R. Moldova: cronica unui eşec anunţat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Sturza, prim-ministrul care putea să fie
Ion Sturza, prim-ministrul care putea să fie

Agonia celui de al doilea stat românesc se prelungeşte prin incapacitatea forţelor politice de la Chişinău de a numi un guvern. Toate calculele arată că echipa propusă de Ion Sturza va fi respinsă de Parlament. În spatele lor, stă o istorie complicată, cu fire care duc către Bucureşti şi spre clasa politică dâmboviţeană de ieri şi de azi...

Există o mare speranţă de schimbare la Chişinău. Statul de peste Prut manifestă toate semnele unui stat falimentar, iar soluţia unor alegeri anticipate "salvatoare" nu ar face decât să aplice o lovitură finală basmului "R. Moldova - integrare europeană".

La ora 14:00 echipa propusă de Ion Sturza va merge în faţa Parlamentului şi poate acumula maxim 36 de voturi din totalul de 101 de parlamentari basarabeni. Este cronica unui eşec anunţat: încă din octombrie de la arestarea lui Vlad Filat, cei văzuţi la Bucureşti ca fiind "pro-europeni" împărţindu-se în două tabere, a căror principală raţiune de existenţă este oligarhul Vlad Plahotniuc, cel văzut ca fiind responsabil pentru arestarea lui Filat şi pentru corupţia generalizată (statul captiv, cum îl numesc basarabenii).

Cioară în loc de privighetoare nu se poate vinde

Fiind anunţat ca un guvern de tehnocraţi, propunerile de miniştri ai lui Ion Sturza au ajuns să dezamăgească. Aparent, nu s-au găsit suficient de mulţi experţi independenţi care să fie miniştri. Sau, nu au avut încredere niciunii în posibilitatea unui astfel de guvern şi în viitorul statului. Cert e că printre propunerile de miniştri sunt personaje cel puţin discutabile şi în niciun caz fără istoric politic. Este şi greu, având în vedere dimensiunea statului să găseşti un corespondent al guvernului Cioloş, cum şi-ar fi dorit unii basarabeni.

Dar guvernul Cioloş există deja, pe când potenţialul guvern Sturza nu. Iar declaraţiile schimbătoare, în funcţie de statutul social curent, sunt o chestiune cu care ne-am obişnuit la oamenii politici moldoveni:

Ion Sturza, 27 septembrie 2015: "Unirea Republicii Moldova cu România e mai viabilă ca niciodată" Ion Sturza, 25 decembrie 2015: "dacă nu întrerupem acum, vom avea nu 40 la sută din populaţie care nu mai cred în stat şi vor să plece sau să se unească cu România, dar sută la sută din oameni".

O susţinere a PSD din România către Plahotniuc şi a PNL către Filat nu a adus, în final, nimica bun interesului românesc. De multe ori, cel mai defavorizat partid parlamentar dintre cele democrate de la Chişinău a fost tocmai cel mai pro-românesc, Partidul Liberal.

Să nu mai umblăm cu cioara vopsită!

Singurul motiv pentru care ne interesează, ca români din România actuală, soarta Republicii Moldova este faptul că suntem acelaşi popor. Interesul nostru naţional este să desfiinţăm consecinţele pactului Ribbentrop-Molotov, care ne-a pus graniţa la Prut în loc de Nistru. Ori, din acest considerent, atât Ion Sturza (sau variante provenite din aceiaşi zonă, Vlad Filat sau Maia Sandu) cât şi actualul şef din R. Moldova, Vlad Plahotniuc, sunt persoane care pot vorbi despre proiecte imaginare de state de succes cât şi, dacă se pune problema concret şi interesul le-o dictează, despre o viitoare unificare. Singura lor grijă este să nu dea vrabia din mână pentru cioara de pe gard.

Iar SINGURA şansă europeană pentru Republica Moldova este unirea cu România.

Temporar, până se aşterne uitarea peste varianta de guvern Sturza, "păpuşarul" Plahotniuc are la dispoziţie 51 de parlamentari prin care poate deţine un guvern cu aceeaşi orientare de faţadă "pro-europeană" până în noiembrie 2018. Şi probabil va putea să numească şi un preşedinte, după expirarea mandatului lui Nicolae Timofti anul acesta.

Nu trebuie să ne amăgim asupra unor sentimente pro-româneşti ale lui Plahotniuc sau a altor politicieni de la Chişinău, deopotrivă. Ele nu există iar dragostea nu poate fi decât interesată. Altfel, riscăm ca pe viitor să tot girăm, financiar şi prin lobby la nivel european, noi şi noi proiecte "pro-europene" care să eşueaze la fel de lamentabil. Vom ajunge să fim şi părăsiţi, şi cu banii luaţi pentru că un alt proverb românesc spune "ciora e tot cioară, ia pruna şi zboară".

Ce e de făcut?

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, spune, într-un interviu acordat duminică, că Vlad Plahotniuc ar trebui expulzat din Republica Moldova (?), criticând totodată abordarea Bucureştiului în ceea ce priveşte relaţia cu Chişinăul:  România trebuia să se implice! Astăzi, la Bucureşti se manifestă o indiferenţă inacceptabilă faţă de ce se întâmplă în Moldova dintr-un motiv simplu: n-ar trebui să ne băgăm în treburile unui stat independent atâta vreme cât alte state nu se bagă. Dar atâta vreme cât Federaţia Rusă e călăre pe ei cu mijloace mass-media, cu oameni de influenţă, cu bani... tu stai în România şi priveşti în zare şi aştepţi ce se va întâmpla la Chişinău”.

Constantin Corneanu, preşedintele Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice si Strategice "Gheorghe I. Bratianu" crede că în aceste condiţii, dar şi în contextul geopolitic internaţional, „există breşe care ar favoriza împlinirea unui ideal naţional: reîntregirea ţării”.

„Preşedintele României ar trebui să-şi asume acest ideal al reîntregirii şi să propună în mod formal, oficial, Parlamentului României, reprezentanţilor politici ai românilor, să ia în discuţie asumarea în mod public a acestui mare ideal. Totodată, ar trebui să urmăm modelul german din 1949 şi să trecem în preambulul unei noi Constituţii a României, sau a celei prezente, un text care să prevadă obligaţia morală pentru poporul român, pentru elitele sale politice conducătoare, de a nu renunţa la idealul reîntregirii ţării.

O decizie a Parlamentului României, în acest sens, ar întări poziţia preşedintelui României în efortul pe care va trebui să-l facă Domnia sa pentru punerea în aplicare a unei strategii coerente politico-diplomatice şi juridice menite a transforma un ideal într-o realitate”, a mai declarat Constantin Corneanu într-un interviu pentru ziare.com.

Vox Populi

În aceiaşi idee, am făcut o cercetare pe Facebook sub forma unui creuzet de idei, următoarele idei reieşind din discuţii:

Cătălin Pletea: Statul Român să susţină deschis partidele pro-românesti din Basarabia , şi dacă tot se mai cheltuie bani pentru Basarabia , sa fie daţi bani/ajutoare/sponsorizări direct autorităţilor locale

Ştefan Plugaru: Mimarea nu mai este posibilă, de vreme ce toate finanţările europene au fost stopate până în februarie a.c. (2016). Şi asta în vreme ce Rusia e în cădere liberă, incapabil să mai susţină financiar enclavele proruse, în special Transnistria, unde nemulţumirea populaţiei este tot mai evidentă si vizibilă reorientarea acesteia către vest. Boicotul mărfurilor moldoveneşti, expulzarea moldovenilor aflaţi la muncă în Rusia arată evident că Rusia e în corzi şi puterea sa ţine doar de aroganţa verbală cu care Putin caută să impresioneze lumea democrată. Curentul unionist aflat la un nivel de vârf prin raportare la anul 2004, nu este desconsiderat de liderii partidelor politice, astfel că apar şi oportuniştii ai cauzei naţionale, prin repoziţionare politică, cum este cazul unor fosti deputaţi PLDM, astăzi unionişti înfocaţi.

Mircea Ursache: Reunificarea nu este un capriciu sau un act contabil ci este un act de reparatie a unei uriase nedreptati facute Romaniei in 1939. Primul pas este denuntarea de catre cele doua parlamente a pactului Ribbentrop-Molotov(Hitler-Stalin) si a consecintelor sale declarandu-l un act ilegal de invadare si dezmembrare a unor state independente.

Ion-Dumitru Panainte: Bucureştiul trebuie să se implice mai ,,agresiv'' pentru a combate influenţa ruşilor şi să nu cedeze pînă nu va trece Prutul definitiv.

Creţu Adrian: Statul Român are de reparat două greşeli strategice. 1. Cea de cedare a Basarabiei . 2. Cea de recunoştere a R.M.

Sorin Becciu: Să ofere programul reunirii pe paşi: 1 interconectare energetică 2. Crearea punctelor de control comune pe Prut şi a unui control intern la Nistru 3. Interconectare instituţională: poştă şa. 4. Oferirea câtor 3 pensii româneşti pe sat moldovenesc 5. Combaterea propagandei antiunioniste şi informarea cetăţenilor. 6. Spaţiu informaţional unic 7. Includerea RM in ciclul informaţional românesc (meteo, ştiri) 8. Integrarea asociatiilor de studenţi basarabeni în asociaţii romaneşti 9. Folosirea presiunii politice şi a parghiilor economice, UE pt a implementa acest plan. Ps. Mult Lobby pe la cancelariile UE, americană, rusă, chineza să stie şi aia de ce ne dorim reunirea.

Cornel Captari: Basarabia nu poate juca vreun rol, suntem in viata reala  si soarta noastra comuna nu este un spectacol. Romania are obligatiunea de a intregi Tara, pentru ca Basarabia a facut mai mult , decat un simplu rol jucat . Nu ne mai putem juca, este timpul maturitatii.

Constantin Pâslaru: Daca politicienii de acum nu doresc, noi suntem datori sa ne facem o tara noua, nu voua stimati politicieni! NU trebuie sa mai privim viitorul organizat de altii, UNIREA si PUNCTUM !

A. Popescu: 1.ReUnirea trebuie să vină, pe cale oficială de la Bucureşti, în primul rând, şi să-şi propună drept scop înfăptuirea acesteia până în 2018 (simbolic, dar şi util). 2.Dacă România nu-şi lărgeşte zona de influienţă asupra întregii Republici Moldova, atunci acest lucru îl va face Ucraina, la prima ocazie apărută, după slăbirea militară şi economică a Rusiei, în câţiva ani. 3.Cum a fost pentru Putin o ultimă tentativă de refacere a URSS, mai ales din considerente de eventuală memorie colectivă/nostalgie a unei bune părţi a populaţiei, din considerente asemănătoare statul român (încă) mai are pârghiile necesare, dacă nu este chiar o ultimă şansă de a-şi aduce fiii acasă. 4.Pericolul/piedica NEunificării nu mai vine de la ruşi, ci de la UE/SUA, prin susţinerea Ucrainei în plan internaţional, economic şi militar. Riscăm ca românii din Republica Moldova să mai fie aduşi odată pe altar, ca să nu mai vorbim de românii din Ucraina, de care demult nici nu se mai pune problema în acest sens.

Ilie Bălan: România trebuie să susţină şi să promoveze într-un mod Imanent diaspora moldovenească ( fac referire la cele 800.000 de cetăţeni repatriaţi prin acordarea de cetăţenie rămână ) pentru a creşte prin vot numărul deputaţilor unionisti din parlamentul Republicii Moldova. Această acţiune reprezintă o dezavuare vis-a-vis de interesele meschine ale Rusiei , care în momentul de faţă îşi are susţinători aprigi în legislativul moldovenesc.

Emil Cataranciuc: Interconectare energetica.
Dezvoltarea programelor de schimb de experienta (studenti, cadre dictatice, tineri specialisti etc.)
Crearea programelor de finantare a afacerilor.

Mentinerea cursului de crestere economica a Romaniei.

Constantin Bilbor: E timpul ca Romania sa fie transparenta si sa finanteze fara sfiala formatiunile si liderii unionisti, la fel cum Rusia isi finanteaza deschis rusofili.

Silvia Chirilă: INFORMARE CORECTA SI DEPLINA A POPULATIEI despre istoria Basarabiei de la 1812 incoace, prin mass-media si activitati culturale, stiintifice. Marea majoritate NU cunosc nimic sau cunosc lucrurile denaturat.

Ion Ciobanu: Doar Bucureştiul poate oferi Unirea şi Chişinăul să accepte!

Oleg Platon: Carul s-a urnit,acum e nevoie să nu se mai oprească, implicare există din ambele părţi dar trebuie intensificate lucrurile mai ales pe filiera economică, pentru cei care încă nu cred în unire cred că va fi determinantă.

Valeriu Apostol: in primul rând rolul României ar trebui sa fie unul activ pro integrare a tuturor organismelor din RM in cele româneşti (chiar si cu o motivaţie a unui parcurs european in spate). Cum? Pai hai sa o luam de la cea mai mica forma de organizare a Politiei de Frontiera de exemplu, sau a învăţământului liceal (universitar); hai sa creem federaţii sportive unice cu competiţii unice la orice nivel; hai sa propunem crearea unui organism de integrare a cărei menire sa fie cea de uniformizare a legislaţiei in vigoare in cele doua state româneşti; Hai sa propunem o delegaţie unica pentru olimpiada de la Rio ... etc. E an electoral in Romania si mai mult ca sigur va fi si in RM asa ca acum ar fi momentul sa cerem candidaţilor sa militeze punctual pentru astfel de proiecte menite sa ajute astfel încât atunci când se va pune problema referendumului sa fie din ce in ce mai putini oameni care sa spună "Nu se poate"!

Mircea Cosma: Important este ca aceasta rana deschisa de Stalin si Hitler pe trupul Romaniei Mari,se poate inchide printr-o actiune energica si hotarata asa cum este propusa si aprobata de Sfatul Tarii-100. Decalajul economic intre cele doua maluri de Prut creste mereu. Un guvern de unitate nationala ar trebui promovat de cele 4 partide pro-europene .Daca as fi om politic responsabil in Basarabia, ar trebui sa fiu constient ca reunirea teritorilor furate cu Pactul Ribentropp-Molotov este singura optiune pro-europeana. Alte declaratii sau idei sunt utopii.

Silvia Zaharia: Indiscutabil Romania trebuie sa ia initiativa in procesul Reunirii. Asemeni unei mame care si-a abandonat copilul ,are datoria morala sa-i deschida poarta ,sa-l primeasca in casa ,sa-i daruiasca dragostea si caldura de care l-a lipsit atata vreme.....

Ionescu Alexa: pentru Romania, Republica Moldova ar trebui sa fie Proiectul de tara. Dar fara consens politic...nu va fi nimic.

Nanin Valeriu: Unirea sa fie atractiva si atractivitatea aceasta trebuie sa fie promovata nu numai la nivel de facebook dar peste tot. Se stie ca o promovare serioasa necesita resurse financiare, iar partidele si miscarile unioniste nu dispun de astfel de resurse. Cred ca aici ar trebui sa intervina Romania asa cum intervine Rusia cu sume imense in promovarea intereselor sale care din pacate in Moldova dau rezultate.

Vladimir Gutium: Pentru urgentarea reintegrării Basarabiei, statul român ar fi trebuit să acorde cetăţenie necondiţionat şi fără taxe simbolice tuturor cetăţenilor RM (în eventualitatea reintegrării Basarabiei oricum toată populaţia va obţine cetăţenia statului român). În al doilea rând, statul român ar trebui să stimuleze agenţii economici din România care investesc în RM, exportă sau importă produse din/ sau pe piaţa RM, prestează servicii etc. Statul român ar fi bine să-şi deschidă piaţa forţei de muncă prioritar pentru cetăţenii moldoveni, în special să accepte forţă de muncă necalificată sezonieră pe 3 luni, pe 6 luni. De asemenea, un pas important din partea statului român ar fi recunoaşterea actelor de studii eliberate de către instituţiile de învăţământ din RM şi stabilirea unor cote procentuale în instituţiile bugetare româneşti pentru specialişti proveniţi din Republica Moldova şi care doresc un job în România. Oferind aceste facilităţi, statul român va cere autorităţilor moldoveneşti implimentarea ofertelor similare şi pentru cetăţenii români în RM, cu excepţia oferirii cetăţeniei. Interconectarea energetică, stabilirea unui singur serviciu vamal, crearea unui singur campionat naţional de fotbal, desfăşurarea diferitor olimpiade naţionale, concursuri culturale şi artistice, târguri naţionale etc. ar fi măsuri suplimentare menite să apropie clipa reîntregirii româneşti.

Cătălin Vasile: Dacă aşteptăm ca Reunirea să fie făcută de către politicieni, mergeţi la culcare şi nu vă mai treziţi!!! România trebuie să lucreze cu exact aceleaşi instrumente uzitate de către Federaţia Rusă, căci altfel va rămâne de căruţă!

Vanea Negru: Sa incerce sa investeasca in informarea corecta a basarabenilor macar a suta parte din cat investesc rusii in masina lor imensa de propaganda minciunoasa ... care spre regret aduce roade bune pe solul disperat si nescolit de aici

Nelu Dascălu: România trebuie deja sa ridice intrebarea unirii la nivel mondial si importanta unirii urgente, sa ceara marilor puteri sa recunoasca unirea

Roman Cociu: Basarabenilor trebuie de dat mură în gură. Să guste din unire, s-o pipăie, s-o simtă. E multpreaîntunecată lumea pe aci... Deşi acceptă polemica, dă întrebări vrea răspunsuri. Dezamăgită fiind de tot felul de guvernări este sceptică la moment. Unirea or tre forţată pentru a atinge obiectivul 100...în alt caz se va amâna pe un deceniu.

Voi, cititorii Adevărul, ce credeţi?

Astăzi continuăm să nu avem guvern la Chişinău. Care este soluţia?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite