Actele oficiale eliberate de România vor putea fi verificate în timp real cu ajutorul unui nou sistem implementat de MAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii, autorităţile, instituţiile publice sau angajatorii vor putea verifica în timp real autenticitatea actelor oficiale administrative emise de către autorităţile statului nostru şi prezentate de către cetăţenii români pe teritoriul statelor semnatare ale Convenţiei Apostilă. Convenţia este ratificată de către 105 ţări.

Ministerul Afacerilor Interne a implementat marţi registrul electronic al apostilelor ce va oferi posibilitatea verificării, de către persoanele interesate, a existenţei ştampilelor sau certificatelor care atestă originea unui act oficial eliberate în România. 

Prin implementarea proiectului, verificarea existenţei apostilei şi a datelor cuprinse în aceasta se va face cu uşurinţă, printr-o procedură online aflată la îndemâna publicului. Totodată, se va crea premisa scăderii riscului de folosire a unor apostile falsificate, prin punerea la dispoziţia autorităţilor şi a altor persoane interesate a unui mod rapid şi facil de verificare a acestor date.

Odată cu finalizarea acestui proiect va fi minimalizată şi posibilitatea apariţiei erorilor umane în prelucrarea datelor, pe fondul creşterii eficienţei activităţilor desfăşurate în acest domeniu, prin alocarea de echipamente IT dedicate eliberării apostilei. 

De asemenea, acest proiect urmăreşte şi creşterea eficienţei activităţii de eliberare a apostilelor, prin instruirea personalului responsabil de această activitate în ceea ce priveşte utilizarea aplicaţiei informatice, cât şi prin interconectarea staţiilor de lucru din cadrul instituţiilor prefectului cu serverele Ministerului de Interne.

Proiectul, în valoare totală de 2.039.818 de lei, urmează să fie finalizat până în luna noiembrie 2014. 

Din totalul de peste 1,6 milioane lei - valoarea totală eligibilă a proiectului -, peste 1,36 milioane lei reprezintă finanţarea nerambursabilă acordată din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice. Astfel, pentru implementarea proiectului, din bugetul naţional vor fi alocaţi doar 284.587 lei, sumă ce reprezintă valoarea TVA aferentă achiziţiilor publice ce se vor realiza prin proiect.

Ce este Apostila

Apostila este o ştampilă sau un certificat eliberat de către autorităţile competente ale unui stat semnatar al Convenţiei de la Haga, pentru actele oficiale întocmite în statul respectiv şi care urmează să fie prezentate pe teritoriul unui alt stat semnatar al Convenţiei. 

Aceasta atestă originea actului oficial pentru ca acesta să poată fi folosit în afara statului care l-a emis. Apostila certifică autenticitatea semnăturii, calitatea în care a acţionat semnatarul actului sau, după caz, identitatea sigiliului şi a ştampilei pe care documentul le poartă.

Se eliberează prin intermediul Biroului Apostilă organizat în cadrul instituţiilor prefectului, pentru actele oficiale administrative emise de autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, precum şi pentru documentele emise de către alte organe de autoritate administrativă din România care organizează o activitate de interes public, în cadrul unor competenţe strict stabilite prin lege.

La nivel mondial sunt emise anual 10 milioane de apostile, 120.000 numai în România

Convenţia apostilă este ratificată de către 105 state, fiind cea mai utilizată dintre cele 38 de convenţii ale Conferinţei de Drept Internaţional Privat de la Haga. Astfel, 10 milioane de apostile sunt emise în fiecare an la nivel mondial, 120.000 de apostile fiind eliberate anual în România de către instituţiile prefectului (conform datelor medii din ultimii cinci ani).

În ceea ce priveşte apostila electronică ca sistem de operare modern, caracterizat de costuri reduse şi de un grad ridicat de siguranţă, Conferinţa de Drept Internaţional Privat de la Haga şi Asociaţia Naţională a Notarilor din Statele Unite ale Americii (SUA), împreună cu unele state interesate, au dezvoltat, în cadrul unui program pilot, două componente - Registrul electronic (e-Registru) şi Apostila electronică (e-Apostilă). În prezent, 18 state au implementat una sau ambele componente. 

Prin prezentul proiect, Ministerul Afacerilor Interne urmăreşte implementarea, în primă etapă, a sistemului e-Registru pentru apostilele eliberate de către instituţiile prefectului, dar şi posibilitatea eliberării ulterioare, la cerere, a apostilelor electronice. 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Bani europeni pentru vizualizarea online a datelor referitoare la apostilele eliberate de prefectură

Este vorba despre un serviciu administrativ derulat de Ministerul Afacerilor Interne. Scopul: vizualizarea online a datelor referitoare la apostilele eliberate de instituţiile prefectului din România.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite