România participă la recepţia de la Ierusalim, înainte de deschiderea ambasadei SUA. Majoritatea delegaţilor europeni au refuzat invitaţia

România participă la recepţia de la Ierusalim, înainte de deschiderea ambasadei SUA. Majoritatea delegaţilor europeni au refuzat invitaţia

Banner care-l laudă pe Trump, afişat pe Hotelul Diplomat de lângă consulatul american din Ierusalim, unde va fi noua ambasadă FOTO AFP

Diplomaţi din România, Ungaria, Cehia şi Austria vor participa duminică seară, la recepţia organizată de ministrul de Externe al Israelului la Ierusalim, unde va fi prezentă şi Ivanka Trump, scrie presa din Israel, care precizează că majoritatea diplomaţilor europeni vor boicota evenimentul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că la recepţia organizată, duminică, de Ministerul Afacerilor Externe israelian, va participa un reprezentant al Ambasadei României în Israel. Totodată, MAE anunţă că nu s-a primit o invitaţie oficială pentru participare la deschiderea Ambasadei SUA la Ierusalim.

O delegaţie americană, din care fac parte şi Ivanka Trump şi soţul său Jared Kushner, a sosit în Israel, duminică, pentru a participa la deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim. Au făcut deplasarea în Israel şi secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin, şi adjunctul secretarului de Stat, John Sullivan, precum şi alţi oficiali.

O delegaţie americană, din care fac parte şi Ivanka Trump şi soţul său, a sosit în Israel pentru deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim

Seria de evenimente va începe duminică seară, cu o recepţie organizată de ministrul israelian de Externe, la care vor fi prezenţi oficialii americani, diplomaţi din România, Ungaria, Cehia şi Austria. Cei mai mulţi dintre ambasadorii statelor UE în Israel au refuzat să participe.

Aproximativ 30 dintre cei 86 de ambasadori UE au acceptat invitaţia la recepţia de duminică, între care Ungaria, Cehia, Austria şi România, scrie haaretz.com. Restul delegaţilor europeni, cel mai probabil, nu vor participa şi nici cei ai Rusiei, Egiptului şi Mexicului.

Întreg cabinetul israelian va participa la recepţie.

Luni, ceremonia va fi ţinută în Consulatul SUA din cartierul Arnona al Ierusalimului, care va deveni apoi oficial ambasada Statelor Unite.

Spre deosebire de gală, organizată de Israel, nicio delegaţie străină nu a fost invitată la inaugurarea ambasadei, eveniment care este responsabilitate a administraţiei SUA, ci doar înalţi oficiali ai Israelului. Preşedinta partidului Meretz, Tamar Zandberg, a spus că nu va participa.
 
La Ierusalim va avea loc, înainte de ceremonie, un Marş al Steagurilor, eveniment organizat în centrul oraşului de dreapta religioasă la care vor participa sute de tineri.
 
David Friedman, ambasadorul american în Israel, a declarat vineri că decizia SUA de a muta ambasada la Ierusalim a fost luată ca urmare a „intereselor Statelor Unite”.
 
În discuţia purtată telefonic cu reporterii, Friedman a spus că această mutare va aduce beneficii SUA şi a adăugat că „sunt oameni care sunt mulţumiţi de decizie şi oameni care nu, dar este prea devreme să măsurăm reacţiile”.
 
„Suntem convinşi că această decizie creează o platformă şi o ocazie de a promova un proces de pace bazat pe realităţi, nu fantezii. Suntem siguri că va genera o mare stabilitate pe termen lung”.
 
Referitor la reacţia Palestinei, Friedman a susţinut că „palestinienii de decenii resping ideea recunoaşterii Ierusalimului drept capitală a Israelului”, iar asta nu este în niciun fel de ajutor.
 
Sub conducerea lui Trump, a mai spus el, circumstanţele se schimbă. „Oamenii trebuie să fie de acord”.
 
Consilier pe probleme de politică externă, Victoria Coates a spus că administraţia analizează raportări privind posibile revolte şi demonstraţii.
 
Stele Unite intenţionează să mute la Ierusalim şi reşedinţa ambasadorului, a mai spus Friedman, subliniind că reşedinţa sa privată nu face obiectul acestui scop.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările