România, mai aproape cu un pas de Spaţiul Schengen. Decizia de ultimă oră a Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Shutterstock
Imagine: Shutterstock

Comisia Europeană (CE) a adoptat, vineri, o decizie prin care stabileşte că, începând din iulie 2021, Bulgaria şi România vor avea acces numai pentru citire la Sistemul de informaţii privind vizele, baza de date care conectează poliţiştii de frontieră de la frontierele externe ale UE cu consulatele statelor membre din întreaga lume, informează executivul UE.

Accesul numai pentru citire înseamnă că aceste state membre vor putea să acceseze informaţii care există deja în sistem şi nu vor putea să introducă informaţii noi, transmite Hotnews.ro.

Noutatea survine după ce ambele ţări au finalizat cu succes o serie de teste tehnice necesare pentru conectarea la sistem. Accesul la Sistemul de informaţii privind vizele înseamnă că Bulgaria şi România vor putea vedea istoricul în materie de vize al unui solicitant, ceea ce le va facilita prelucrarea cererilor de viză.

De asemenea, acest lucru le va permite poliţiştilor de frontieră bulgari şi români să verifice valabilitatea şi autenticitatea vizelor Schengen eliberate de alte state membre prin comparaţie cu datele stocate în Sistemul de informaţii privind vizele, contribuind la prevenirea fraudei şi la combaterea criminalităţii grave şi a terorismului, sporind astfel securitatea în UE.

Accesul pentru citire la Sistemul de informaţii privind vizele va fi necesar pentru ca Bulgaria şi România să gestioneze Sistemul de intrare/ieşire, care se preconizează că va intra în funcţiune în prima jumătate a anului 2022.

România, Bulgaria şi Croaţia au „undă verde” pentru Schengen de la CE

Accesul deplin la Sistemul de informaţii privind vizele va deveni posibil odată ce Bulgaria şi România vor fi pe deplin integrate în spaţiul Schengen.

Anunţul vine după ce, la începutul lunii iunie, Comisia Europeană a cerut Consiliului European să dea undă verde „cât mai curând posibil” aderării României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen.

Viitorul Schengen trebuie să fie marcat de extinderea către statele membre ale UE care nu fac încă parte din spaţiul Schengen, întrucât este „o aşteptare legitimă” şi „o obligaţie legală pentru acele ţări evaluate ca fiind pregătite pentru aderare”, arată noua strategie Schengen a Comisiei Europene.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite