Român răpit în Burkina Faso. Victor Ponta îi cere ministrului Aurescu să-i transmită lui şi preşedintelui Iohannis informaţii despre situaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta a cerut ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, să monitorizeze situaţia din Burkina Faso, unde a fost răpit un agent de securitate român, care ar avea şi cetăţenie franceză. Premierul a cerut ca informaţiile obţinute să îi fie transmise lui şi preşedintelui României, Klaus Iohannis. De asemenea, MAE a anunţat că românul nu a fost rănit în schimbul de focuri din momentul răpirii.

UPDATE Potrivit unui comunicat de presă emis duminică de MAE, românul răpit din Burkina Faso nu a fost rănit în schimbul de focuri de la mina unde se afla în patrulare şi unde asigura securitatea perimetrului.

De asemenea, Victor Ponta a cerut să fie informat despre situaţia din Burkina Faso.

„Am cerut ministrului Aurescu să monitorizeze situaţia şi să transmită informaţiile disponibile către mine şi către preşedintele Klaus Iohannis”, potrivit unui mesaj postat pe Twitter de Victor Ponta, sâmbătă seara.

Un agent de securitate român, care are şi cetăţenie franceză, a fost răpit sâmbătă de cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare în apropierea minei de mangan din Tambao, potrivit unui oficial militar citat de Associated Press, arată Mediafax.

Mina, care se află în provincia Oudalan, în apropierea graniţelor cu Mali şi Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş.

Un jandarm şi un şofer au fost răniţi în atac, a precizat oficialul militar. „Avem câteva informaţii şi suntem deja în teren. Cooperăm cu Niger şi Mali”, a adăugat acesta.

Potrivit Reuters, Ministerul francez de Externe a anunţat însă că nu are informaţii care să sugereze implicarea unui cetăţean francez în acest caz.

Surse din domeniul securităţii din Burkina Faso şi Mali, citate de AFP, au declarat că românul, responsabil cu securitatea minei de mangan din nordul Burkina Faso, l-au răpit şi l-au dus în statul vecin Mali.

Autorii răpirii, „bărbaţi cu turbane şi înarmaţi”

„Un român a fost răpit de cinci bărbaţi care seamănă cu rebelii tuareg. Ei au atacat mina de mangan din Tambao” (nord), a declarat un oficial din armata statului Burkina Faso, adăugând că un jandarm a fost „grav rănit” în atac.

„Au tras întâi asupra jandarmului, rănindu-l grav, apoi l-au răpit pe român, care nu era înarmat” şi lucra ca „agent de securitate la mină”, a precizat un oficial al Jandarmeriei din Burkina Faso.

Autorii răpirii, „bărbaţi cu turbane şi înarmaţi”, „s-au îndreptat spre frontiera cu Mali”, a declarat o sursă din domeniul securităţii din Mali, precizând că autorităţile acestei ţări au trimis oameni înarmaţi pentru a-i intercepta.

Potrivit unor surse citate de BBC, răpitorii ar face parte dintr-o grupare care are legături cu Mişcarea pentru Unicitate şi Jihad în Africa de Vest (MUJAO), din Mali. În prezent, forţele de securitate naţionale şi elemente ale armatei franceze verifică zona.

Surse citate de site-ul de ştiri Info-Afrique.com au afirmat că românul răpit se numeşte Iulian Gherguţ. 

Atacatorii ar fi rebeli tuareg afiliaţi grupării Al-Qaida în Maghrebul Islamic, care l-au dus pe ostatic în Niger cu trei camionete Toyota, fără a putea fi interceptaţi.

Potrivit surselor citate de site-ul de ştiri Burkina24.com, cetăţeanul româno-francez în vârstă de aproximativ 40 de ani a fost răpit de terorişti provenind din Mali.

Burkina Faso, scutită până acum de astfel de cazuri

Burkina Faso, o ţară săracă, a fost scutită până în prezent de răpiri vizând cetăţeni occidentali, însă astfel de cazuri s-au înregistrat frecvent în Mali şi Niger.

Nordul Mali se confruntă cu prezenţa a numeroşi islamişti înarmaţi, rebeli separatişti şi bande criminale. În trecut, cetăţenii străini răpiţi au fost duşi în zonele deşertice din nordul Mali şi ulterior eliberaţi în schimbul unor răscumpărări.

Totuşi, surse din industria mineritului citate de Reuters au declarat că incidentul ar putea fi legat de faptul că Pan African Minerals a avut relaţii tensionate cu comunitatea locală din zona minei.

Guvernul din Burkina Faso a cerut companiei recent să suspende producţia la mină, care dispune de rezerve estimate la 100 de milioane de tone, pentru că vrea să revizuiască toate contractele de minerit acordate în timpul mandatului fostului preşedinte Blaise Compaore, înlăturat de la putere de protestatari în octombrie 2014.

Potrivit unor surse citate de site-ul JeuneAfrique.com, Guvernul ar fi suspendat licenţa de export a companiei Pan African Minerals, pe motiv că nu a respectat prevederile din convenţia minieră privind asfaltarea drumului Dori-Tambao şi construcţia unei linii de cale ferată Kaya-Tambao.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Un român a fost răpit în Burkina Faso. El este victima unui grup de terorişti din Mali

Persoane înarmate au răpit sâmbătă un ofiţer de securitate român de la o mină de mangan din Burkina Faso, a anunţat compania, transmite Reuters.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite