Revista „Nature": „Guvernul Ponta demolează instituţiile care asigură standardele academice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revista Nature scrie despre problema mediuli academic românesc
Revista Nature scrie despre problema mediuli academic românesc

„Revista Nature" abordează într-un editorial apărut miercuri problema mediului academic românesc, în condiţiile tot mai deselor dezvăluiri de plagiat în care sunt implicaţi oficiali guvernamentali români. Publicaţia anticipează că dacă Uniunea Social Liberală (USL) câştigă alegerile parlamentare din 9 decembrie, guvernul va dezmembra şi mai multe instituţii menite să asigure meritocraţia în mediul academic. Prezentăm editorialul integral.

„Una dintre figurile principale ale culturii româneşti este dramaturgul Eugen Ionescu, care a pus bazele, în secolul al XX-lea, unei  mişcări cunoscute ca teatrul absurdului. Dacă ar fi trăi astăzi ar fi putut scrie o piesă absurdă despre  ţara sa natală, iar ştiinţa ar juca un rol important.

România rămâne unul dintre copiii-problemă în Uniunea Europeana (UE). A strâns, în deceniul trecut, o datorie istovitoare,  iar în ultimele luni s-a îndepărtat, în mod îngrijorător, de la principiile democratice. Însă, înainte de aderarea la Uniunea Europeană din 2007, ţara a început să dezvolte cadrul pentru o bază ştiinţifică serioasă, ceea ce liderii au considerat că este  important pentru a  putea repara răul cauzat de cei 40 de ani de dictatură comunistă. Cei mai buni oameni de ştiinţă au părăsit ţara şi ar fi nevoie de un sistem correct finanţat şi bazat pe meritocraţie ca să fie tentaţi să se întoarcă.

Guvernul actual condus de  social democratul Victor Ponta este la putere de mai puţin de un an, însa a provocat un regres al multor paşi pozitivi făcuţi în trecut. Dacă Uniunea Social Liberala câştigă majoritatea absolută, după alegerile de la 9 decembrie, aşa cum arată predicţiile, este posibil să dezmembreze şi mai multe instituţii menite să asigure meritocraţia privind numirile în funcţii şi finanţările din mediul academic şi, probabil, că va înlătura şi sistemul de control care luptă împotriva corupţiei academice.

Controlul este esenţial nu numai pentru a curăţa guvernul Ponta. În ultima săptămână, site-ul publicat două cazuri de plagiat şi un caz de manipulare de date care o implică pe ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu, la vremea respectivă chimist la Universitatea Politehnica din Bucureşti. Aceasta neagă acuzaţiile. Potrivit site-ului Integru.org, toate acuzaţiile au fost confirmate de experţi din ţari din Europa şi America de Nord.

Deşi pare greu de crezut, având în vedere timpul scurt petrecut la guvernare, Andronescu a fost cea de-a treia nominalizare a lui Ponta pentru funcţia de ministru, şi cel de-al treilea acuzat de plagiat. Corina Dumitrescu a a renunţat înainte de a fi confirmată de Parlament. Ea a fost acuzată de plagiat şi de faptul că a pretins, în mod fals, că a studiat la Universitatea Stanford. Cel de-al doilea propus, Ioan Mang,  a fost propus pentru funcţia de ministru al Educaţiei la data de 7 mai, dar a fost forţat să renunţe o săptămână mai târziu. El a fost acuzat de plagiat în lucrările sale academice de informatică.
Absurditatea a atins apogeul în luna iunie, când Nature a dezvăluit că însuşi Ponta şi-a plagiat teza de doctorat din 2003.

Cei acuzaţi neagă aceste fapte, considerând că sunt motivate politic. Într-o dezbatere televizată din 2 decembrie, în care Andronescu a fost confruntată cu dovezile prezentate de site-ul Integru, ea a  răspuns prin a repeta sloganul său electoral: <<Dreptate până la capăt>>.

La 30 noiembrie, Ecaterina Andronescu a anunţat că nu îi va retrage titlul de doctor lui Victor Ponta, deşi un raport efectuat de Univeristatea din Bucureşti a confirmat plagiatul. Doar Ministrul Educaţiei poate să ia o asemenea decizie, însă ea a declarat, în mod absurd, că nu ţine de atribuţiile ei să ia o asemnea decizie.

Cei care încearcă să înţeleagă pe deplin nivelul la care eşuează sistemul ştiinţific românesc trebuie să să facă aşa cum faci la teatru: să-şi suspende neîncrederea. Însă trebuie, în acelaşi timp, să reflecteze asupra provocării de a construi un stat democratic puternic pe cenuşa unei dictaturi corupte.

Cel de-al doilea concurent la alegeri este o coaliţie condusă de democrat-liberali. Ei au fost responsabili pentru implementarea unor legi şi structuri exemplare pentru ştiinţă, pe care Ponta acum le dezmembrează. Totodată, coaliţia lor  guvernamentală a fost responsabilă pentru programul  de austeritate, în urma căruia, în 2010, au fost tăiate  salariile cu 25 la sută.  Coaliţia s-a prăbuşit în februarie anul acesta şi se chinuie să îşi revină. Însă, mulţumită în mare măsură războiului foarte public împotriva corupţiei din mediul academic în guvern, ar putea totuşi să împiedice USL să câştige o majoritate absolută în urma alegerilor.

Poate problema integrităţii academice să influenţeze alegeri generale? Ar fi poate incredibil, însă nu  absurd”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite