Revenirea la normalitate aduce şi veşti proaste

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Motivele scumpirilor doar cei care le fac ştiu şi de ce. În timp ce consumatorii de rând nu vor înţelege niciodată de ce trebuie să scumpeşti pâinea într-un an cu recolte bune! Şi nici nu înţeleg de ce procesatorii nu cresc şi calitatea produselor odată cu scumpirile! Consumatorii trebuie doar să suporte efectele şi să cumpere aceeaşi pâine de proastă calitate la preţuri impuse de producători!

Pentru românii de rând, pe lângă reluarea parţială a vieţii de dinaintea pandemiei, procesul de revenire la normalitate aduce cu sine şi nemuritoarele creşteri de preţuri, atât la produsele de bază, cât şi la principalele utilităţi. În condiţiile în care, salariile au rămas aceleaşi mai ales în mediul privat, nemaivorbind că mulţi angajaţi au fost nevoiţi să se descurce cum au putut după ce şi-au pierdut slujbele, la firmele închise şi falimentate din cauza măsurilor luate pentru combaterea coronavirusului.

Unii au reuşit să se reangajeze odată cu relaxarea măsurilor sanitare şi reluarea activităţilor economice, dar pe salarii foarte mici.

Singurii care au beneficiat de creşteri salariale în perioada de pandemie au fost cei din sectorul bugetar, în special ”esenţialii”! Tot în această perioadă grea, o parte dintre bugetari chiar au organizat proteste publice, solicitând salarii mai mari şi revendicând diverse drepturi materiale.

Cine nu îşi aduce aminte de protestele cu surle şi trâmbiţe, cu ameninţări şi chiar cu întreruperea activităţii şi blocarea transportului public, la metroul din Bucureşti! Ori de prestaţiile unor sindicate ale poliţiştilor în faţa Guvernului şi a Administraţiei Prezidenţiale, unde au folosit chiar şi fumigene pentru a fi mai convingători în favoarea revendicărilor proprii!

Dar pe lângă veştile bune aduse de relaxarea estivală, cetăţenii au primit şi veştile rele-creşterea preţurilor care vine inevitabil, ca un tăvălug peste ei. Iar cei mai expuşi şi vulnerabili sunt şi cei mai mulţi români ale căror venituri nu vor mai putea face faţă noilor scumpiri.

Se scumpeşte viaţa în România!

Ce dacă economia naţională are creştere istorică, ce dacă vara aceasta se anunţă o recoltă record la producţia de grâu, după anii de secetă dinainte, ce dacă viaţa începe să revină la normalitate!

Normalitatea în ţara noastră înseamnă în special şi creşterea preţurilor la energie electrică, gaze, pâine, carne, petrol, medicamente... Implicit, lanţul scumpirilor cuprinde iremediabil toate produsele de bază, fie alimentare, non alimentare ori utilităţi necesare traiului zilnic.

După curentul electric, de câteva săptămâni, procesatorii din panificaţie ne anunţă că românii vor plăti mai mult, începând cu această vară, pentru pâinea lor de toate zilele. Bună/ rea, mai mult de o calitate foarte proastă, pâinea de pe piaţă va fi plătită cu probabil 15-20% mai mult decât preţul actual, iar creşterea este inevitabilă.

Cât despre motivele scumpirilor doar cei care le fac ştiu şi de ce, în timp ce consumatorii de rând nu vor înţelege niciodată de ce trebuie să scumpeşti pâinea într-un an cu recolte bune! Şi nici nu înţeleg de ce procesatorii nu cresc şi calitatea produselor odată cu scumpirile! Consumatorii trebuie doar să suporte efectele şi să cumpere aceeaşi pâine de proastă calitate la preţuri impuse de producători!

Cei din industria cărnii de porc, fie producători, importatori, procesatori, comercianţi au operat deja creşteri de preţuri şi nu se vor opri aici.

Transportul fie el public, industrial, privat are costuri din ce în ce mai mari din cauza creşterii preţurilor la carburanţi.

Altă veste proastă ne anunţă că şi preţul gazelor pentru consum va creşte cu circa 25% din costul actual.

În pieţe, în magazine, în hiper/ supermarketuri, că pieţele ţărăneşti, unde mai veneau micii producători să-şi vândă surplusul, sunt pe cale de dispariţie în România, preţurile legumelor şi fructelor sunt deja destul de mari în comparaţie cu calitatea produselor. În această perioadă din an, ca în fiecare an, sunt prezente la vânzare legume şi fructe de sezon, majoritatea cantităţilor provenite din import, despre care se vorbeşte tot mai mult că sunt pline de chimicale, periculoase pentru sănătatea şi viaţa consumatorilor!

Multe produse procesate, mezeluri, conserve, tot felul de preparate, pline de pasta MDM şi de E-uri sunt comercializate la preţuri de carne adevărată, cu toate că nu au nicio legătură cu acest produs alimentar de bază.

Peştele vândut pe piaţa românească provine din import, Bulgaria, Grecia şi de pe te miri unde, este tot mai puţin şi tot mai scump. Altădată era hrana săracilor, acum este un produs de lux pentru majoritatea românilor!

Până şi aerul pe care îl respirăm este tot mai scump şi periculos, fiind poluat de importurile masive de deşeuri din alte ţări, aduse cu vapoarele şi arse în România, cu beneficii imense pentru afaceriştii în domeniu, dar cu nocivitate mare pentru populaţie.

Aceasta este o realitate cotidiană, într-o perioadă de revenire la normalitate, în al doilea an pandemic. Trecem noi peste coronavirus, dar nu vom trece niciodată peste creşterile de preţuri nemuritoare şi peste corupţia tradiţională românească!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite