Rogozin, bufonerie cu girul lui Putin. Adrian Cioroianu: „Moscova nu are cum să se desolidarizeze de afirmaţiile lui”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Rogozin s-a arătat gata să se joace cu avioanele deasupra României FOTO AFP
Dmitri Rogozin s-a arătat gata să se joace cu avioanele deasupra României FOTO AFP

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin este cunoscut pentru declaraţiile şocante, însă este evident faptul că se bucură de sprijinul Kremlinului atunci când ameninţă România şi Moldova, spun analiştii.

Furios că România a refuzat să-l primească în spaţiul său aerian, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a început să arunce cu ameninţări pe contul său de Twitter. „La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec”, a scris Rogozin. „Data viitoare voi zbura la bordul unui TU-160”, a transmis demitarul rus. Avioanele Tupolev TU-160, cu numele de „Balckjack” în jargonul militar, sunt printre cele mai temute din arsenalul Federaţiei Ruse, fiind bombardiere supersonice proiectate în timpul URSS. 

Rogozin a venit vineri de la Moscova şi a mers în Republica Moldova pentru a participa la parada organizată de 9 Mai la Tiraspol, aşa-zisa capitală a regiunii separatiste Transnistria. Rogozin este şi reprezentantul special al preşedintelui rus pentru Transnistria. La venire, avionul lui Rogozin a ocolit spaţiul aerian al Ucrainei, survolând Marea Neagră, Bulgaria şi România înainte de a ateriza la Chişinău. La plecare, sâmbătă, avionul de tip YAK-42, aparţinând companiei Rusjet, la bordul căruia se afla vicepremierul rus, a încercat să traverseze Ucraina. 

Aparatul a decolat de la Chişinău, a pătruns în spaţiul aerian al Ucrainei, dar a zburat doar câţiva kilometri, apoi a fost interceptat de avioane ucrainene, forţat să se întoarcă la 180 de grade şi să se întoarcă la Chişinău. Abia în acest punct, aparatul care trebuia să-l înapoieze pe Rogozin la Moscova a cerut permisiunea de a penetra spaţiul aerian al României, probabil pentru a folosi aceeaşi rută ocolitoare pe care a venit. 

Diplomaţie pe Twitter

De cealaltă parte, autorităţile de la Kiev susţin că avionul lui Rogozin nu a fost interceptat de niciun aparat ucrainean şi că s-a întors din drum de bună voie, tocmai pentru a agita spiritele. „Este o provocare şi un truc politic. Imaginaţia bogată a lui Rogozin ne uimeşte!”, a transmis, tot pe Twitter, ministerul ucrainean al Externelor. 

Rogozin a ajuns înapoi la Moscova cu un avion de linie, chiar dacă a dat de înţeles că a zburat la bordul unui avion militar, iar primul lui gând s-a îndreptat tot către România. „Da, domnilor români, vă vom explica în curând totul, cine sunteţi şi ce credem despre voi”, a scris vicepremierul la scurt timp după aterizare. Numele lui Rogozin se regăseşte pe lista cetăţenilor ruşi cu interdicţie de a mai călători în Uniunea Europeană, ca parte a sancţiunilor aplicate de cele 28 de ţări membre Rusiei după anexarea Crimeei. 

Rogozin s-ar fi folosit de această situaţie pentru a atrage atenţie asupra sa. Vicepremierul a anunţat că în avionul cu care nu a fost lăsat să plece se aflau liste cu 30.000 de semnături de la separatişti din Transnistria, care cer organizarea unui referendum pentru alipirea la Rusia, făcând mulţi analişti să afirme că, de fapt, Rogozin voia să promoveze această „încărcătură”. „Da, pune-l pe prost să i se roage lui Dumnezeu.. Publicitate mai bună pentru plebiscitul popular e greu să inventezi”, a recunoscut Rogozin într-un mesaj. 

În ultimii ani, Rogozin a deţinut mai multe funcţii importante pentru Rusia şi a reuşit de fiecare dată să şocheze prin declaraţiile fie belicoase, fie zeflemitoare. În 2008, el a devenit ambasadorul Rusiei la NATO, apoi, din 2011, este vicepremier în Guvernul de la Moscova şi reprezentantul special al preşedintelui Vladimir Putin pentru regiunea moldovenească Transnistria. Rogozin are două licenţe, una în jurnalism şi alta în economie, obţinute în timpul URSS. În 1996, el şi-a obţinut şi doctoratul în filosofie. 

Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe:

Afirmaţiile lui Rogozin nu reprezintă un avertisment, ci o bravadă a unei persoane care, prin acest tip de discurs, se descalifică singur. Rogozin este foarte fragil din punct de vedere emoţional şi reacţionează în consecinţă, ameninţă că trimite bombardiere sau că va face dezvăluiri senzaţionale despre alte state. Este o lipsă de discernământ politic surprinzătoare din partea Rusiei. 

Este frustrarea unui om care nu poate face altceva şi care reacţionează astfel la şocul de a se vedea pe lista persoanelor sancţionate de Uniunea Europeană, probabil credea că funcţia de vicepremier îl pune la adăpost de sancţiuni. Fie Putin nu stăpâneşte situaţia, fie are, în funcţii-cheie, oameni pe care nu se poate baza. Moscova nu are cum să-şi asume poziţia lui Rogozin. Însă trebuie să fim conştienţi că Rusia vede NATO drept un adversar, aşa că nu mă aştept să primim un răspuns la solicitarea MAE. Moscova nu are cum să se desolidarizeze de afirmaţiile lui Rogozin.

Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene:

Probabil Rogozin vrea să se prezinte poporului rus ca un fel de Rambo care s-a bătut cu avioane şi i-a reuşit totul. E penibil, pentru că totuşi Federaţia Rusă ar trebuie să aibă o prestanţă, nu doar să se joace cu clovnii. Sper ca dezbaterea publică din România să se trezească puţin, oamenii să-şi dea seama că doar a fi în NATO ajută mult, dar trebuie să mai ai şi nişte mijloace militare la dispoziţie. De câţiva ani tot discutăm de cumpărarea avioanelor americane X-16 şi sper să fie o lecţie şi să le cumpărăm odată. S-a suplimentat bugetul apărării şi sper să ne modernizăm mai repede aviaţia. 

Oazu Nantoi, analist politic din Republica Moldova:

Domnul Rogozin, în pofida faptului că ocupă funcţia de viceprim-ministru al Federaţiei Ruse, s-a specializat în aroganţă, în raport cu fostele republici unionale, iar noi, nu ştiu de ce, considerăm că trebuie să reacţionăm la această aroganţă. Consider că prezenţa lui la Tiraspol şi circumstanţele aşa-zisei vizite nedorite de nimeni s-a tranformat în ruşine pentru Federaţia Rusă. 

Când un viceprim-ministru al federaţiei Ruse, o ţară mare, vine şi se umileşte cu regim autoritar care nu este susţinut nici de propria populaţie şi încearcă să însceneze un spectacol cu semnături sub adresare către ţarul Putin ca să recunoască independenţa Transnistriei. Consider că liderii moldoveni, în parteneriat cu Ucraina şi România, au procedat corect – au confiscat aşa-zisele semnături, pus la punct cu dorinţa de a zbura de colo colo -  demonstrând că au trecut timpurile când un demnitar rus putea să se comporte aşa cum el consideră de cuviinţă. E o autocompromitere pentru Rusia.  

Veaceslav Berbeca, director de programe la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul“ din Republica Moldova:

Scopul final al acestui joc este de a păstra Republica Moldova în sfera de influenţă a Federaţiei Ruse. Ar trebui să ne aşteptăm la o nouă lovitură din partea Moscovei, după embargoul vinurilor. În acest moment, cea mai mare problemă sunt cetăţenii moldoveni care pleacă la muncă în Rusia. Nu cred că era o problemă să trimite listele cu semnături la Moscova prin intermediul Ambasadei Rusiei. 

Nu le-aş acorda prea mare atenţie. Cu liste sau fără, Rusia face oricum ce vrea, a se vedea Crimeea, Slavianskul, Luganskul şi Odesa. Chiar dacă Rogozin face circ, este evident că nu o face din capul lui şi are girul preşedintelui Putin. Aceste declaraţii trebuie citite printre rânduri, însă nu este cazul să reacţionăm isteric. 

    

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/rogozin" target="_blank">View the story "rogozin" on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite