Robert Cazanciuc: „Ministerul Justiţiei are un proiect cu Ministerul de Interne pentru implementarea unui sistem cu brăţări electronice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciu, a participat la Congresul Avocaţilol Foto Mediafax
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciu, a participat la Congresul Avocaţilol Foto Mediafax

Ministerul Justiţiei (MJ) derulează, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI), un proiect pentru implementarea unui sistem de supraveghere cu brăţări electronice, a anunţat, vineri, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

"Noi avem în momentul de faţă un proiect în derulare cu Ministerul de Interne şi sper în scurt timp să venim cu o soluţie pntru această problemă", a declarat Cazanciuc, vineri, la Congresul Avocaţilor, citat de Mediafax.

Întrebat în legătură cu situaţia eliberării unor deţinuţi după intrarea în vigoare a noilor coduri, Cazanciuc a precizat că au fost eliberaţi în jur de 100 de deţinuţi din totalul de 33.000.

"Aceasta este problema noastră când încercăm să pledăm pentru investiţii în sistemul nostru penitenciar. Dacă nu avem condiţii de reeducare în sistemul nostru penitenciar va fi foarte dificil ca mulţi dintre ei să nu comită noi infracţiuni. Practic încercăm să investim într-o formă de educare pentru a diminua riscul săvârşirii de noi infracţiuni. Acest risc nu poate fi eliminat, se întâmplă peste tot în Europa, trebuie doar să încercăm să îl diminuăm", a arătat demnitarul.

Cazanciuc a mai spus, referitor la situaţia penitenciarelor din România, că "doar patru unităţi au fost construite după 1990".

"Este foarte dificil să asiguri custodierea şi să încerci să faci şi reeducare. E vorba de investiţii, de pedepse alternative ce pot fi aplicate de instanţe, sper să putem demara anul acesta construcţia măcar a unui penitenciar. Nu cred că putem vorbi în România de un penitenciar privat, cred că putem vorbi cel mult în România de un parteneriat public-privat pentru construirea unui penitenciar", a spus ministrul Justiţiei.

Întrebat cum au fost primite şi aplicate până în prezent cele patru coduri, respectiv civil şi de procedură civilă şi penal şi de procedură penală, Cazanciuc a declarat că "aceste coduri sunt un prim pas către modelul european".

"Primele evaluări pe codurile civile au adus în discuţie câteva propuneri de corectare a unor lucruri la un an de zile de la intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă şi avem o dezbatere în Parlament pentru o asemenea modificare. Pe codurile penale este prematur să vedem un impact major, dar din toate evaluaările de până acum rezultă că este un efort din partea judecătorilor, procurorilor, avocaţilor, dar se desfăşoară în parametri normali pentru un proces de o asemenea amploare. Spre exemplu, avem o procedură numită încuviinţarea executării silite. Duce la situaţia în care uneori întreaga procedură ar putea dura mai mult decât procesul în sine astfel că încercăm o degrevare a instanţelor de judecată", a explicat Robert Cazanciuc.

Citiţi pe aceeaşi temă:

Peste 460 de persoane, supravegheate de poliţişti în urma implementării noului Cod de Procedură Penală

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite