România ar putea fi una dintre ţările UE în care s-ar putea repartiza automat migranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italia negociază în cadrul Uniunii Europene organizarea unui sistem de ''repartizare automată'' a migranţilor salvaţi pe Mediterana, a confirmat joi o sursă diplomatică de la Bruxelles. Agenţia France Presse scrie că, potrivit ziarelor italiene La Repubblica şi La Stampa, acest mecanism ar implica Franţa şi Germania, care sunt favorabile, precum şi Spania, Luxemburg, România, Portugalia şi Malta.

Acest dispozitiv temporar de repartizare a refugiaţilor a fost prezentat miercuri la Bruxelles de premierul italian Giuseppe Conte.

''Discuţiile (asupra acestui mecanism) avansează'', a indicat pentru AFP sursa diplomatică de la Bruxelles, precizând că o reuniune la nivel de experţi urmează să se desfăşoare vineri în Malta asupra acestui subiect pentru a pregăti un mini-summit la care să participe la sfârşitul acestei luni mai mulţi miniştri de interne europeni.

Potrivit publicaţiei La Repubblica, în cadrul acestui ''dispozitiv automat'', Franţa şi Germania ar accepta să primească fiecare câte 25% din numărul migranţilor recuperaţi pe Mediterana, iar Italia 10%, obiectivul fiind ca aproximativ zece state membre ale UE să participe la acest sistem, arată agerpres.ro. ''Nu pot confirma aceste cifre de repartizare. Aceasta va depinde de numărul ţărilor care vor participa la acest mecanism'', a declarat sursa de la Bruxelles a agenţiei France Presse.

Aceeaşi sursă a mai menţionat că rămân de stabilit mai multe detalii, cum ar fi alegerea ţării unde se vor face debarcările migranţilor, cum vor fi repartizaţi migranţii între statele UE dispuse să-i primească şi dacă aceste relocări se vor face numai pentru solicitanţii de azil sau şi pentru migranţii economici, adică acei migranţi care vin în UE pentru un nivel de trai mai bun.

Premierul italian Giuseppe Conte, care s-a întâlnit miercuri la Bruxelles cu viitoarea şefă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat presei italiene că a remarcat printre interlocutorii europeni ''o mare disponibilitate de a se găsi imediat un acord asupra redistribuirii migranţilor salvaţi pe mare, chiar dacă nu ar fi decât ceva provizoriu'' până la o renegociere a Regulamentului Dublin.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite