RISE Project: Şefa DNA, spionată de firma unui fost director Mossad. Kovesi: „A fost o încercare nereuşită de intimidare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru cetăţeni israelieni sunt anchetaţi de DIICOT pentru spionarea comunicaţiilor şi tentative de compromitere a Laurei Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), scriu jurnaliştii de la RISE Project. Kovesi a declarat miercuri că aceste acţiuni au fost „o încercare nereuşită de intimidare”.

UPDATE Procurorul şef al DNA a declarat, miercuri, că aceste această acţiune a fost doar „o încercare nereuşită de intimidare”

„Este un dosar în curs la altă unitate de parchet, în care nu am calitate şi în acest moment nu pot comenta. A fost o încercare nereuşită de intimidare”, a declarat Kovesi.

Conform RISE Project, care prezintă documente oficiale, doi dintre suspecţi, Dan Zorella şi Avi Yanus, foşti ofiţeri de informaţii, sunt co-fondatori şi directori executivi ai firmei israeliene de investigaţii private Black Cube, companie în care a activat Meir Dagan – fost director Mossad (spionajul israelian) în perioada 2002-2011.

Potrivit procurorilor, scrie RISE Project, aceştia împreună cu mai mulţi angajaţi ai companiei Black Cube, printre care Ron Weiner şi David Geclowicz, “au constituit un grup organizat în vederea comiterii mai multor infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice constând în efectuarea de multiple apeluri cu caracter ameninţător (…) precum şi atacuri de tip phishing (înşelătorii electronice – n.n.) în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii conturilor de poştă electronică, activiţăţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept al conţinututului acestuia”.

”Ultimii doi, Ron Weiner şi David Geclowicz, au fost arestaţi deja în România. Weiner este cel care răspundea efectiv de partea informatică a operaţiunii, susţin procurorii, în timp ce Geclowicz contacta persoane din anturajul şi familia persoanei publice vizate – ambii fiind coordonaţi din centrala firmei pentru care lucrau”, relatează Rise Project, care prezintă un mandat de arestare preventivă emis în 3 aprilie pe numelelui Geclowicz.

  

Ţinta acestor activităţi ar fi fost procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, suspecţii încercând să compromită imaginea acesteia prin încercarea „de a găsi activităţi de corupţie”.

Fiecare membru avea un rol stabilit, David Geclowicz fiind responsabil pentru constatarea telefonică a rudelor lui Kovesi şi a persoanelor din anturajul acesteia pentru a obţine adresele exacte de mail.

„După ce în prealabil autorul a accesat repesctivele conturi on-line şi a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunoştinţă de informaţiile şi corespondenţa privată stocate în cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat şi le-a transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic, producându-se în acest fel modificări inerente în conţinutul conturilor atacate”, se mai arată în motivarea deciziei prin care David Geclowicz a fost arestat.

Kovesi, spionată de firma unui fost director Mossad. Mai multe conturi de email, sparte

Weiner şi Geclowicz şi-au derulat acţiunile din teren pe parcursul lunii martie şi în acest timp au spart trei dintre conturile de email ale apropiaţilor lui Kovesi.

Contactat de RISE Project, procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că cercetările sunt în faza preliminară acum.

“La momentul acesta e clasificată toată verificarea. Este doar investigaţie, nu o cercetare penală ca atare. E destul de dificil să vă dau date din această cauză”, a spus Horodniceanu. Şeful DIICOT a adăugat că anchetatorii din subordinea sa nu ştiu încă cine-i beneficiarul activităţilor de spionaj, adică cine a angajat firma israeliană Black Cube.

Despre Black Cube

Având sucursale în Londra şi Paris, Black Cube a fost fondată în 2010 în Tel Aviv de către cei doi foşti ofiţeri de informaţii israelieni, Dan Zorella şi Avi Yanus. Compania oferă servicii juridice şi de intelligence. Şi-a câştigat renumele reprezentând în instanţă afacerişti acuzaţi de infracţiuni economice, iar The Wall Street Journal nota în 2015 că angajaţii firmei au fost implicaţi în operaţiuni private de contraspionaj cibernetic, infiltrându-se în reţele de hackeri.

Meir Dagan, fostul şef al Mossad între anii 2002 şi 2011, a fost preşedintele de onoare al firmei până acum două săptămâni, când a murit (17 martie 2016). În afacere activează mai mulţi foşti ofiţeri de spionaj şi contraspionaj din Israel.

Expertul în securitate Hari Bucur Marcu a declarat pentru Digi24 că, cel mai probabil, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu era singura vizată de foştii agenţi Mossad de la Black Cube. De asemenea, Hari Bucur Marcu a precizat că trebuie aflat cine era beneficiarul acestei operaţiuni de spionaj de pe teritoriul României. 

„E suprinzător că i-a prins. Ne aşteptăm cu toţii ca anumite agenţii de spionaj particulare să opereze şi pe teritoriul României şi să aibă drept ţintă diferite persoane publice de la noi cu diferite scopuri. Deocamdată nu se ştie cine este beneficiarul operaţiunii de spionaj. Cine a comandat şi a tras foloase de pe urma acestor informaţii? Faptul că s-a asociat numele agenţiei oficiale de spionaj israeliene este doar că oamenii erau pregătiţi de această agenţie, nu există informaţii că Mossad ar fi lansat o operaţiune de spionaj pe teritoriul României. Eu cred că procurorul şef DNA este doar incidental menţionat, în sensul în care special pentru doamna Kovesi să fi fost. Probabil că sunt mult mai multe persoane vizate“, a spus expertul în securitate Hari Bucur Marcu, pentru Digi24

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite