Rezultatele ADN confirmă că Dan Condrea a murit în accidentul din 22 mai. Acesta a făcut atunci 13 deplasări pe traseul Buftea – Corbeanca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Condrea FOTO Mediafax
Dan Condrea FOTO Mediafax

Parchetul General confirmă faptul că la volanul maşinii implicate în accidentul din Buftea, care a avut loc pe 22 mai, se afla Dan Condrea, directorul Hexi Pharma. De altfel, procurorii mai precizează că, în acea zi, autoturismul în care acesta a murit a făcut mai multe drumuri pe traseul Buftea - Corbeanca.

UPDATE Parchetul General a emis marţi un comunicat de presă în care precizează că persoana decedată în accidentul de pe 22 mai este Dan Condrea.

„Autoturismul implicat în accidentul mai sus menţionat a fost surprins de o cameră de supraveghere stradală amplasată în Buftea, efectuând mai multe deplasări pe traseul Buftea – Corbeanca, tur şi retur, însumând 13 deplasări în intervalul orar 17:31 – 18:38, ultima deplasare fiind dinspre Buftea spre Corbeanca”, potrivit documentului citat.

De altfel, procurorii mai precizează că, pentru a-l identifica pe Condrea, au fost luate probe biologice de la fiica acestuia.

„Urmele de culoare brun roşcat şi ţesut descoperite pe elementele de caroserie, cu prilejul cercetărilor la faţa locului, prezintă un profil genetic identic cu probele biologice prelevate de la cadavru. Profilul genetic respectiv aparţine unui bărbat care este tatăl biologic al minorului C.D., cu indice de paternitate 5.580.000.”, mai spun anchetatorii.

La două zile după accident, legiştii au exclus ipoteza ca lui Condrea să i se fi făcut rău la volan

Legiştii au eliminat una dintre posibilele cauze ale cumplitului accident în care şi-a pierdut viaţa Dan Condrea. Patronul HexiPharma nu avea nicio boală de inimă şi nu a suferit un infarct sau un atac vascular cerebral în momentul în care a pierdut controlul volanului.

Constatările medicilor nu fac decât să întărească şi mai mult ipoteza sinuciderii omului de afaceri, aflat în centrul unui scandal de proporţii declanşat de dezvălurile legate de diluarea dezinfectanţilor pentru spitale.

Serviciul de Medicină Legală Ilfov a finalizat autopsia în cazul patronului HexiPharma, datele preliminare fiind trimise procurorilor. Rezultatele arată că Dan Condrea a murit din cauza leziunilor traumatice suferite după ce a intrat cu maşina într-un copac, pe drumul dintre Corbeanca şi Buftea. Trupul bărbatului a fost ridicat, ieri, de familie de la Serviciul de Medicină Legală Ilfov.

Deşi partenera de viaţă a patronului HexiPharma, Uliana Ochinciuc, a recunoscut cadavrul ca fiind al soţului său, anchetatorii au cerut totuşi şi o analiză ADN, pentru a se stabili cu certitudine că victima accidentului de duminică seara este Dan Condrea. Testul a fost făcut la Institutul de Medicină Legală (IML) Bucureşti, la cererea serviciului judeţean.

Percheziţii acasă la Dan Condrea

Potrivit unor surse judiciare, din locuinţa omului de afaceri au fost ridicate şi probe biologice care să fie comparate cu rezultatul testelor ADN. „Actele de urmărire penală continuă în cauză. În astfel de caz de obicei se efectuează expertiză de natură criminalistică, expertize genetice pentru identificarea persoanei. De asemenea, se realizează percheziţii informatice în mediile de stocare care au fost ridicate de la faţa locului şi care trebuie să fie examinate într-o manieră specifică. Au fost ridicate medii de stocare care sunt necesar a fi examinate într-o percheziţie informatică“, a declarat procurorul general Augustin Lazăr.

Sinucidere sau accident?

Accidentul în urma căruia şi-a pierdut viaţa Dan Condrea a fost anunţat pe 22 mai la numărul 112, cu puţin timp înainte de ora 19.00. În autoturism, care s-a izbit violent de un copac, pe un drum judeţean din Ilfov, între Buftea şi Corbeanca, s-au descoperit actele lui Dan Condrea, patronul HexiPharma, firma implicată în scandalul biocidelor diluate folosite în spitale. 

Claudia Burada, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov, declara că la faţa locului nu există urme de frânare, astfel că este luată în calcul şi ipoteza sinuciderii. Expertiza judiciară dispusă de anchetatori urmează se stabilească exact ce viteză a avut maşina condusă de Condrea.

Acuzaţiile procurorilor

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, pe 13 mai, că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de compania HexiPharma pentru infracţiunea de „participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor“.

Dan Condrea controla sau era acţionar în România la cel puţin şase firme, majoritatea din domeniul serviciilor medicale. Afacerile cumulate ale companiilor sale au depăşit 30 de milioane de lei în 2014. Judecătoria Sectorului 5 a hotărât, în 16 mai, ca HexiPharma să nu poată începe, timp de două luni, procedura de dizolvare sau lichidare, să nu înstrăineze activele, să nu diminueze capitalul social şi să nu facă niciun fel de transferuri băneşti sau plăţi, cu excepţia salariilor şi a plăţilor la utilităţi, în această perioadă fiind interzisă orice vânzare de produse biocide. Instanţa a admis astfel cererea Parchetului General de suspendare a dizolvării sau lichidării firmei HexiPharma. 

În urma acestei decizii, compania HexiPharma a renunţat, pe 17 mai, la cererea de insolvenţă pe care a depus-o, pe 11 mai, la Tribunalul Bucureşti, instanţa luând act de solicitarea firmei.

Cum se fac testele ADN

Prof. dr. Vladimir Beliş, expert în medicină legală, susţine că pentru realizarea ADN (n.r. acid dezoxiribonucleic - substanţa care se găseşte în fiecare celulă a fiinţelor vii şi este esenţială pentru identitatea oricărui organism) se poate folosi orice produs biologic. „Celulele nu mor atunci când moare trupul, astfel că pentru realizarea ADN se pot recolta fire de păr, piele, unghii, sânge, salivă şi alte secreţii biologice, muşchi, os. Pe scurt, orice produs biologic care este viu“, a explicat specialistul pentru Click.ro.

Potrivit legistului, când se doreşte identificarea unei persoane decedate, se recoltează probe de pe cadavru, apoi din locuinţa acesteia şi se compară. „Cel mai uşor de recoltat este părul. Este suficient chiar şi un fir de păr cu tot cu rădăcină. Acesta se poate lua fie de pe pieptăn, fie de pe pernă“, a completat prof. Beliş. În cazul în care, în locuinţa persoanei decedate, nu se găseşte nicio probă biologică, se apelează la o altă variantă.

„Sunt foarte rare aceste cazuri. E foarte greu să nu găseşti nicio probă în casa omului. Dar, dacă, totuşi, se întâmplă aşa, se recoltează probe de pe cadavru, apoi de la ascendenţii sau descendenţii persoanei respective, după care se compară“, a adăugat expertul. Potrivit acestuia, efectuarea testului durează maximum două săptămâni.

Citeşte şi:

Dan Condrea a fost denunţat de fosta soţie

Ce spun martorii accidentului lui Dan Condrea. Patronul HexiPharma, înmormântat cu discreţie

Moartea patronului HexiPharma: indicii în favoarea teoriei sinuciderii. Tocmai îşi modificase testamentul

Reacţia SRI, după declaraţiile lui Sebastian Ghiţă: Dan Condrea nu era filat

Teoriile conspiraţioniste din jurul morţii patronului HexiPharma. Certitudini şi speculaţii

Patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, a murit într-un accident de circulaţie. Soţia afaceristului l-a recunoscut după haine

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite