România, cel mai mic număr de maşini la mia de locuitori din Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trafic Bucureşti FOTO Mediafax
Trafic Bucureşti FOTO Mediafax

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de autoturisme, cu 261 de maşini la mia de locuitori potrivit celor mai recente date Eurostat. Cifrele plasează ţara noastră cu mult în urma Ungariei (355 de autoturisme/mia locuitori) şi Letoniei (356/mia locuitori), ţările aflate imediat în faţa României.

Clasamentul este condus de ţări precum Luxemburg (670), Italia (625) şi Finlanda (617). În cifre brute, cel mai mare număr de autoturisme a fost înregistrat în Germania (46 de milioane de maşini), următă de Italia (37 de milioane) şi Franţa (32 de milioane). În ceea ce priveşte România, în anul 2015, ultimul an pentru care există cifre, erau înregistrate 5.15 milioane de autoturisme, cu peste 250.000 mai mult decât în anul precedent.

Cifrele pot părea surprinzătoare în contextul în care ţara noastră ocupă constant primele locuri în ceea ce priveşte aglomeraţia din trafic. Experţii din acest domeniu susţin că cifra este absolut normală, iar fenomenul poate fi explicat uşor atunci când aceste cifre sunt corelate cu numărul de kilometri de infrastructură. „Pentru a avea o imagine clară, aceste cifre macro trebuie corelate cu numărul de km de autostradă, de drum expres, de pasaje subterane în oraşe, de km de metrou etc. Altfel, degeaba avem puţine maşini dacă avem şi puţini km de autostradă, sau dacă în oraşe transportul public este la pământ. Gândiţi-vă la Bucureşti unde doar aici sunt circa 1 milion de maşini la 2-2.5 milioane de locuitori şi la ce infrastructură rutieră sau transport public există. Cu un transport public decent oamenii nu ar mai circula în fiecare zi cu maşina. Iar lucrurile stau cu atât mai grav cu cât trendul, nu doar la noi ci peste tot, este ca numărul de maşini să crească în continuare. Cât se face la noi sau în Bucureşti ştim toţi. În Capitală la orele de vârf parcările din centru unde ora de parcare costă 10 lei sunt jumătate goale. Care este concluzia autorităţilor: «Problema s-a rezolvat. Nu mai avem nevoie de parcări». Nu de astfel de taxe abuzive avem nevoie ci de alternative viabile, altfel nu avem de ce să ne mirăm că se circulă atât de prost faţă de alte ţări”, a declarat Ionuţ Ciurea, vicepreşedinte şi director executiv al Asociaţiei ProInfrastructura.,

Potrivit sursei citate, în anul 2017, în România au fost înregistrate 627. 743 de noi autoturisme în ţara noastră ( două treimi dintre acestea sunt autoturisme diesel şi doar 5.500 hibride). În această privinţă România merge împotriva trendului european, unde procentul de maşini diesel înregistrate este tot mai mic. Doar Croaţia (76%) şi Lituania (68%) sunt în faţa României. Astfel, pentru acelaşi an, în ţări precum Olanda (80%), Estonia (74,8%) sau Germania (57,7%) majoritatea autoturismelor înregistrate sunt pe benzină. Cel mai ridicat procent de autoturisme hibride sau electrice înregistrate a fost observat în Polonia (8,7%) şi Italia (8,2%).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite