România, condamnată din nou la CEDO. „Puiu” Popoviciu a câştigat un proces intentat împotriva statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Puiu” Popoviciu a fost trimis în judecată în 2012
„Puiu” Popoviciu a fost trimis în judecată în 2012

Gabriel „Puiu” Popoviciu a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul în care acuza autorităţile din România că i-au încălcat dreptul la libertate în 2009, când a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

„Puiu” Popoviciu a dat statul român în judecată la CEDO în 2009, când a fost reţinut într-un dosar instrumentat de procurorii anticorupţie, arată Digi24.

El acuza autorităţile române că i s-a încălcat dreptul al libertate când, în 2009, a stat opt ore în sediul DNA fără să fie audiat, după care i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi a fost reţinut.

CEDO i-a dat dreptate lui Popoviciu, statul român având să-i plătească acestuia daune morale de 4.500 de euro.

Popoviciu, trimis în judecată în 2012

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost trimis în judecată, în decembrie 2012, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, precum şi pentru dare de mită.

Alături de acesta mai sunt judecate alte zece persoane, printre care un rector, doi foştii şefi de la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) şi de la Divizia de Operaţiuni din Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), un prefect şi alţi angajaţi în administraţia locală din Bucureşti, au fost trimişi în judecată, la sfârşitului anului 2012,  în dosarul care vizează tranzacţionarea terenului din Băneasa aparţinând Universităţii de Agronomie, pe care a fost ridicat un important complex comercial al Capitalei.

Denunţătorul Becali şi-a retras plângerea

Dosarul se află pe masa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti. La termenul care a avut loc pe 15 februarie, Gigi Becali a fost dus cu mandat pentru a fi audiat de instanţă.

În timpul audierii, latifundiarul din Pipera a declarat nu îşi mai menţine plângerea formulată, precizând că nu îşi mai aminteşte nimic de atunci.

„Nu mai menţin plângerea formulată. A trecut mult de atunci, nu-mi mai aduc aminte nimic de atunci. Singura persoană pe care o cunosc de aici este Puiu (Popoviciu – n.r.). Acea declaraţie pe care am dat-o ca consemnator, împreună cu Bondoiu Gabriel (celălalt denunţător din dosar - n.r.). Vă spun adevărul: această persoană avea probleme cu locuinţa lui. El venea la mine şi-mi spunea că cuvântul meu şi semnătura mea au putere. Eu doar am semnat. Nu ştiu al cui era terenul, ştiu că-l administra Academia, nu am detalii tehnice. În afară de jurământul pe Biblie, vă dau cuvântul de onoare în faţa lui Dumnezeu şi a dumneavoastră judecător de Curte de Apel, şi a procurorului DNA, că habar nu am ce scria în acel denunţ”, a declarat atunci Becali.

Popoviciu se bucura de necazul lui Becali: „Este chelit rău”

Potrivit interceptărilor din dosar, în discuţiile pe care Puiu Popoviciu  le avea cu Cornel Şerban, fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, şi cu Petre Pitcovici, şeful Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), omul de afaceri se interesa de situaţia lui Gigi Becali.

Ţinta lui Popoviciu era să pună mâna pe palatul lui Gigi Becali de lângă Guvernul României. „Este chelit rău, foarte fricos”, explica Puiu Popoviciu într-o discuţie telefonică. Motivul: Gigi Becali s-ar fi împrumutat cu suma de patru milioane de euro, cu o dobândă de 8-9%, iar banii i-ar fi folosit în campania electorală pentru europarlamentare. 

Pentru această sumă ar fi pus garanţie palatul său. Puiu Popoviciu nu şi-a ascuns satisfacţia atunci când a aflat că Gigi Becali a fost reţinut, în aprilie 2009, pentru sechestarea unor interlopi din clanul „Geamănu’”. 

„O să ne îmbătăm ca porcii!”, îi ţinea hangul un amic. Cu doar o săptămână înainte, la sfârşitul lunii martie 2009, chiar Puiu Popoviciu fusese reţinut în dosarul de corupţie. El a stat o noapte în arest. „I-am lăsat o conservă de fasole în celulă”, se amuza acesta.

Cum arăta denunţul lui Gigi Becali

Puiu Popoviciu  era supărat că Becali s-a dus cu reclamaţii la mai mulţi procurori, printre care şi Eugen Cojocaru- implicat în dosarul examenelor trucate de la Institutul Naţional al Magistraturii. Miza disputelor dintre Popoviciu şi Becali au fost cele 224 de hectare deţinute de Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti. Atunci când Popoviciu s-a asociat cu Universitatea, prin intermediul rectorului Ioan Niculae Alecu, Becali s-a dus cu denunţul la Parchet.

„Frauda făcută de profesorul Alecu, în cârdăşie cu Puiu Popoviciu, constă în faptul că, deşi era ilegal, au făcut asociere şi au subevaluat terenul. Valoarea de piaţă la evaluare era aproximativ 500 de euro/metru pătrat şi ei l-au evaluat la aproximativ 7 euro/metru pătrat, deci un prejudiciu de aproximativ 1.000.000.000 de euro adus statului, cel mai mare din istoria României”, explica Gigi Becali, pe 14 iunie 2006.

Pe aceeaşi temă:

Gigi Becali, dus cu mandat la ultimul termen din dosarul în care afaceristul Puiu Popoviciu e acuzat de corupţie. „Să avem Biblie cu atestat”

Gigi Becali, acuzat de mărturie mincinoasă în procesul în care este judecat afaceristul Puiu Popoviciu: „Habar nu am ce scria în acel denunţ”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite