Botoşani. Mai mult, a fost emis Cod galben de vijelii pentru mai multe regiuni ale ţării.

Dunărea ar putea inunda Autostrada Soarelui

După ce în statele vecine a cauzat cea mai mare catastrofă din ultimul secol, creşterea debitului Dunării ar putea produce pagube şi în România, inclusiv inundarea unei porţiuni din Autostrada Soarelui, avertizează oficialii.

Cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre. Dragnea: „Debitul Dunării va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi pe secundă până pe 22 mai“

Autorităţile menţin avertizarea cod portocaliu de inundaţii pentru Dunăre, aceasta fiind valabilă până pe 26 mai, ora 18.00, pe sectorul aval Porţile de Fier - Zimnicea. Vizate sunt judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. De asemenea, membrii comandamentului pentru situaţii de urgenţă s-au reunit la Palatul Victoria.

VIDEO FOTO Mai multe ţări din Uniunea Europeană trimit ajutoare şi experţi în Bosnia şi Serbia, afectate puternic de inundaţii

Majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) s-au mobilizat pentru a furniza ajutoare şi experţi Bosniei şi Serbiei, care se confruntă cu inundaţii de amploare, a anunţat sâmbătă Comisia Europeană, care coordonează această asistenţă, relatează AFP.

Serbia şi Bosnia, lovite de inundaţii grave. Bilanţul morţilor se ridică la cel puţin 14 persoane

Alte şapte victime ale inundaţiilor din Bosnia au fost descoperite sâmbătă, ridicând la 11 bilanţul morţilor în această ţară, în timp ce în Serbia vecină au fost evacuate peste 15.000 de persoane până în prezent, relatează AFP.

METEO Prognoza pe două săptămâni. După ploile din următoarele zile, vremea se încălzeşte şi vom avea până la 28 de grade Celsius

Până pe 15 mai temperaturile vor scădea în toată ţară, însă de la sfârşitul acestei săptămâni şi până pe 23 mai vremea se va încălzi în toată ţara, maximele ajungând până la aproape 28 de grade Celsius. Specialiştii anunţă că va mai ploua până pe 15-16 mai, perioadă pentru care au fost emise şi Coduri de precipitaţii abundente, dar după această perioadă cantităţile de precipitaţii fiind slabe.

METEO Cum va fi vremea în următoarele trei luni: în mai va fi capricioasă, însă iunie şi iulie vor fi călduroase şi secetoase

Meteorologii anunţă că în luna mai vom avea parte de o vreme călduroasă şi ploioasă, cu temperaturi apropiate de cele normale. În lunile iunie şi iulie va fi foarte cald, maximele situându-se peste cele normale. De asemenea, cantităţile de precipitaţii care vor cădea în cele două luni de vară prognozate vor fi mici, sub valorile normale ale perioadei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite