VIDEO România intră pe lista scurtă pentru cumpărarea de avioane de luptă ultramoderne F-35 Lightning. Cât costă un astfel de aparat şi ce performanţe are

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un F-35 executând o tragere cu o rachetă AIM-132 ASRAAM  Lockheed Martin photo by Andy Wolfe
Un F-35 executând o tragere cu o rachetă AIM-132 ASRAAM  Lockheed Martin photo by Andy Wolfe

Statele Unite intenţionează să extindă vânzările de avioane de luptă F-35 Lightning produse de corporaţia Lockheed Martin către cinci noi state, inclusiv România, într-un moment în care aliaţii europeni îşi consolidează apărarea în faţa unei Rusii care se întăreşte militar, a declarat joi un oficial al Pentagonului.

Într-o declaraţie scrisă, adresată Camerei Reprezentanţilor, vice-amiralul Mathias Winter, şeful biroului F-35 din cadrul Pentagonului, afirmă că printre "viitorii potenţiali clienţi în domeniul vânzărilor militare în străinătate se numără Singapore, Grecia, România, Spania şi Polonia."

În anul 2016, ministrul Apărării la acea vreme, Mihnea Moţoc, a declarat că "ţinta finală" a programului de modernizare a aviatiei de luptă romaneşti este avionul american de lupta F-35, cea mai performanta aeronava de vânătoare a momentului. Moţoc a facut aceste declaraţii in Portugalia, cu ocazia preluarii oficiale de catre Fortele Aeriene Romane a primelor sase avioane F-16 Fighting Falcon. 

Alţi aliaţi ai SUA care urmăresc achiziţionarea avionului invizibil F-35 sunt Finlanda, Elveţia şi Emiratele Arabe Saudite.

Conform declaraţiilor oficialului american, SUA vor răspunde tuturor solicitărilor oficiale de informaţii despre avionul F-35.

Anul trecut Belgia a anunţat că a ales F-35 în defavoarea Eurofighter Typhoon pentru a-şi înnoi flota de avioane F-16, o afacere în valoare de 4 miliarde de euro (4.55 miliarde de dolari).

SUA au lansat în 2018 un nou plan "Buy American" ("Cumpăraţi produse americane"), o strategie care relaxează restricţiile cu privire la vânzări şi încurajează în acelaşi timp o implicare sporită a oficialilor SUA în creşterea afacerilor în străinătate pentru industria americană de armament. 

  

Trebuie spus că, dacă un avion F-16 - avion aflat în dotarea Forţelor Aeriene Române în prezent - costă în jur de 29 de milioane de dolari, un aparat F-35 Lightning costă între 94 şi 121 de milioane de dolari. Cel mai probabil, România va opta pentru F-35A, cu decolare şi aterizare normală (CTOL) variantă concepută pentru a înlocui avioanele F-16 Fighting Falcon. 

Tehnologie de ultimă oră

Lockheed Martin F-35 Lightning II este o aeronava de luptă din generaţia a cincea şi este concepută pentru a efectua misiuni de atac la sol şi de superioritate aeriană. Dispune de trei variante  principale: cea cu decolare şi aterizare convenţională F-35A, varianta F-35B cu decolare scurtă şi aterizare verticală (STOVL) şi decolarea asistată de catapultă F-35C, pentru portavioane.  Avionul este construit de Lockheed Martin împreună cu mai mulţi subcontractori, printre care Northrop Grumman, Pratt & Whitney şi BAE Systems.

Foloseste tehnologie stealth (invizibil radar) cu întreţinere redusă, iar avionica integrată permite printre altele identificarea rapidă a ţintei.  

Avion uşor de zburat, dar şi uşor de utilizat

Făcând o paralelă între un F-16, de exemplu, şi un F-35 se poate spune că ambele sunt, cum spun piloţii, uşor de zburat, dar datorită aparaturii de la bord, numai F-35 este uşor de utilizat în luptă. La F-16 procedurile de luptă sunt un pic mai complicate. “Avionul execută o gamă foarte largă de misiuni şi pentru acest motiv avem nevoie de o minte ascuţită, să facă tot timpul cross-check-uri  foarte foarte rapide, în aşa fel încât să controleze şi avionul, şi misiunea. Bineînţeles, trebuie şi o atitudine potrivită. Un pilot de F-16 trebuie să nu se lase niciodată până nu ajunge la obiectiv.

Un fizic foarte bun, o minte ascuţită şi o atitudine potrivită pentru acest avion. Poţi să fi fizic foarte bun, poţi să fi foarte inteligent, peste medie, dacă nu ai atitudinea potrivită pentru pentru a zbura acest – americanii spun un gen de agresivitate, un “fighter atitude” – nu faci faţă.  Pentru că nu ai acest imbold care te face să depăşeşti  piedicile fizice şi de presiune psihică”, declara cu ceva timp în urmă comandorul Cătălin “Miki” Micloş, comandantul Escadrilei 53 Vânătoare (F-16) din Forţele Aeriene Române.

Performanţe

Viteza maximă: Mach 1,6

Plafon operaţional: 15.000 m

Rata de urcare: 200 m/s

Armament

1 tun GAU-12/U 25 mm montat în interior cu 180 de lovituri la F-35A şi cu 220 de lovituri la F-35B şi F-35C.

Armament aer-aer: rachete AIM-9 SIDEWINDER, AIM-120 AMRAAM, AIM-132 ASRAAM.

Armament aer-sol: Joint Direct Attack Munition (JDAM) - 2,000 lb (910 kg), Joint Standoff Weapon (JSOW), Small Diameter Bombs (SDB), rachete anti-blindaj Brimstone şi Cluster Munitions (WCMD) 

 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite