România de pe Facebook. Reţelele de socializare ţin loc de sindicate pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii ar putea face grevă generală FOTO Adevărul
Medicii ar putea face grevă generală FOTO Adevărul

Medicii au ajuns, luni, la masa negocierilor cu Ministerul Sănătăţii, după ce au anunţat grevă generală pe 1 septembrie, în urma unei mişcări create pe Facebook. Grupul public de pe reţeaua de socializare a strâns în câteva zile 23.000 de membri şi creşte în continuare, într-un ritm susţinut.

Scânteia care a produs răbufnirea online a medicilor a fost decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care stabileşte că medicii au statut de funcţionar public şi răspund în consecinţă pentru actele de corupţie, pedepsite mai aspru decât în cazul altor categorii sociale. Este momentul în care nemulţumirile dospite ani la rândul au explodat pe reţelele de socializare.

„Ni se cere să respectăm legea în spitale, în meseria noastră. De acord! Legea interzice munca peste program până la epuizare. Legea nu aprobă efectuarea analizelor medicale în Urgenţă pentru cazurile care nu constituie Urgenţe Medicale. Aşadar, când 67-70% din pacienţii din UPU sunt cronici şi nu prezintă probleme de urgenţă, însă ne cer, chiar ne impun să le efectuam analize medicale“, a scris pe Facebook unul dintre membrii grupului „Medici gata de grevă generală. Solicităm salarii decente“.

Facebook-ul mai rupe o graniţă

Este un capitol nou în istoria societăţii civile din România, în care o breaslă lasă deoparte portavocea sindicatelor şi iniţiază o mişcare de protest din proprie iniţiativă, pe o reţea de socializare, revendicând creşteri salariale şi reformă în sistem, remarcă analiştii consultaţi de „Adevărul“.

„Este pentru prima dată la noi când un grup profesional necoagulat într-o formă reprezentativă importantă (organismele tradiţionale care îi reprezintă pe medici s-au dovedit inutile în ultimii ani) se autoorganizează folosind  Facebook-ul ca platformă publică. Este impresionant ce se petrece acolo, iar instituţiile publice care sunt vizate ar trebui să fie foarte atente la ce reacţii urmează să aibă în spaţiul public. Nu înseamnă că tot ce se spune acolo e 100% corect şi implementabil, dar e de apreciat că medicii au găsit această soluţie care anticipează un proces social important pentru transformarea sistemului medical“, explică Dan Ionescu, blogger „Adevărul“.

Politicienii, speriaţi de perspectiva unui protest

Ministerul a reacţionat relativ rapid, mai apreciază experţii, însă pericolul pentru mediul politic nu a trecut, având în vedere experienţa unor evenimente din trecut care au coborât din mediul online în stradă şi au provocat căderi de guvern, cum este cazul protestelor din februarie 2012, subliniază analistul politic Adrian Zăbavă. „Şi acesta este un context prielnic pentru proteste, deoarece traversăm o perioadă politică efervescentă, iar problema este foarte bine conturată şi foarte acută. Se apropie alegerile, iar politicienii luptă pentru capital“, a remarcat analistul politic.

Însă sociologul Mircea Kivu este de părere că un grup creat ad-hoc pe reţeaua de socializare va căpăta importanţă atunci când mediciii vor ieşi în stradă. „Se dă prea mare amploare acestui grup. M-am uitat şi eu şi am găsit printre membri foarte mulţi prieteni de-ai mei despre care ştiu cu siguranţă că nu fac parte din sistemul de sănătate. Am participat la fel de fel de manifestaţii organizate pe Facebook, dar în stradă se adunau doar câteva sute. Mişcarea va căpăta importanţă doar când coboară în stradă“, este de părere sociologul.

De pe Facebook, la negocieri cu Ministerul Sănătăţii 

La foarte scurtă vreme de la mobilizarea halatelor albe pe Facebook pe reţeaua de socializare şi-a făcut apariţia şi ministrul Nicolae Bănicioiu care le-a promis că va reuşi ce nu a mai reuşit niciun ministru până acum: va găsi bani în plus. Şi pentru a arăta că se implică, acesta a organizat o întâlnire-maraton între reprezentanţii corpului medical şi cei ai Ministerului Sănătăţii care a debutat, ieri, la primele ore ale dimineţii. 

La masa discuţiilor au fost sindicaliştii de la Sanitas, conducerea Federaţiei Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino”, reprezentanţii Asociaţiei Medicilor Rezidenţi precum şi profesori universitari. Potrivit unor oficiali din Ministerul Sănătăţii, s-au vehiculat mai multe soluţii prin care veniturile medicilor să fie majorate, însă negocierile vor continua şi în zilele ce urmează. „Starea de nervozitate în sistem este atât de mare încât se poate ajunge la situaţii necontrolabile”, a explicat doctorul Florin Chirculescu, şeful Sindicatului „Dr. Ioan Cantacuzino”.  

Şi fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a venit cu o serie de propuneri pentru reformarea sistemului sanitar. „Când sistemul va fi reformat, iar pregătirea şi munca medicilor vor fi corect răsplătite, va dispărea de la sine practica plicului, umilitoare pentru medici şi pentru pacienţi”, a declarat Macovei. 

Printre altele, partidul condus de aceasta, M10, propune liberalizarea profesiei medicale şi creşterea salariilor medicilor. În opinia acesteia, medicina trebuie considerată un serviciu şi nu un drept, dar susţine că statul este principalul vinovat pentru deficitele la bugetul asigurărilor de sănătate. Totodată, partidul condus de Macovei arată că finanţarea trebuie să urmeze pacientul şi nu furnizorul

Istoria protestelor organizate pe Facebook în România

Există în istoria ultimilor ani câteva exemple de mişcări de protest pe Facebook a căror forţă, odată eliberată în stradă, a condus la răsturnări de situaţie care au uluit o ţară întreagă. „Avem trei momente importante de zguduire a societăţii politice şi civile. Primul este cel din februarie 2012, după demisia lui Raed Arafat, când iată, oamenii s-au înverşunat tot pe o temă legată de Sănătate. A condus la căderea Guvernului Boc. 

Urmează protestele pentru Roşia Montană, care au adunat 10-15 mii de oameni în stradă şi au blocat Legea mineritului. De asemenea, organizarea diasporei în 2014 şi a societăţii civile româneşti pentru alegerile prezidenţiale a mobilizat o parte a populaţiei tăcute, care nu se simţea reprezentată în discursul public. Klaus Iohannis a câştigat cu o diferenţă de un milion de voturi”, a amintit Antonio Momoc, specialist în comunicare politică.  

Specialistul atenţionează însă că nu orice mişcare de protest ce se naşte pe Facebook este sortită succesului. Avem aici exemplele celor împotriva gazelor de şist şi pentru arestarea preventivă a senatorului Dan Şova, care deşi s-au inflamat pe reţeaua de socializare, nu s-au transpus şi transferat şi în stradă. 

„Sunt momente când nu corespunde agitaţia de pe Facebook cu ce se întâmplă în stradă, iar motivele sunt multiple. Internetul este doar un instrument pentru protest şi are forţă doar în măsura în care ajunge în stradă. Miza rămâne media tradiţională, deoarece în ţara asta se consumă mai multă televiziune, internetul doar schimbă din când în când agenda”, mai spune Momoc. Printre ingredientele care, până acum, au contribuit la succesul acţiunilor de protest iniţiate pe Facebook, se numără autenticitatea nemulţumirilor, popularitatea temei şi presiunea publică asupra mass-media, a precizat Antonio Momoc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite