Rise Project: Fiul lui Liviu Dragnea a preluat o parte din patrimoniul de lux al Tel Drum cu 8 zile înainte ca firma să-şi ceară insolvenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea este acuzat de DNA că ar controla, indirect, compania Tel Drum
Liviu Dragnea este acuzat de DNA că ar controla, indirect, compania Tel Drum

Cu doar câteva zile înante ca TelDrum să ceară intrarea în insolvenţă, compania a avut grijă să înstrăineze, la preţuri derizorii, o parte importantă din patrimoniu. Cumpărătorul este nimeni altul decât fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, Ştefan Valentin Dragnea.

O investigaţie a Rise Project arată cu fiul şefului PSD, Ştefan Valentin Dragnea, preia patrimoniul de lux al companiei Tel Drum, acuzată de fraudă cu fonduri europene. Tranzacţiile suspecte au avut loc pe 9 ianuarie 2018, cu fix 8 zile înainte ca Tel Drum să ceară intrarea în insolvenţă la Tribunalul Teleorman, cerere admisă ulterior de instanţă, în ciuda opoziţiei DNA care anchetează compania pentru corupţie.

Concret, prin intermediul unui firme unde deţine 70% din acţiuni, Dragnea junior a cumpărat de la Tel Drum, despre care DNA afirmă că e controlată, indirect, de către tatăl său, patru proprietăţi, în total 3,9 hectare, cu puţin peste 100 de mii de euro. 

Piesa de rezistenţă e fosta vilă de protocol a partidului comunist, cu piscina şi acareturile aferente. Celelalte trei sunt terenurile care o înconjoară, au fost luate şi ele la pachet.

Transferul imobiliar se regăseşte în dosarul de insolvenţă, pe lista cu proprietăţile înstrăinate în ultimele şase luni şi sumele încasate – depusă de avocaţii Tel Drum. Însă contractul poate fi anulat la cererea lichidatorului, dacă vânzarea s-a făcut în dauna creditorilor.

Cumpărătorul oficial a fost firma Zooveg 2010, în care fiul de 29 de ani al preşedintelui PSD deţine 70% din acţiuni. Îi are aici ca asociaţi minoritari pe Ilie Dragne şi Gabriel Putineanu, doi apropiaţi ai familiei. Primul e consătean cu Dragnea Senior şi omniprezent în toate afacerile lui Dragnea Junior. Mai e cercetat şi într-un dosar de evaziune, fiind săltat de mascaţi anul trecut, pentru 24 de ore, cu prilejul unor raiduri complexe ale DIICOT. Atunci a fost vizată inclusiv ferma de porci a lui Dragnea Junior pe care Ilie Dragne o administrează.

Al doilea e fratele lui Mihai Putineanu – finul lui Liviu Dragnea, căsătorit cu o verişoară a Bombonicăi şi fost director în Consiliul Judeţean Teleorman.

Intrat în afaceri, finul Putineanu a devenit finanţator şi activist de frunte la PSD. Ferma lui de vaci (Agrotrust) a încasat de-a lungul timpului peste 25 de milioane de la Tel Drum, dar a şi plătit facturi private către realizatori Antena 3 sau firme-fantomă, arată Rise Project.

Prin firma Zooveg 2010, care a preluat vila PCR, Dragnea junior controlează şi afacerea cu silozurile din Teleorman (Gransiloz), dezvoltată în cooperativă cu Tel Drum. Peste 18 milioane de lei au rulat împreună cele două entităţi.

Liviu Dragnea: DNA acuma pregăteşte să intre şi în familie

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus vineri, întrebat de jurnalişti cum comentează informaţiile potrivit cărora fiul său, Valentin Ştefan Dragnea, a cumpărat terenuri ale companiei Tel Drum, că fiul său nu trebuie să îi comunice nimic şi susţine că DNA „pregăteşte să intre şi în familie”.

"De ce trebuia să-mi comunice mie? Ce, DNA-ul acuma pregăteşte să intre şi în familie să înţeleg?", a spus Liviu Dragnea.

Dragnea a susţinut că fiul său nu îi cere sfaturi în ceea ce priveşte afacerile, iar în Tel Drum acesta nu are nicio funcţie. De asemenea, liderul social-democraţilor a reiterat că nu are nicio legătură cu firma Tel Drum şi i-a întrebat pe jurnalişi dacă „e atât de disperat DNA încât vă pune să puneţi întrebările astea?”.

"Nu-mi cere (sfaturi – n.r.), mai ales că din câte ştiu nu e nici director, nici administrator, nu are nicio funcţie executivă acolo, dar nu contează. De ce mă întrebaţi pe mine, sincer? Eu înţeleg că o firmă a făcut achiziţii de la o altă firmă, nu fiul meu. Şi eu n-am nicio legătură cu firma Tel Drum. Ce nu se înţelege aici? E atât de disperat DNA încât vă pune să puneţi întrebările astea? Are nevoie de alte informaţii? Nu dă DNA tot felul de informaţii pe surse? Luaţi-le de acolo!", a declarat liderul PSD.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite