REZULTATE BACALAUREAT 2014 Succes şi eşec la Bac 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacalaureatul, examen de succes pentru unii elevi, pentru alţii un eşec   FOTO: Adevărul
Bacalaureatul, examen de succes pentru unii elevi, pentru alţii un eşec   FOTO: Adevărul

Bacalaureatul de vară din 2014 a ajuns la final, iar rezultatele de la BAC 2014, publicate şi pe EDU.RO, înainte de contestaţii, arată că 59,25% din absolvenţii de clasa a XII-a au promovat. În toată ţara, 104 absolvenţi de liceu au obţinut nota 10 la toate probele examenului de Bacalaureat 2014, iar 14 dintre aceştia sunt din Iaşi. Nu toţi elevii au avut acelaşi succes la acest examen.

În cifre absolute însă, vorbim de mai puţin de 90.000 de elevi care au reuşit să obţină medii peste 6, mai puţini cu aproape 10.000 faţă de 2013, deşi rata de promovare anul acesta a crescut cu 4%. Mai mulţi liceeni au ales să absenteze în loc să pice examenul, aşa că odată cu creşterea numărului picaţilor creşte şi abandonul la Bac.

În rândul celor promovaţi, cele mai multe medii au fost înregistrate pe segmentul 8 - 8.99, peste 25.000, iar judeţele fruntaşe la promovare sunt Brăila (77,82%,) Cluj (73,91%) şi Iaşi (73,67%). 

De altfel, provincia ţine capul de afiş la numărul de medii de 10 la Bac, mai puţine oricum faţă de 2013. În schimb, cea mai scăzută rată de promovare s-a înregistrat în judeţele Ilfov (27,93%), Giurgiu (38,14%) şi Teleorman (44,10%), dar licee cu promovare slabă se găsesc şi în Capitală. 

Contestaţiile au fost depuse, iar notele finale vor fi publicate vineri. Pentru cei picaţi, o nouă şansă li se dă la Bac-ul de toamnă, din august-septembrie, iar cei 275 de candidaţi eliminaţi pot încerca abia la anul.

„Adevărul“ vă prezintă poveştile câtorva dintre „zeciştii“ de anul acesta.

IAŞI. Cristina Florea: „Am muncit foarte mult în ultimele luni“

Performerii BAC-ului la Iaşi sunt elevii Colegiul Naţional, care au dat 7 dintre cei 14 elevi de 10 şi au reuşit un procent de promovabilitate de 100%.

Cristina Florea

„Când eşti înconjurat de colegi foarte buni, este imposibil să fii altfel. Eu am muncit foarte mult în ultimele luni. Pot spune că am fost o elevă mediocră în toţi anii de liceu, am avut cam 9,50 media în fiecare an de studiu, dar m-am mobilizat foarte tare acum“, a declarat Cristina Florea, una dintre cele 7 „zeciste“ de la Colegiul Naţional, care a ales să continue studiile la Universitatea de Medicină din Iaşi, unde media de la BAC contează doar 25%, în timp ce 75% reprezintă rezultatul de la testul grilă.

CLUJ. Doriana Şandru, eleva de 10 de la un liceu „second-hand“

Clujeanca Doriana Şandru a reuşit performanţa de a fi singura absolventă a unui liceu cu profil tehnologic din ţară care a obţinut media 10 la Bacalaureat. Asta în condiţiile în care doar 35% din colegii ei au promovat examenul. Astfel, Doriana a punctat una dintre cele cinci note de 10 din judeţul Cluj.

Doriana Şandru a făcut, în ultimii patru ani, aproape zilnic 70 de kilometri pentru a ajunge de la casa părintească din comuna Ciucea, judeţul Cluj, la Huedin, orăşelul unde se află Liceul Tehnologic „Vlădeasa“. Ea a reuşit să demonstreze că cine vrea cu adevărat poate reuşi, chiar şi într-un sistem „bolnav“.

doriana sandru

Doriana a luat media 10 atât la Bacalaureat, cât şi în anii de liceu. „Este prima dată în istoria Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj şi cred că este un caz unic şi în ţară, când un elev de la un liceu tehnologic are media 10 la Bac. Este un caz de remarcat“, a precizat inspectorul-şef Valentin Cuibus.

Ceea ce face ca rezultatul ei să fie şi mai impresionant este faptul că nu a luat nicio oră meditaţii şi a învăţat la un liceu care nu străluceşte din punct de vedere al rezultatelor, nivelul de promovabilitate fiind de abia 35% anul acesta.

Eleva, extrem de modestă, atribuie în primul rând rezultatele bune părinţilor, o artistă liber-profesionistă şi un şofer: „Totul a pornit din copilărie, adică de la cei şapte ani de acasă. Părinţii mei mi-au indus întotdeauna ideea de a fi conştiincioasă şi faptul că numai prin muncă se pot obţine rezultate bune“. Nu ştie încă la ce facultate va da pentru că i-au plăcut toate materiile, dar intenţionează să plece în Germania.

DÂMBOVIŢA. Liviu Neagu: „Se putea lua examenul doar prin prezenţa la clasă“

Liviu Neagu, un tânăr absolvent al Colegiului Naţional „Ienăchiţă Văcărescu“ din Târgovişte, se numără printre cei şapte elevi din judeţ care au reuşit să obţină nota 10 la Bacalaureat.

liviu neagu elev de 10

Cu talentul său la matematică i-a cucerit deja pe englezii de la University College London, care l-au acceptat încă din luna mai la Facultatea de Relaţii internaţionale – Studii Politice Europene. Singura condiţie era să obţină peste 9.30 la Bacalaureat.

Cum media sa este maximă, Liviu se poate odihni în următoarele două luni, pentru că la toamnă începe o nouă etapă în viaţa lui. „După facultate e foarte posibil să mă întorc, e foarte posibil să nu mă întorc. Cred că în ultimii ani a fost un BAC corect. Se putea lua examenul doar prin prezenţa la clasă“, a spus Liviu.

BRAŞOV. Lorena Budulan a obţinut singura notă de 10 din judeţ

Lorena Budulan, absolventă a Colegiului Naţional „Andrei Şaguna“ din Braşov, spune că nu a fost niciodată preocupată să aibă 10 pe linie. În cei patru ani de liceu a avut media generală 9. A vrut însă să înveţe cât mai mult. Media de la Bacalaureat a surprins-o puţin.

Lorena Budulan a luat singurul 10.00 curat la Bacalaureat la Braşov. FOTOArhivă personala

„M-am pregătit mai mult în ultimul an. Nu mi s-a părut foarte greu la Bacalaureat. Dacă la matematică şi la informatică eram sigură că o să iau nota maximă, la română am fost puţin surprinsă. Nu poţi fi niciodată sigur la limba română, deoarece este o materie puţin subiectivă. Am fost foarte bucuroasă să am luat 10 curat, mă simt mândră de acest lucru. Îmi doresc însă foarte mult să intru la facultate, mai mult decât mi-am dorit un 10 la Bacalaureat“, a mai spus Lorena Budulan.

Chiar dacă în liceu a studiat matematică-informatică nu se va îndrepta către o facultate de profil. „Vreau să merg la Facultatea de Arte din Bucureşti, la design vestimentar. Îmi doresc mult să devin creator de modă. Desenul este cea mai mare pasiune a mea“, mai spune tânăra. 

O situaţie diferită în Bucureşti la un liceu tehnologic: „Am picat cu toţii. Haideţi la ştrand!“

Elevii care au susţinut Bacalaureatul la Colegiul Tehnic „Mihai Bravu“, din sectorul 3 al Bucureştiului, au receptat cu seninătate eşecul aproape incorpore. Din promoţia 2013-2014, doar trei elevi au reuşit să obţină cel puţin media 6, care le asigură diploma de Bac.

Au fost clase din care niciun elev nu a trecut cu bine „examenul maturităţii“. „Am picat cu toţii. Haideţi la ştrand!“, se putea auzi în curtea liceului din Dristor. Cei mai mulţi au fost „traşi în jos“ de notele obţinute la examenul la „Biologie vegetală şi animală“, unde subiectele au fost chiar mai grele decât la anatomie, destinată elevilor de la real.

În afară de cei trei care au luat Bacul, au mai promovat 10 elevi din promoţiile anterioare, în total 10% din candidaţi. Infim, dacă ne gândim că şi în anii trecuţi sute de elevi au picat examenul la Colegiul Tehnic „Mihai Bravu“.

image

O nouă şansă la toamnă

Alţii au renunţat pur şi simplu să vină la examene: din cei 114 elevi de la „Mihai Bravu“ înscrişi la Bacalaureat, 13 nu s-au prezentat. „Neprezentat“, silabisea un bunic cuvântul din dreptul nepotului său. „Cum, mă, neprezentat – se întreba bătrânul retoric – păi unde a fost el, că acasă n-a fost?“. În plus, mai sunt şi cei care au rămas corijenţi. O listă cu zeci de elevi programaţi la corijenţe era afişată lângă rezultatele de la Bac.

Adolescenţii nu păreau deloc afectaţi de rezultatele slabe. Erau bucuroşi că pot repeta Bacalaureatul, atât în toamnă, cât şi în primăvara anului viitor, la cea de-a treia sesiune, inclusă în noua lege a educaţiei: „Lasă, că avem timp. Vedem noi. Acum, hai la ştrand, că murim de cald!“.


REZULTATE BAC 2014 Primele note de la Bacalaureat 2014 au fost afişate pe edu.ro şi la avizierele liceelor. Situaţia pe judeţe

REZULTATE BACALAUREAT 2014 Rezultatele parţiale de la Bac s-au afişat în şcolile din Bucureşti. Rata de promovare la nivel naţional este de 59,25%

REZULTATE BACALAUREAT 2014 Lista candidaţilor cu 10 pe linie la BAC 2014. Trei elevi din Capitală sunt în top

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite