REZULTATE BACALAUREAT 2013 Adevăratul bilanţ de la Bac: 46,7%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rata de promovare înainte de contestaţii este de 55%, anul acesta   FOTO: Adevărul
Rata de promovare înainte de contestaţii este de 55%, anul acesta   FOTO: Adevărul

„Adevărul“ a calculat dinamica promovabilităţii de la Bacalaureat în ultimii patru ani astfel încât să ocolească manipularea la care au recurs autorităţile şcolare pentru a-şi ameliora statisticile

Descurajarea elevilor de a participa la Bacalaureat, pentru ca inspectoratele şcolare să iasă bine în statistici, este una dintre explicaţiile pentru care, oficial, rezultatele examenului de maturitate arată anul acesta ceva mai bine decât în ultimii doi ani.

Manipularea statisticilor este însă inutilă dacă promovabilitatea se calculează altfel decât o face oficial Ministerul Educaţiei. Astfel, în loc să raporteze numărul elevilor care au luat Bac-ul la numărul celor care au intrat în examen, „Adevărul“ a calculat promovabilitatea raportând numărul celor care au luat acest examen la numărul celor care au absolvit clasa a XII-a.

Pentru relevanţă, am făcut aceleaşi calcule pentru rezultatele din ultimii patru ani, adică inclusiv anul 2010, ultimul în care Bacalaureatul s-a dat fără supravegherea camerelor video.

I-am inclus în cifre doar pe absolvenţii anului respectiv, nu şi pe cei care veneau „din urmă“ pentru că picaseră Bac-ul în anii anteriori.Calculată astfel, promovabilitatea pentru anul 2013 este de 46,7 la sută, faţă de 62 la sută, cât reiese după statistica oficială.

Anul acesta s-a înregistrat prima creştere a ratei de promovare la Bacalaureat de la introducerea camerelor de supraveghere, în 2011, şi până acum: datele parţiale anunţate ieri arată o creştere de la aproape 44% la 55,65%.

Specialiştii susţin că cifra nu ar arăta neapărat acelaşi nivel de creştere a performanţei şcolare la finalul liceului, şi o explică mai degrabă prin numărul mai mic de candidaţi din 2013, mulţi dintre elevi nefiind lăsaţi să dea examenul sau nefiind suficient de pregătiţi, cât şi subiectele uşoare şi diferenţiate la probele de profil.

Datele furnizate de Ministerul Educaţiei ziarului „Adevărul“ relevă o creştere vertiginoasă a numărului elevilor care au terminat clasa a XII-a, dar nu s-au înscris la Bac: 14.000 în 2010, 26.000  în 2011, 41.000  în 2012 şi ajungând la peste 45.000, anul acesta.

x

Mai exact, în jur de 85.700 de elevi din promoţia actuală au luat Bac-ul, însă doar aproape 138.000, din cei peste 183.000 care erau elevi de clasa a XII-a în 2013, s-au şi prezentat la examen.

Aşadar, dacă raportăm numărul promovaţilor la Bac la cifra totală a elevilor de clasa a XII-a în 2013, rata de promovare ar fi de aproximativ 46,7%, faţă de 55,65%, cea anunţată oficial. Oricum, faţă de anul trecut, au fost în plus 10.000 de tineri din promoţia actuală care au promovat examenul maturităţii.

Profesorul Ştefan Vlaston susţine însă că este o „creştere artificială“ a ratei de promovare, făcând trimitere la cei aproape 45.000 de absolvenţi de clasa a XII-a de anul acesta care nu apar pe lista celor înscrişi.

„Aceşti elevi fie nu au fost lăsaţi să intre în Bac de profesori, fie nu s-au simţit destul de pregătiţi pentru examen. Un alt motiv este şi faptul că diploma de Bac nu mai e o miză pentru mulţi liceeni“, susţine Vlaston.

Acesta a explicat că există totuşi o creştere în cifre absolute a numărului candidaţilor care au luat Bac-ul anul acesta faţă de 2012, cu aproape 14.000, dacă îi adăugăm şi pe candidaţii din promoţiile anterioare, explicată prin „subiectele diferenţiate în funcţie de profil, mai uşoare“, practic noutatea examenului din 2013.

„Rata de promovare nu a crescut de fapt“

Şi profesorul de matematică Adrian Troie, directorul adjunct de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală, spune că atunci când ne uităm peste aceste cifre trebuie să luăm în considerare două aspecte: „Subiectele au fost mai uşoare, au fost mai puţini înscrişi, atât din promoţia curentă, cât şi din cele anterioare, deci, în esenţă, rata de promovare nu a crescut cu adevărat, ea rămânând, de fapt, aceeaşi“.

„Înţeleg că numărul celor care au intrat în examenul de Bacalaureat este mai mic decât în alţi ani. La număr egal de elevi care obţin diploma de Bacalaureat procentul va fi mai mare“, a explicat fostul ministru al Educaţiei şi actualul consilier prezidenţial Daniel Funeriu, cel care, în 2011, a introdus camerele de supraveghere la Bac.

Avantajul subiectelor diferenţiate

Anul acesta, subiectele au fost diferenţiate, pentru prima dată fiind două variante de test la Limba Română (Real şi Uman) şi o variantă în plus la Matematică, cea pentru filiera tehnologică. Acest din urmă aspect este unul esenţial, având în vedere că anul acesta au intrat la Bac şi cei care, în 2009, în loc să meargă la şcoli profesionale, au intrat la liceele cu profil tehnic.

„În 2009, Ecaterina Andronescu nu a înscris niciun copil în învăţământul profesional. Dacă aceşti copii, care ar fi trebuit să meargă în învăţământul profesional, au intrat în examenul de Bacalaureat, s-ar putea să avem un procent mai mic de promovare. De asemenea, dificultatea subiectelor poate influenţa rezultatele“, opina Daniel Funeriu într-un comentariu pe blogul său.

De altfel, chiar şi fostul ministru Ecaterina Andronescu analiza cu rezervă rezultatele parţiale de duminică seara, într-o emisiune TV, remarcând faptul că „trebuie analizate cu atenţie toate cifrele şi să ne uităm la numărul elevilor înscrişi“, mai puţini decât anul trecut, adăugând şi argumentul subiectelor diferenţiate din 2013.

Giurgiu, singurul judeţ în regres

În ultimii ani, rata de promovare oficială, înainte de contestaţii, a scăzut de la 69%, în 2010 (ultimul an fără camere video) la 45%, în 2011, apoi 44% în 2012 şi, în fine, 55,65% anul acesta. Statisticile provizorii, înainte de contestaţii, anunţate ieri de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, care a apreciat creşterea ratei de promovare anul acesta, indică un judeţ fruntaş, Brăila (74,17%) şi un judeţ, singurul din ţară, unde s-a înregistrat o scădere a ratei faţă de 2012 (de la 46,3% la 39,5%), şi 122 de elevi cu media 10 pe linie. Cum explică „beneficiarii“ extremele cifrelor?

„În primul rând s-a învăţat pe rupte. Elevii şi profesorii au depus eforturi foarte mari. O altă cauză este diferenţierea subiectelor în funcţie de profil“, a declarat Viorica Moşescu, directorul Colegiului de top din Brăila, „Gheorghe Munteanu Murgoci“. „Acest succes nu e întâmplător, se datorează profesorilor de liceu, elevilor, dar şi modului în care toţi actorii implicaţi în procesul educaţional au înţeles să-şi facă datoria. Mai mult, faptul că subiectele au fost diferenţiate a ajutat mult“, a declarat Iulian Danielescu, inspectorul şcolar general din Brăila.

De aceeaşi părere este şi adjunctul IŞJ Brăila, Cătălin Stănică, preşedintele Comisiei de Bac 2013: „Rezultatul este dovada eficienţei şi a calibrării subiectelor diferenţiate, dar şi a muncii asidue înainte şi după monitorizare. Ba chiar, pentru elevii noştri, nivelul subiectelor a fost unul mediu“.

Pe de altă parte, inspectorul general al ISJ Giurgiu, Petre Petre, a evitat să ofere o explicaţie pentru situaţia ingrată în care se află judeţul pe care îl păstoreşte. „În momentul acesta nu vă pot da nicio declaraţie. Nu s-au colectat toate datele. Mai întâi trebuie să analizăm, să vedem unde au crescut notele, unde au scăzut. Îmi pare rău, nu vă pot da niciun răspuns acum“, a spus Petre.

Analiză la Adevărul Live, marţi la 11:00

Profesorii analizează marţi, la Adevărul Live, începând cu ora 11.00, principalele rezultate la Bac 2013 anunţate luni de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie: cât de reală este rata de promovare oficială.


HARTĂ INTERACTIVĂ Rezultate Bacalaureat 2013, judeţ cu judeţ. 55,4%, rata de promovare înainte de contestaţii

Rezultatele parţiale la Bacalaureat 2013 pot fi consultate pe portalul edu.ro. adevarul.ro vă prezintă rezultatele la Bac 2013 pentru fiecare judeţ în parte, precum şi statistici privind promovabilitatea şi comparaţii cu rezultatele din anii precedenţi. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a anunţat cifrele finale oficiale: 55,4%, rata de promovare parţială la nivel naţional. Giurgiu este singurul judeţ unde a scăzut rata de promovare.

GRAFIC Rezultate Bacalaureat 2013: Cei 122 de elevi care au luat nota 10 pe linie

122 de absolvenţi de clasa a XII-a au obţinut media 10 la Bacalureatul 2013, elevi care provin din aproape 30 de judeţe ale ţării, inclusiv din Bucureşti, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Educaţiei, pe portalul edu.ro.

GRAFIC Rata de promovare la Bacalaureat 2013. Cum a evoluat promovabilitatea la BAC în toate judeţele

Rata de promovare la Bac după rezultatele parţiale este mai mare faţă de anul trecut. Dacă în 2012, promovabilitatea era de 43,04%, anul acesta, rata de promovare la Bac 2013 este de 55,65%, cu aproape 10% mai mare faţă de 2012. Totuşi, anul acesta au fost mai mulţi elevi înscrişi la examenul de maturitate, aproximativ 187.000 faţă de 180.000, anul trecut.

Rezultate BAC 2013 Emoţii, lacrimi şi bucurie la liceele din Bucureşti. Ziua notelor la Bacalaureat

Liceenii au venit cu emoţii încă de dimineaţă să aştepte în faţa avizierelor din curtea liceelor din Capitală. Emoţionaţi la rândul lor, alături de absolvenţi au venit şi părinţii tot de dimineaţă, însă rezultatele de la Bacalaureat 2013 s-au afişat abia la 12:00, în Bucureşti.

FOTO BAC 2013 Emoţii la afişarea primelor rezultate la examen

Notele elevilor care au dat Bacalaureatul anul acesta au început să se afişeze la avizierele din liceele din ţară. Ministrul Educaţiei a anunţat rata de promovare la nivel naţional, înainte de contestaţii: 55,4%. Mediile finale se vor afişa pe bacalaureat.edu.ro pe 12 iulie.

UPDATE FOTO Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu”: 39 de elevi au fost audiaţi luni la sediul Poliţiei Capitalei

Audierile de luni în cazul fraudării examenului de bacalaureat s-au sfârşit. 39 din cei 46 de elevi de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, care au fost citaţi pentru a da luni declaraţii în cazul fraudării examenului de bacalaureat, au fost deja audiaţi la sediul Poliţia Capitalei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite