Români plecaţi la cules de măsline în Portugalia, sechestraţi şi exploataţi de angajator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi români au căzut victime ale traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă în Portugalia, a precizat, sâmbătă, Ministerul de Externe.

Muncitorii români „au acceptat o ofertă de muncă identificată on-line, pentru care angajatorul urma să le încheie contracte de muncă. Contrar promisiunilor, acest fapt nu s-a materializat, iar aceştia au fost cazaţi în condiţii improprii şi remuneraţi necorespunzător", se arată într-un răspuns la o solicitare Mediafax.

Cazul a fost sesizat de un cetăţean român, care a informat, vineri, Ambasada României la Lisabona.

Reprezentanţii misiunii diplomatice "au întreprins demersurile necesare pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare referitoare la caz şi s-au deplasat la faţa locului pentru a analiza situaţia", precizează sursa citată.

Potrivit presei portugheze, mai mulţi români plecaţi la cules de măsline ar fi fost sechestraţi de angajatorul lor, în zona Baixo Alentejo, din sudul Portugaliei.

Ministerul Afacerilor Externe atrage atenţia că "astfel de situaţii pot fi evitate dacă, înainte de plecarea din ţară, cetăţenii români care doresc să muncească în străinătate depun diligenţele necesare pentru semnarea contractelor individuale de muncă, prin intermediul agenţilor de ocupare a forţei de muncă în străinătate, persoane juridice române autorizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi dacă solicită autorităţilor române competente (inspectoratele teritoriale de muncă) verificarea legalităţii operaţiunilor de intermediere a angajării în străinătate".

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că a iniţiat recent, în colaborare cu Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, o campanie publică destinată avertizării cetăţenilor români, care doresc să muncească în străinătate, asupra pericolului exploatării prin muncă forţată.

"Proiectul îşi propune să vină în sprijinul persoanelor respective, prin prezentarea unor informaţii minime pe care acestea trebuie să le cunoască înainte de deplasarea într-o altă ţară, în scopul contractării unei activităţi lucrative. În numeroase situaţii, cetăţenii români acceptă promisiuni verbale sau condiţii defavorabile de muncă impuse de către angajatori, întrucât nu se informează în prealabil asupra dispoziţiilor legale aplicabile pe plan local şi nu conştientizează riscurile aferente", informează MAE.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite