România va lua rachete suplimentare pentru sistemul antiaerian Patriot. Despre ce interceptoare testate pe câmpul de operaţiuni este vorba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interceptoarele GEM-T au fosrt testate cu succes în teatrele de operaţii
Interceptoarele GEM-T au fosrt testate cu succes în teatrele de operaţii

Guvernul României a semnat un acord cu armata americană pentru elemente suplimentare destinate sistemului Patriot. Achiziţia include o cantitate nespecificată de interceptoare GEM-T produse de Raytheon, care vor fi folosite pentru sistemul de apărare antiaeriană Patriot.

Achiziţia este derulată prin programul Foreign Military Sales, derulat de Departamentul Apărării al SUA.

Patriot este un sistem defensiv ce stă la baza apărării antiaeriene a Europei şi a NATO împotriva rachetelor balistice şi de croazieră, a aeronavelor de luptă şi a vehiculelor aeriene autonome.

„Racheta interceptoare GEM-T va asigura României un nivel de apărare de neegalat împotriva unei game extinse de ameninţări avansate, aflate în arsenalul unor puteri agresive şi ostile”, a spus Mike Ellison, Country Manager pentru România în cadrul Raytheon.

Alături de România, alte 15 state se bazează pe sisteme Patriot pentru a-şi proteja cetăţenii şi forţele armate, incluzând aici SUA şi şase ţări europene: Germania, Grecia, Olanda, Spania, Polonia şi Suedia.

Toate unităţile de tragere ale României vor fi noi. Deşi are acelaşi nume şi un aspect exterior asemănător cu sistemul Patriot care a apărat ţările NATO în perioada Războiului Rece, sistemul a fost modernizat în întregime.

„Rachetele pe care le vom produce pentru România vor avea componente din nitrură de galiu, o tehnologie de ultimă oră care prelungeşte durata de viaţă a sistemului şi îl va face mult mai fiabil”, a spus Michelle DeMaio, directorul programului Patriot România din cadrul Raytheon.

Acordul dintre România şi armata americană deschide drumul negocierilor contractuale pe care guvernul american le va avea cu Raytheon.

Componente fabricate în România 

Aerostar Bacău a primit prima comandă de piese şi subansamble destinate sistemului de apărare antiaeriană Patriot. Comanda de piese lansată de către Raytheon către Aerostar permite companiei româneşti să devină unul dintre furnizorii globali ai Raytheon şi să poată exporta produsele către celelalte 15 naţiuni membre ale Parteneriatului Patriot care deţin, împreună, peste 220 de unităţi Patriot.

„Această comandă oficializează începutul colaborării pe termen lung pe care Raytheon o are cu industria din România. Ne pregătim să realizăm mult mai multe alături de industria românească de apărare, deoarece un astfel de parteneriat solid este un element cheie în relaţia dintre Raytheon şi români”, a spus Mike Ellison, Country Manager pentru România. 

Comanda include realizarea de piese prelucrate şi de ansambluri mecanice destinate montării şi fixării componentelor electronice din cofretul radarului. „Aceste componente vor alcătui subansambluri, care, la rândul lor, vor fi integrate în construcţia flotei Patriot”, a comunicat Raytheon.

Şapte baterii şi 200 de rachete interceptoare ajung în România

Reamintim că România a achiziţionat sisteme de rachete Patriot pentru circa 3,9 miliarde de dolari în urma unui acord Guvern - Guvern cu Statele Unite ale Americii. România va primi astfel şapte baterii de ultimă generaţie şi peste 200 de interceptoare. Cu achiziţionarea acestor sisteme, România a intrat în clubul select format din ţări precum Germania, Grecia, Israel, Japonia, Kuweit, Olanda, Qatar, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Emiratele Arabe Unite şi, evident, Statele Unite care au în dotare astfel de rachete. 

Sistemul Patriot a câştigat notorietate în mai multe teatre de operaţii unde a fost folosit în condiţii reale de luptă. În anul 2014, de exemplu, Israelul a folosit rachete Patriot pentru a elimina drone lansate de Hamas, iar în timpul războiului din Siria, tot forţele israeliene au doborât o dronă siriană care intrase în spaţiul aerian în zona Platoului Golan. În 2015, Arabia Saudită a folosit acest sistem pentru a pune la pământ rachete Scud lansate de rebelii Houthi, ca răspuns la intervenţia condusă de Riad în Yemen. Printre acestea şi o rachetă care avea în vizor oraşul sfânt Mecca. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite