Revocarea procurorului Lazăr, de competenţa Curţii de Apel Bucureşti - instanţă remarcată prin două decizii controversate în favoarea lui Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Lazar FOTO Inquam Photos / George Calin
Augustin Lazar FOTO Inquam Photos / George Calin

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) este cea care se va pronunţa asupra cererii procurorului general de suspendare a procedurii de revocare din funcţie. Această instanţă s-a remarcat recent prin două decizii care au născut dezbateri aprinse: acceptarea plângerii lui Dragnea împotriva Curţii Supreme cu privire la formarea completelor de 5 şi anularea hotărârilor de înfiinţare a companiilor municipale create de Firea, adversara liderului PSD.

Reamintim că astăzi Curtea de Apel Alba Iulia a admis excepţia de necompetenţă teritorială în cazul solicitării

procurorului general Augustin Lazăr de suspendare a procedurii de revocare din funcţie. Astfel, cererea de suspendare a revocării va fi judecată de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. 

Decizii discutabile ale Curţii de Apel Bucureşti

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a dat recent două decizii cel puţin aprig comentate

Astfel, vinerea trecută, magistraţii de aici i-au dat câştig de cauză lui Liviu Dragnea în privinţa plângerii pe care acesta a făcut-o împotriva modului în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit componenţa completelor de 5 judecători. Astfel, CAB a admis cererea liderului PSD şi a suspendat hotărârea Curţii Supreme din 8 noiembrie prin care a fost stabilită noua componenţă a completelor de 5 judecători.

Decizia Curţii, chiar dacă poate fi atacată, este executorie, altfel spus completele de cinci nu mai pot funcţiona, activitatea instanţei supreme fiind în acest moment blocată.

Ceea ce a creat rumoare în rândul judecătorilor a fost magistratul de la Curtea de Apel care i-a dat câştig de cauză lui Liviu Dragnea. Aceasta este Alina Ghica, fostă preşedintă CSM şi considerată o apropiată a Liei Savonea, care trece drept unul dintre oamenii de bază din justiţie ai liderului PSD. 

Cunoscătorii spun că Alina Ghica a fost propusă să intre în complet în locul judecătorului Vasile Bîcu cu doar două zile înainte de şedinţa care decidea blocarea activităţii Curţii Supreme. Deşi nu era de permanenţă, colegiul de conducere al Curţii de Apel i-a aprobat intrarea în completul care i-a dat câştig de cauză lui Dragnea. Pe planificarea de permanenţă de vineri erau nu mai puţin de 13 judecători, însă nici unul n-a fost selectat pentru a intra în complet, potrivit g4media.

Atacul la completele de 5

În luna octombrie, completele de 5 au fost contestate pe două căi, atât la Curtea Constituţională, cât şi printr-un proces în contencios, la Curtea de Apel Bucureşti. Între timp, a venit pronunţarea Curţii Constituţionale, care a constatat un conflict între puterile statului, şi ca urmare, Curtea Supremă a fost obligată să tragă din nou la sorţi completele de 5.

Principalul argument al avocatului care îl reprezintă în instanţă pe Liviu Dragnea este că instanţa supremă, prin colegiul de conducere, ar fi trebuit să aştepte motivarea Curţii Constituţionale înainte de a trage la sorţi noii judecători pentru a vedea exact dacă era o problemă doar cu cei care conduceau aceste complete sau dacă în integralitate ar fi trebuit trase la sorţi din nou, aşa cum de altfel a şi făcut instanţa supremă.

Liviu Dragnea este judecat la Instanţa supremă în dosarul DGASPC Teleorman, în care a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare.

Decizia surprinzătoare care a şocat-o pe Firea

Judecătoarea Alina Ghica a făcut parte şi din completul de trei judecători de la CAB care a desfiinţat săptămâna trecută hotărârile Consiliului General prin care primăria condusă de Gabriela Firea a înfiinţat cele 22 de companii municipale.

Primăria Capitalei condusă de Gabriela Firea a transmis, joi seară, printr-un comunicat, că soluţia Curţii de Apel Bucureşti, prin care s-a decis anularea definitivă a tuturor hotărârilor de înfiinţare a celor 22 de companii municipale create în martie anul trecut, este „cel puţin surprinzătoare, dacă nu şocantă”.

„„Am aflat în această seară soluţia Curţii de Apel Bucureşti, care a admis recursul USR şi a dispus anularea Hotărârilor CGMB prin care s-a decis înfiinţarea a 20 de companii municipale în lunile martie şi aprilie a anului 2017. Recunoaştem că pentru noi această decizie este una, cel puţin suprinzătoare, dacă nu şocantă, în contextul în care până acum am avut câştig de cauză în alte procese similare la fond, şi chiar şi aici câştigasem în mod clar la fond”, se arată în comunicatul primăriei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite