România în zodia imposturii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vă propun un exerciţiu de memorie. Să încercăm să ne întoarcem cu aproape 30 de ani în urmă şi să ne reamintim componenţa primelor guverne post-revoluţionare.

Fără doar şi poate, guvernul provizoriu condus de dl. Petre Roman se situa la mii de ani -lumină de ultimul Executiv comunist al cărui prim-ministru fusese aplaudacul ceauşist Constantin Dăscălescu. Bâlbâiţilor, guşaţilor, absolvenţilor la fără frecvenţă ai Academiei de partid „Ştefan Gheorghiu” le-au luat locul peste noapte o seamă de reprezentanţi ai adevăratelor elite. Mihai Şora la Educaţie, Andrei Pleşu la Cultură, Sergiu Celac la Externe. Petre Roman însuşi reprezenta o plăcută surpriză, fie şi numai prin felul în care a reprezentat România la primele forumuri internaţionale. Elegant, şarmant, vorbitor de mai multe limbi străine. 

Sigur, astăzi ştim că totul fusese calculat cu maximă atenţie de emanaţii Revoluţiei. Conştienţi de faptul că le lipseşte legitimitatea au recurs la o imensă manipulare, iar valorilor autentice le-au alăturat oameni al căror rost era acela  să anihileze elanurile mult prea reformiste care ar fi putut să arunce în aer planurile ticluite de Iliescu, Brucan, Gelu Voican-Voiculescu, de Petre Roman însuşi.

Nici primul guvern legitim, în sensul că dădea expresie rezultatelor- bune-proaste- ale alegerilor din 20 mai 1990, atunci când FSN şi-a adjudecat mai mult de 66% din sufragii, iar Ion Iliescu a câştigat Cotroceniul cu un scor ameţitor- vreo 88% dintre românii cu drept de vot au făcut atunci imensa greşeală de a-i acorda încrederea lor – nu a lăsat, cu ocazia învestirii, o impresie tocmai proastă. Oameni în mare parte tineri, absolvenţi de şcoli serioase, foşti angajaţi ai unor instituţii de cercetare de elită (de abia ceva mai încolo aveam să aflăm că măcar parte dintre ei aveau şi informale contracte de muncă cu diversele Direcţii ale Securităţii comuniste) trebuiau să contracareze dezastrul de imagine şi nu numai reprezentat de Marea Mineriadă din 13-15 iunie 1990.

Cert e că, deşi nu moralitatea se găsea la mare preţ în guvernele din timpul celor trei-patru mandate ale lui Ion Iliescu, nimeni, nici cei mai aprigi contestatari ai FSN, FDSN, PDSR sau PSD, nu puteau să le reproşeze miniştrilor slaba pregătire. Că la adăpostul ei aceştia au fost mişei, corupţi, că au făcut ilicit averi inimaginabile, că au sacrificat interesele României în favoarea buzunarelor  proprii este, iarăşi, o realitate incontestabilă. Oricât s-ar strădui să ne convingă că lucrurile ar fi stat altfel lamentabilele exerciţii retorice ale unui Petre Roman, Adrian Năstase ori Adrian Severin care cu toţii pozează lăbărţat, straniu, dizgraţios, abuziv în Iuliu Maniu ori Aleksandr Soljeniţin.

Din ianuarie 2017, PSD deţine iarăşi guvernarea. Pe la Palatul Victoria s-au perindat deja trei echipe. “Curăţelului” Sorin Grindeanu, în orice caz absolvent « pe bune », cum se spune, al Politehnicii timişorene, i-au urmat “miştocarul”, frustul Mihai Tudose şi, în zilele noastre, agramata absolută Viorica Vasilica Dăncilă. Aşa se face că astăzi, din voinţa penalului Liviu Nicolae Dragnea, în fruntea bucatelor se află inşi de cea mai joasă calitate. Absolvenţi de universităţi proaste, de periferie, de tot felul de Colegii Naţionale de Apărare, cu diplome luate fără o singură zi de prezenţă efectivă (Eugen Orlando Teodorovici), indivizi care siluiesc zilnic , fără nici o jenă sărmana limbă română (premiul întâi cu coroniţă îl merită la acest capitol nu doar doamna Dăncilă, ci şi fostul dar şi actualul ministru al Educaţiei căci ce mi-e Pop, ce mi-e Popa, şi unul, şi altul fiind nişte politruci travestiţi în haine de profesori), inşi numai buni pentru a fi înscrişi în regim de maximă urgenţă la şcoli ajutătoare (îl am, desigur, în vedere pe ministrul Economiei, inenarabilul domn Andruşcă), foste secretare şi făcătoare de cafele promovate fie în fruntea Ministerului de Interne (Carmen Dan), fie ca pdg al SRTV (Doina Gradea), tupeiste plagiatoare a căror singură pricepere este instaurarea haosului (Lia Olguţa Vasilescu). Apăraţi, ce să vezi?, zilele trecute de pretins cea mai deşteapta femeie din România. Nimeni alta decât Alina Mungiu-Pippidi. În numele României curate, desigur.

Nu e nevoie de Rapoarte ale Departamentului de Stat al SUA pentru  a şti că România este şi astăzi o ţară coruptă. Tot la fel cum se vede cu ochiul liber că ţara s-a instalat primejdios în zodia imposturii.

Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite