RM2020. Diaspora contribuie la dezvoltarea Moldovei, conferinţă participativă inedită la Chişinău

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetători, actori asociativi din diasporă, precum şi factori de decizie din Moldova şi din Europa se reunesc la prima ediţie a conferinţei „Republica Moldova 2020. Contribuţia diasporei la dezvoltarea ţării de origine” (26-27 august curent, ULIM).

Sesiunea plenară „Eurosfatul Republicii Moldova: viziuni şi opinii despre parcursul european al ţării” îi va avea ca invitaţi de onoare pe dl Viorel  Badea, senator român pentru Diasporă, pe dl Igor Corman, preşedinte al Parlamentului RM, pe dl Ion Sturza, fost prim-ministru al RM, dar şi o serie de personalităţi din lumea afacerilor, din guvern şi din mediul asociativ, reprezentanţi ai instituţiilor academice din Moldova.

Sperăm ca evenimentul nostru să contribuie la  transferul de idei din diaspora academică spre ţara de origine, Moldova, şi astfel să stimulăm cercetarea şi dezvoltarea în ţara noastră, accentul fiind plasat pe punerea în aplicare a reflecţiilor şi a rezultatelor. Obiectivele noastre pot fi atinse graţie unui dialog activ în triada Diasporă - Societate civilă - Factori de decizie. Conferinţa deschisa îsi propune să pună în comun rezultatele activităţii de cercetare, cele ale experienţei profesionale şi personale a participanţilor, precum şi binomul Inovare&Dezvoltare, având în vedere calitatea de membru a RM, de la 1 iulie curent, la programul european pentru cercetare Orizont2020.

"Adevărata schimbare este determinată de către fiecare în parte, cei plecaţi şi cei rămaşi pot declanşa un proces ireversibil de modernizare",

Irina Corobcenco, participantă la Atelierul de lucru 3: Reforma sistemului educaţiei: soluţii pentru o dezvoltare educaţională sustenabilă. 

Structurată sub formă de ateliere de lucru, şase la numar, cu moderatori experimentaţi în domeniile respective, Conferinţa va avea ca materie primă contribuţiile participanţilor, cetăţeni ai Republicii Moldova stabiliţi în diverse ţări ale lumii, cu experienţă academică şi profesională dintre cele mai variate. Rapoartele şi analizele fiecărui atelier vor fi prelucrate, iar concluziile conferinţei vor fi date publicitatii ulterior. Mai multe informaţii, inclusiv despre echipa de lucru, tematici, participanţi, moderatori şi parteneri, inclusiv agenda Conferinţei deschise le găsiţi pe site-ul evenimentului moldova2020.net.

Acest eveniment inedit pentru ţara noastră este organizat de un grup de basarabeni stabiliţi în zece ţări diferite, detalii moldova2020.net/echipadelucru.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite